Αγορές

Μικτά πρόσημα στις αγορές της Ευρώπης


Με οριακές διαφοροποιήσεις έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ τα μέτρα περιορισμού κατά της covid-19 αυξάνονται στις χώρες της ΕΕ.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν μικτά πρόσημα, καθώς χθες έγινε γνωστό πως το πειραματικό εμβόλιο της εταιρείας βιοτεχνολογίας Moderna κατά της Covid-19 έχει αποτελεσματικότητα 94,5% και μικρές παρενέργειες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μεγάλης κλίμακας έρευνας. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι ενέκρινε ένα νέο συμβόλαιο για εμβόλια εναντίον της Covid-19, το πέμπτο κατά σειρά αυτού του είδους, με τον γερμανικό φαρμακευτικό όμιλο CureVac και ελπίζει να υπογράψει ένα έκτο «σύντομα» με την αμερικανική Moderna.

Οι Βρυξέλλες είχαν ανακοινώσει την Τετάρτη μια συμφωνία με την αμερικανική Pfizer και τη γερμανική BioNTech που προβλέπει την αγορά «έως 300 εκατομμύρια δόσεων.

Η Σουηδία να προχωρά σε περιορισμούς στις δημόσιες συναθροίσεις καθώς αυξάνονται τα κρούσματα κορονοϊού και Βρετανό σύμβουλο σε θέματα υγείας να προτείνει τη ενίσχυση του συστήματος των τριών πυλώνων για τους περιορισμούς μόλις λήξει το πλήρες lockdown στην Αγγλία.

Βουτιά 50% έκαναν τα έσοδα της EasyJet τη χρονιά που ολοκληρώθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου, καθώς η πανδημία κορωνοϊού πάτησε φρένο στις αεροπορικές εταιρείες.

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής των Μονίμων Αντιπροσώπων της ΕΕ, η Ουγγαρία και η Πολωνία έθεσαν βέτο, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο τη διαμαρτυρία τους για τον μηχανισμό μέσω του οποίου θα στερούνται ευρωπαϊκούς πόρους.

Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του, μια ομάδα γνωστή ως ΟΠΕΚ+, αναθεώρησαν τα σενάρια για τη ζήτηση πετρελαίου το 2021, καθώς τώρα προβλέπεται ασθενέστερη σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις, σύμφωνα με εμπιστευτικό έγγραφο στο οποίο είχε πρόσβαση το Reuters, προσφέροντας επιχειρήματα σε όσους τάσσονται υπέρ μιας πιο σφιχτής πολιτικής για την προσφορά τον επόμενο χρόνο.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε σχεδόν στις 389 μονάδες, με πτώση 0.19%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε περίπου στα ίδια, όντας στις 3,467.45 μονάδες. 

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 6,361.1 μονάδες, χάνοντας 0.94%.    

Ο γερμανικός DAX παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος στις 13,128.85 μονάδες.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 5,483 μονάδες, ενισχύθηκε 0.21%.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 21,442.5 μονάδες, με άνοδο 0.59%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 21,442.5 μονάδες, σημειώνοντας κέρδη 0.59%.