Αγορές

Μικτά πρόσημα στις αγορές της Ευρώπης


Με οριακές διαφοροποιήσεις έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, καθώς οι επενδυτές επικεντρώθηκαν στα ισχυρά οικονομικά εταιρικά αποτελέσματα.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν μικτά πρόσημα, ενώ η Ιταλία, η Ισπανία και η Βρετανία επέβαλαν περιορισμούς για να ανακόψουν την εξάπλωση του κορονοϊού, δημιουργώντας ανησυχίες για τον πιθανό οικονομικό αντίκτυπο.

Όσον αφορά τα εταιρικά αποτελέσματα, η ελβετική τράπεζα UBS σημείωσε άνοδο 99% στα τριμηνιαία κέρδη της. O κολοσσός καταναλωτικών προϊόντων Reckitt Benckiser αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για το σύνολο του έτους.

Στη Γερμανία, υποχώρησαν κατά 1% οι τιμές παραγωγού τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα και κατά 0,4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία. Οι τιμές Ενέργειας κινήθηκαν 3,3% αρνητικά ετησίως, με αυτές των προϊόντων πετρελαίου να κάνουν βουτιά 17,9% και τις τιμές του φυσικού αερίου να υποχωρούν κατά 8,2%. Εξαιρουμένης της Ενέργειας, ο δείκτης τιμών παραγωγού διολίσθησε 0,2% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2019. Οι τιμές των ενδιάμεσων αγαθών ήταν 1,3% χαμηλότερα σε ετήσια βάση, των μη διαρκών καταναλωτικών προϊόντων 0,1%, ενώ των διαρκών καταναλωτικών προϊόντων ενισχύθηκαν κατά 1,4%. Τέλος, οι τιμές κεφαλαιουχικών αγαθών σημείωσαν ετήσια άνοδο 0,9%.

Στις ΗΠΑ, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πέλοζι και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν επικοινώνησαν χθες και με αμοιβαίες υποχωρήσεις περιόρισαν τις διαφορές τους σχετικά με το οικονομικό πακέτο βοηθείας για τη στήριξη της αμερικάνικης οικονομίας από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές τις οποίες διαχειρίζεται η Euronext αποκαταστάθηκε η λειτουργία, ύστερα από τα χθεσινά τεχνικά προβλήματα και το προσωρινό 'πάγωμα' των συναλλαγών.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 365.80 μονάδες, χάνοντας σχεδόν 0.28%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,227.05 μονάδες, με πτώση 0.24%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε σχεδόν αμετάβλητος τις 5,888.62 μονάδες.  

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 2,736.2 μονάδες, με βουτιά 0.92%.    

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 4,929.28 μονάδες, διολισθαίνοντας 0.27%.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 19,475.5 μονάδες, με κέρδη 0.52%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 6,927 μονάδες, ανεβαίνοντας 0.97%.