Αγορές

Μικτά πρόσημα στις αγορές της Ευρώπης


Με οριακές διαφοροποιήσεις έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ η πανδημία συνεχίζει να εξαπλώνεται στην Ευρώπη και οι χώρες λαμβάνουν μέτρα, τα οποία επηρεάζουν την οικονομία.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν κέρδη, καθώς δημοσιονομικά ελλείμματα ύψους 1 δισ. ευρώ, συγκεντρώνουν οι χώρες της Ευρωζώνης καθώς ξεκινούν να εφαρμόζονται επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης κορονοϊού.

Σύμφωνα με τους Financial Times, τα σχέδια προϋπολογισμών που δημοσιεύθηκαν από τα κράτη-μέλη στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνουν ότι οι 19 χώρες θα έχει συνολικό δημοσιονομικό έλλειμμα 976 δισ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στο 8,9% του ΑΕΠ φέτος, σχεδόν 10 φορές πιο υψηλά από τα επίπεδα της περσινής χρονιάς. Η προηγούμενη κορύφωση των ελλειμμάτων της Ευρωζώνης ήρθε στις αρχές του 2010, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όταν έφτασαν στο 6,6% του ΑΕΠ. Αυτό οδήγησε σε επίπεδα δημόσιου χρέους που αναστάτωσαν τους επενδυτές και έσπειρε τους σπόρους της επόμενης κρίσης χρέους της Ευρωζώνης.

Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Βέλγιο, υποχρεωτική χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους στην Ελβετία, νέοι περιορισμοί στην Ιταλία: σκληραίνουν τα μέτρα στην Ευρώπη στην προσπάθεια των κρατών να περιορίσουν την εξάπλωση του δεύτερου κύματος του κορονοϊού, από τον οποίο έχουν ήδη χάσει τη ζωήτους 250.000 άνθρωποι στη Γηραιά Ήπειρο και έχουν μολυνθεί 40 εκατομμύρια παγκοσμίως.

Η Βρετανία παροτρύνει τις επιχειρήσεις να εντατικοποιήσουν τις προετοιμασίες τους για μία αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, όταν η μεταβατική περίοδος τερματιστεί, δηλώνοντας προς τις επιχειρήσεις, στο πλαίσιο μιας εκστρατείας, ότι “ο χρόνος τελειώνει”. Η Ουαλία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επιβάλει lockdown δύο εβδομάδων από την Παρασκευή, στο πλαίσιο του οποίου όλοι, με εξαίρεση τους εργαζόμενους που εκτελούν απαραίτητες εργασίες, θα πρέπει να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Το κινεζικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 4,9% κατά το τρίτο τρίμηνο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 366.75 μονάδες, χάνοντας σχεδόν 0.2%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,241.45 μονάδες, με πτώση 0.12%.    

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 5,886.78 μονάδες, πέφτοντας 0.55%.    

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 12,855.9 μονάδες, με βουτιά 0.41%.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 4,926.2 μονάδες, διολίσθησε κατά 0.2%.    

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε σχεδόν αμετάβλητο στις 19,376.5 μονάδες. 

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε δίχως ουσιαστική διαφοροποίηση στις 6,853 μονάδες.