Αγορές

Κέρδη στις αγορές της Ευρώπης


Με κέρδη έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ οι επενδυτές αναμένουν τις συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών ΗΠΑ και Βρετανίας, εντός της εβδομάδας.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν άνοδο, με την Fed να αρχίζει σήμερα τη συνεδρίασή της, από την οποία δεν αναμένονται αλλαγές στη νομισματική πολιτική της. 

Η βρετανική κυβέρνηση υπερψήφισε χθες νομοσχέδιο με βάση του οποίο Λονδίνο θα αποκτήσει το δικαίωμα να αναθεωρήσει μονομερώς ορισμένους από τους όρους της Συμφωνίας Αποχώρησης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αύξηση σημείωσε η ανεργία στο Ηνωμένο Βασίλειο τους τρεις μήνες που ολοκληρώθηκαν τον Ιούλιο, αφού εφτασε στο 4,1%, καταγράφοντας άνοδο από το 3,9% της προηγούμενης τρίμηνης περιόδου. Το αποτέλεσμα ωστόσο ήταν σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις των οικονομολόγων.

Αναπάντεχη άνοδο σημείωσε το επενδυτικό κλίμα στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το ινστιτούτο οικονομικών ερευνών (ZEW), αφήνοντας ενδείξεις για εμπιστοσύνη στην ανάκαμψη, παρά το αδιέξοδο στις συνομιλίες για το Brexit. Οπως μεταδίδει το Reuters, η έρευνα για το οικονομικό κλίμα μεταξύ των επενδυτών έδειξε ότι ο δείκτης ZEW ενισχύθηκε στις 77,4 μονάδες, από 71,5 τον προηγούμενο μήνα, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών για πτώση στις 69,8 μονάδες.

O διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) αναθεώρησε σήμερα πτωτικά τις προβλέψεις του για την εξέλιξη της ζήτησης πετρελαίου για τη φετινή χρονιά λόγω της υγειονομικής κρίσης, επικαλούμενος ακόμα πιο «εύθραυστές» προοπτικές για την αγορά. «Μια αναζωπύρωση των κρουσμάτων της Covid-19 σε πολλές χώρες, τοπικά μέτρα περιορισμού, η συνεχιζόμενη τηλεργασία και η αδυναμία του τομέα αερομεταφορών μας οδηγούν στο να αναθεωρήσουμε πτωτικά τις εκτιμήσεις μας για τη ζήτηση το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του 2020», ανέφερε ο ΙΕΑ στη μηνιαία έκθεσή του για το πετρέλαιο. Ο Οργανισμός αναμένει πλέον ετήσια μείωση 8,4 εκατ. βαρελιών την ημέρα στην παγκόσμια ζήτηση φέτος, συγκριτικά με 8,1 εκατ. που ανέμενε στην προηγούμενη έκθεση. Την επόμενη χρονιά, η ζήτηση αναμένεται να ανακάμψει κατά 5,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα, δηλαδή λίγο περισσότερο (260.000 βαρέλια την ημέρα) σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση. Η ζήτηση αναμένεται τελικά να διαμορφωθεί στα 97,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα την επόμενη χρονιά, ένα επίπεδο που είναι σε κάθε περίπτωση χαμηλότερο από το αυτό του 2017. «Με την άφιξη του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο, θα εισέλθουμε σε άγνωστο έδαφος σε ό,τι αφορά την επιδημικότητα της Covid-19», ανέφερε ο ΙΕΑ.

Η Daimler AG θα καταβάλει ποσά 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την παραβίαση της αμερικανικής νομοθεσίας προστασίας του περιβάλλοντος, ενώ θα επιλύσει τις διεκδικήσεις 250.000 κατόχων οχημάτων της, στην αμερικανική αγορά, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα. Ο γερμανικός κατασκευαστής οχημάτων και η θυγατρική της Mercedes-Benz USA LLC στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν στις 13 Αυγούστου ότι επέτυχαν ένα διακανονισμό επί της αρχής για την επίλυση διεκδικήσεων σχετικά με 250.000 οχήματα με κινητήρες πετρελαίου για τη χρήση λογισμικού για την παραβίαση των κανονισμών.

Ετήσια αύξηση 0,5% κατέγραψαν οι τιμές λιανικής των καταναλωτικών αγαθών τον Αύγουστο στην Κίνα.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 371.31 μονάδες, σημειώνοντας αύξηση περίπου 0.76%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,333.75 μονάδες, με κέρδη 0.51%.    

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 6,107.83 μονάδες, ανεβαίνοντας 1.35%.

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 13,220.55 μονάδες, με άλμα 0.2%.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 5,067.93 μονάδες, ενισχύθηκε κατά 0.32%.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 19,968.5 μονάδες, με άνοδο 0.88%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 7,039 μονάδες, αυξανόμενος κατά 1.26%.