Αγορές

Μικτά πρόσημα στις αγορές της Ευρώπης


Με οριακές διαφοροποιήσεις έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, λαμβάνοντας ώθηση από την επανέναρξη των δοκιμών για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού της AstraZeneca.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν μικτά πρόσημα, καθώς οι κλινικές δοκιμές του πειραματικού εμβολίου για την Covid-19 της εταιρείας AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ξανάρχισαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, αφού η Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων (MHRA) έκρινε ότι είναι ασφαλές να συνεχιστούν. Οι δοκιμές διακόπηκαν την προηγούμενη εβδομάδα μετά την ανεξήγητη ασθένεια που εμφάνισε ένας από τους εθελοντές. Οι υγειονομικές αρχές της Βρετανίας ωστόσο, αφού ολοκλήρωσαν την έρευνά τους για το θέμα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι ασφαλές να συνεχιστούν οι δοκιμές. Η εταιρεία διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να αποκαλύψει άλλες ιατρικές πληροφορίες για το θέμα.

Την ίδια ώρα, η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη κινήθηκε ανοδικά κατά 4,1%, τον Ιούλιο, σε σύγκριση με τον Ιούνιο.

Στη Γαλλία, η οικονομία θα συρρικνωθεί το 2020 λιγότερο από ό,τι αναμενόταν πριν από λίγους μήνες, καθώς η επιχειρηματική δραστηριότητα και η καταναλωτική δαπάνη ανέκαμψαν μετά την έξοδο της χώρας από την καραντίνα λόγω του κορονοϊού, όπως ανέφερε η κεντρική τράπεζα της χώρας. Στην τριμηνιαία έκθεσή της, η γαλλική κεντρική τράπεζα εκτιμά ότι η δραστηριότητα κινείται τώρα σε επίπεδο 5% χαμηλότερο από τα κανονικά, κάτι που σημαίνει μία εκτίναξη του ΑΕΠ της χώρας κατά 16% στο τρίτο τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο, μετά την πρωτοφανή πτώση του κατά 13,8% στο δεύτερο τρίμηνο. Έτσι, η γαλλική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 8,7% για το σύνολο του 2020, που θα είναι η χειρότερη ύφεση μετά τον πόλεμο, αλλά μικρότερη από το 10,3% που αναμενόταν τον Ιούλιο, σύμφωνα με την Τράπεζα της Γαλλίας. Για το 2021 και το 2022 αναμένονται ρυθμοί ανάπτυξης 7,4% και 3%, αντίστοιχα, κάτι που σημαίνει ότι η δραστηριότητα θα έχει καλύψει πλήρως όλο το χαμένο έδαφος στο πρώτο τρίμηνο του 2022.

Η γερμανική οικονομία αναμένεται να συνεχίσει να ανακάμπτει από την κρίση του κορονοϊού για το υπόλοιπο του 2020 και θα αναπτυχθεί πιθανότατα ισχυρά στο τρίτο τρίμηνο, αλλά μάλλον δεν θα επανέλθει στο προ της κρίσης επίπεδό της πριν από το 2022, σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Το χαμηλότερο επίπεδο της ύφεσης σημειώθηκε στο δεύτερο τρίμηνο και η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων από τον Μάιο οδήγησε σε ταχεία ανάκαμψη της βιομηχανίας και ορισμένων κλάδων υπηρεσιών, σημείωσε το υπουργείο στη μηνιαία έκθεσή του, προσθέτοντας ωστόσο ότι η αναζωογόνηση της οικονομίας έχασε τελευταία κάποια δυναμική. «Η γερμανική οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει, αν και με πιο ήπιο ρυθμό», τόνισε. Οικονομολόγοι αναμένουν ότι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία θα επανέλθει στην ανάπτυξη στο τρίτο τρίμηνο μετά τη συρρίκνωση - ρεκόρ 9,7% που κατέγραψε στο δεύτερο τρίμηνο, καθώς οι καταναλωτικές δαπάνες, οι επενδύσεις των επιχειρήσεων και οι εξαγωγές κατέρρευσαν. Το υπουργείο ανέφερε ότι μία σημαντική ανάπτυξη είναι πιθανή στο τρίτο τρίμηνο χάρη στην ώθηση από τον Μάιο και τον Ιούνιο, όταν υπήρξαν ενδείξεις ανάκαμψης. Όπως επεσήμανε, οι εξαγωγές παραμένουν μακριά από τα προ του κορονοϊού επίπεδά τους και η βιομηχανική παραγωγή, αν και επανήλθε σχεδόν στο 90% του προ της κρίσης επιπέδου της και συνεχίζει να αυξάνεται, έχασε κάποια δυναμική. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η γερμανική κυβέρνηση αναθεώρησε την πρόβλεψή της για την ύφεση φέτος στο 5,8% από 6,3%. Η προσωρινή μείωση του ΦΠΑ στη Γερμανία, στο πλαίσιο του πακέτου μέτρων της κυβέρνησης για τη στήριξη της οικονομίας, και ένα επίδομα για τα παιδιά αναμένεται επίσης να ενισχύσουν τη ζήτηση στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με το υπουργείο.

Ευρωπαϊκές και βρετανικές βιομηχανίες παραγωγής οχημάτων κάλεσαν σήμερα τις δύο πλευρές (ΕΕ και Βρετανία) να συμφωνήσουν το συντομότερο δυνατό σε μία ένα συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, προειδοποιώντας ότι ένα άτακτο Brexit, θα μπορούσε να κοστίσει στον αναφερόμενο τομέα 110 δισεκατομμύρια ευρώ από την απώλεια εμπορικών πράξεων μέσα σε μία πενταετία.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 368.53 μονάδες, με κέρδη 0.15%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε, δίχως ουσιαστική μεταβολή, στις 3,318.45 μονάδες.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 παρέμεινε περίπου στα ίδια, όντας στις 6,027.33 μονάδες.  

Ο γερμανικός DAX, σχεδόν αμετάβλητος, έφτασε στις 13,194.5 μονάδες.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 5,051.88 μονάδες, ενισχύθηκε κατά 0.35%.    

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε, όντας περίπου στα ίδια, στις 19,804.5  μονάδες. 

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 6,955 μονάδες, με άνοδο 0.17%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις