Αγορές

Μικτά πρόσημα στις αγορές της Ευρώπης


Με οριακές διαφοροποιήσεις έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ωθούμενες από τα νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας στις ΗΠΑ.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου κατέγραψαν μικτά πρόσημα, καθώς χθες παρουσιάστηκε ένα νέο σχέδιο αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας ύψους 1 τρισ. δολαρίων, σύμφωνα με το οποίο ανοίγουν πλήρως σχολεία και επιχειρήσεις, ενώ προβλέπεται μείωση των επιδομάτων ανεργίας από 600 δολάρια ανά εβδομάδα στα 200. Το πακέτο αυτό, καταρτίστηκε σε συνεργασία με τον Λευκό Οίκο ανοίγοντας το δρόμο για διαπραγματεύσεις με τους Δημοκρατικούς για ένα πρόγραμμα που θα έχει ως στόχο να βοηθήσει τους Αμερικανούς, καθώς οι παρατεταμένες παροχές ανεργίας λήγουν μέσα στην εβδομάδα.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) επέκτεινε σήμερα έως το τέλος του έτους τη σύστασή της προς τις τράπεζες της Ευρωζώνης να μη διανέμουν μερίσματα, ενώ παράλληλα δίνει στις τράπεζες περισσότερο χρόνο για να χρησιμοποιούν τα «μαξιλάρια» κεφαλαίων και ρευστότητας που έχουν, ώστε να τις βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού. Η ΕΚΤ ανέφερε ότι οι τράπεζες μπορούν να αντεπεξέλθουν σε ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων, αλλά κάλεσε τις Αρχές να είναι έτοιμες να παρέμβουν και να αποτρέψουν μία πιστωτική κρίση, ακόμη και με ανακεφαλαιοποιήσεις. Παράλληλα, αποφάσισε να παρατείνει για άλλους έξι μήνες, έως το τέλος του Μαρτίου 2021, την προθεσμία που είχε δώσει στις τράπεζες με υψηλά ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) να υποβάλουν αναθεωρημένα σχέδια για τη μείωσή τους. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, έλαβε την απόφαση αυτή για να δώσει στις τράπεζες πρόσθετο χρόνο να εκτιμήσουν καλύτερα τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού στην ποιότητα του ενεργητικού τους, κάτι που επιτρέψει σε αυτές έναν πιο ακριβή σχεδιασμό.

Η τιμή του χρυσού συνεχίζει και σήμερα το ράλι, αφού έφτασε στην Ασία σε επίπεδο που αποτελεί νέο ιστορικό ρεκόρ και πλέον στοχεύει τα $2000.

Πτώση 3% σημείωσε η πραγματική κατά κεφαλή κατανάλωση των νοικοκυριών της Ευρωζώνης το πρώτο τρίμηνο του 2020, όταν άρχισε η επιβολή από τις χώρες-μέλη μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, έναντι μείωσης 0,4% στο προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat). Η μείωση αυτή είναι η μεγαλύτερη από το 1999 που άρχισε η καταγραφή των σχετικών στοιχείων.

Το πραγματικό κατά κεφαλή εισόδημα των νοικοκυριών της Ευρωζώνης αυξήθηκε στο πρώτο τρίμηνο φέτος κατά 1,1% μετά από μείωσή του κατά 1,1% στο τέταρτο τρίμηνο του 2019. Το ακαθάριστο διαθέσιμο εισόδημά τους αυξήθηκε στο πρώτο τρίμηνο φέτος κατά 0,9%, ενώ το ποσοστό των αποταμιεύσεων τους αυξήθηκε κατά 4,3 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2019.

Στην Ισπανία, η ανεργία σημείωσε άνοδο στο 15,33% στο τρίμηνο από το 14,41%, σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2020, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία ΙΝΕ. Οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν 55.000 στο β΄ τρίμηνο.

Η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη στη συνεδρίαση της Fed που ξεκινά σήμερα.

Στο μέτωπο του κορονοϊού, τα κρούσματα ξεπερνούν τα 16 εκατ. παγκοσμίως, ενώ οι νεκροί τους 654.000.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 367.88 μονάδες, με κέρδη 0.47%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε σχεδόν στα ίδια, όντας στις 3.303,95 μονάδες.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 6,129.44 μονάδες, με άλμα 0.4%.    

Ο γερμανικός DAX παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος στις 12,832.78 μονάδες. 

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 4,930.95 μονάδες, διολίσθησε 0.18%.    

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε τις 19,907.6 μονάδες, με απώλειες 0.56%.    

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 7,250 μονάδες, αυξανόμενος κατά 1.11%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις