Αγορές

Κέρδη στις αγορές της Ευρώπης


Με άνοδο έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, παρά τις ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία να γίνονται μεγαλύτερες εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων της πανδημίας.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου κατέγραψαν κέρδη, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) με την αναθεώρηση των προβλέψεων του Απριλίου (World Economic Outlook Update) προβλέπει ότι η παγκόσμια οικονομία θα σημειώσει φέτος ύφεση 4,9% έναντι 3% που εκτιμούσε τον Απρίλιο, ενώ για το 2021 εκτιμά ότι θα ανακάμψει 5,4%. Το πλήγμα θα είναι μεγαλύτερο για τις ανεπτυγμένες οικονομίες, οι οποίες εκτιμάται ότι θα υποστούν φέτος ύφεση 8% για να ανακάμψουν 4,8% το 2021, με αποτέλεσμα το ΑΕΠ τους να είναι χαμηλότερο το επόμενο έτος κατά 4% σε σχέση με το επίπεδο του 2019. Ειδικότερα για την Ευρωζώνη, το ΔΝΤ προβλέπει ύφεση 10,2% φέτος και ανάκαμψη 6% το 2021, με την Ιταλία και την Ισπανία να αντιμετωπίζουν τις χειρότερες προοπτικές (12,8% ύφεση φέτος και ανάκαμψη 6,3% το 2021). Ιδιαίτερα έντονες εκτιμώνται οι επιπτώσεις της κρίσης και για τη Γαλλία (12,5% ύφεση και 7,3% ανάκαμψη, αντίστοιχα), ενώ μικρότερο αναμένεται το πλήγμα για τη Γερμανία, όπου προβλέπεται ύφεση 7,8% φέτος και ανάκαμψη 5,4% το 2021.

Την ίδια ώρα, οι ασθενείς του κορονοϊού αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς σε όλο τον κόσμο. Στις ΗΠΑ, καταγράφηκαν πάνω από 35.900 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 σε 24 ώρες, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί στην αμερικανική επικράτεια να πλησιάζει έτσι τα 2,4 εκατομμύρια. Ο απολογισμός των νεκρών από την επιδημία του κορονοϊού στη Λατινική Αμερική αναμένεται να φτάσει τις 388.300 ως τον Οκτώβριο, με τη Βραζιλία και το Μεξικό να μετρούν σχεδόν τα δύο τρίτα των θανάτων καθώς άλλες χώρες στην περιοχή καταφέρνουν να περιορίσουν την εξάπλωση της ασθένειας, ανακοίνωσαν ερευνητές σήμερα. Η περιοχή έχει αναχθεί σε νέα εστία της covid-19, με τους θανάτους αυτή την εβδομάδα να ξεπερνούν τις 100.000 και τα κρούσματα να τριπλασιάζονται από 690.000 πριν ένα μήνα στα 2 εκατομμύρια. Ο αριθμός των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στις έξι χώρες του Κόλπου έχει διπλασιαστεί μέσα σε ένα μήνα και πλέον ξεπερνά τις 400.000, καθώς οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της περιοχής ήραν αυτή την εβδομάδα όλους τους περιορισμούς που είχαν επιβληθεί για τον περιορισμό της εξάπλωσης της covid-19. Μέχρι χθες Τετάρτη το απόγευμα στην περιοχή είχαν καταγραφεί 403.163 κρούσματα και 2.346 θάνατοι, σύμφωνα με απολογισμό του Reuters. Τα κρούσματα στις έξι χώρες του Κόλπου είχαν περάσει το όριο των 200.000 στις 27 Μαΐου.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (EMA) εισηγείται την αδειοδότηση για «υπό όρους κυκλοφορία» του αντιικού remdesivir εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ασθενείς που έχουν προβληθεί από την Covid-19.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Wirecard ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέθεσε αίτηση πτώχευσης αφού αποκάλυψε ‘τρύπα’ ύψους 2,1 δισεκ. δολαρίων (1,9 δισεκ. ευρώ) στα λογιστικά της βιβλία και έγινε έτσι η πρώτη εταιρία στον γερμανικό χρηματιστηριακό δείκτη blue-chip που ακολουθεί μια τέτοια πορεία. Η διαπραγμάτευση των μετοχών της στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ανεστάλη πριν γίνει γνωστή η είδηση αυτή. Οι μετοχές της Wirecard έχασαν πάνω από το 90% της αξίας τους από τότε που η ελεγκτική εταιρία EY αρνήθηκε την περασμένη εβδομάδα να επικυρώσει τους ισολογισμούς του 2019, γεγονός που οδήγησε στην παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου της γερμανικής εταιρίας πληρωμών Μάρκους Μπράουν.

Η κυβέρνηση Τραμπ αποφάσισε ότι κορυφαίες κινεζικές εταιρίες, μεταξύ αυτών, η Huawei Technologies, αλλά και η εταιρία παρακολούθησης μέσω βίντεο Hikvision είναι ιδιοκτησίες των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων ή ελέγχονται απ' αυτές. Η εξέλιξη αυτή διαμορφώνει το έδαφος για την επιβολή νέων οικονομικών κυρώσεων, σύμφωνα με ένα έγγραφο που έφτασε χθες στο Reuters. Η Ουάσινγκτον έθεσε την Huawei σε μία εμπορική μαύρη λίστα την προηγούμενη χρονιά, επικαλούμενη ανησυχίες που σχετίζονται με την αμερικανική εθνική ασφάλεια, ενώ ηγήθηκε διεθνούς εκστρατείας, προκειμένου να πείσει τους συμμάχους των ΗΠΑ, να μην συμπεριλάβουν την Huawei στην αναβάθμιση των τεχνολογικών δικτύων 5G. Η λίστα των 20 εταιριών για τις οποίες η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι ελέγχονται από τον κινεζικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό περιλαμβάνει τις εταιρίες, China Mobile Communications Group, China Telecommunications Corp, αλλά και την εταιρία παραγωγής αεροσκαφών Aviation Industry Corp of China.

Στις ΗΠΑ, οι νέες αιτήσεις για κρατικά επιδόματα ανεργίας ανήλθαν σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση στο 1,48 εκατ. για την εβδομάδα έως τις 20 Ιουνίου, από το 1,54 εκατ. μία εβδομάδα νωρίτερα.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 360.27 μονάδες, κινούμενος ανοδικά κατά 0.87%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,220.65 μονάδες, με κέρδη 0.77%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 κινήθηκε στις 6,145.75 μονάδες, ανεβαίνοντας 0.36%.

Ο γερμανικός DAX άγγιξε τις 12,172.25 μονάδες, με άλμα 0.65%.    

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 4,918.58 μονάδες, ενισχύθηκε 0.97%.    

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε τις 19,240.5 μονάδες, με άνοδο 0.4%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 7,268 μονάδες, αυξανόμενος κατά 1.01%.