Αγορές

Μικτά πρόσημα στις αγορές της Ευρώπης


Με οριακές διαφοροποιήσεις έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, με τη νέα ένταση στις σχέσεις Ουάσινγκτον και Πεκίνου με αφορμή την ανεξαρτησία του Χονγκ Κόνγκ.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου κατέγραψαν μικτά πρόσημα, καθώς  η Κίνα ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει ένα νέο νόμο για την ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ, μετά τις περσινές μαζικές διαδηλώσεις. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, τόνισε ότι "εάν συμβεί αυτό, θα αντιμετωπίσουμε το θέμα πολύ σθεναρά".

Την ίδια ώρα, οι δύο χώρες συνεχίζουν να αλληλοκατηγορούνται για την προέλευση του κορονοϊού.

Το Πεκίνο, επίσης, για πρώτη φορά δεν έθεσε στόχο για τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης, με τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις της πανδημίας να μεγαλώνουν.

Απώλειες σημείωσαν τα φορολογικά έσοδα της Γερμανικής κυβέρνησης και των 16 ομοσπονδιακών κρατιδίων, τα οποία μειώθηκαν κατά 23,5% στον Απρίλιο σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, και διαμορφώθηκαν στα 39 δισ. ευρώ, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με τα στοιχεία της μηνιαίας έκθεσης του υπουργείου Οικονομικών.

Βουτιά ρεκόρ σημείωσε το λιανεμπόριο στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Απρίλιο, καθώς οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν κατά 18,1% σε σύγκριση με τον Μάρτιο. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι η πτώση θα φτάσει το 16%. Σε ετήσια βάση, κινήθηκαν 22,6% χαμηλότερα. Τα καταστήματα τροφίμων είχαν απώλειες 4,1% ενώ τα υπόλοιπα είδαν τις πωλήσεις τους να βυθίζονται κατά 41,7%, με τα πρατήρια καυσίμων να καταρρέουν κατά 52%, σε μηνιαία βάση. Οι πωλήσεις εκτός φυσικών καταστημάτων ενισχύθηκαν κατά 18% μηνιαίως. Αξίζει να σημειωθεί πως η βρετανική κυβέρνηση δανείστηκε τον Απρίλιο περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο μήνα με βάση τα καταγεγραμμένα στοιχεία, με το ποσοστό του δημόσιου χρέους να πλησιάζει το 100% του ΑΕΠ. Ο δανεισμός του Απριλίου των 62,1 δισεκ. λιρών (75,8 δισεκ. δολάρια) ήταν έξι φορές μεγαλύτερος σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα ενώ τα στοιχεία του Μαρτίου αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω σε σχεδόν 15 δισεκ. λίρες καθώς ξεκίνησε το έκτακτο πρόγραμμα της κυβέρνησης για τη διάσωση θέσεων εργασίας.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε σχεδόν αμετάβλητος περίπου στις 340.31 μονάδες.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε, δίχως ουσιαστική διαφοροποίησε, στις 2,904.85 μονάδες.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 έφτασε τις 5,992.35 μονάδες, χάνοντας 0.38%.

Ο γερμανικός DAX άγγιξε σχεδόν αμετάβλητος τις 11,071.72 μονάδες. 

Ο γαλλικός CAC 40 όντας περίπου στα ίδια, έμεινε στις 4,444.56 μονάδες.

Ο ιταλικός FTSE MIB κινήθηκε στις 17,305.5 μονάδες, με κέρδη 1.28%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 6,693 μονάδες, αυξανόμενος κατά 0.1%.