Αγορές

Νέες απώλειες στις αγορές της Ευρώπης


Με πτώση έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, μετά τις προηγούμενες συνεδριάσεις που σημειώθηκαν ισχυρές απώλειες, εξαιτίας της αραβορωσικής κόντρας για τις τιμές στο πετρέλαιο και της ραγδαίας εξάπλωσης του COVID-19.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου διολίσθησαν και πάλι, ενώ ξεκίνησαν ανοδικά μετά την ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας για μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, στο 0,25%, ενώ αύριο αναμένεται ένα νέο πακέτο μέτρων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προς τόνωση της οικονομίας, μετά την εξάπλωση του κοροναϊού και τις επιπτώσεις αυτού.

Νωρίτερα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε τον κορωνοϊό επισήμως ως πανδημία.

Χθες, προειδοποιήσεις στους Ευρωπαίους ηγέτες για τον κίνδυνο να βρεθεί αντιμέτωπη η Ευρώπη με μια οικονομική κρίση παρόμοια με του 2008, εξαιτίας του COVID-19, απηύθυνε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, ζητώντας να δράσουν άμεσα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιτρέψει τη χορήγηση κρατικής βοήθειας στις εταιρείες, ενώ θα προβεί και στην ίδρυση ενός ειδικού επενδυτικού Ταμείου, του αποκαλούμενου «corona-fund», ύψους 25 δισ. ευρώ, για επενδύσεις αναθέρμανσης της οικονομίας βραχυπρόθεσμα και κυριώς την παροχή ρευστότητας προκειμένου να αντιμετωπίσει τις οικονομικές επιπτώσεις από την επιδημία του νέου κοροναϊού, ενώ θα θα ζητηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να διαθέσει 7,5 δισεκ. ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία.

Σήμερα, στα ίδια επίπεδα βρέθηκε η βρετανική οικονομία, κατά τον Ιανουάριο, όπως αναφέρει το Bloomberg. Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ της χώρας παρέμεινε αμετάβλητο σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο, όπου και αυξήθηκε κατά 0,3%. Το εμπορικό έλλειμμα διευρύνθηκε στα 4,7 δισ. δολάρια τον Ιανουάριο, εν μέσω πτώσης 6% των εξαγωγών. Αξίζει να σημειωθεί πως τα στοιχεία του ΑΕΠ ανακοινώθηκαν μετά τη μείωση επιτοκίων της Τράπεζας της Αγγλίας, κατά 50 μονάδες βάσης.

Η επιδημία του Covid-19 έχει μολύνει τουλάχιστον 113.851 ανθρώπους παγκοσμίως ενώ περισσότεροι από 4.000 έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής, όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. 

Επίσης, σε μια σοκαριστική πρόβλεψη προχώρησε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, σήμερα, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι ο κορονοϊός είναι πιθανό να μολύνει το 60% του πληθυσμού της χώρας.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 333.44 μονάδες, χάνοντας σχεδόν 0.66%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 2.906,45 μονάδες, με απώλειες 0,12%.    

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 κινήθηκε στις 5.869,5 μονάδες, διολισθαίνοντας 1,52%.    

Ο γερμανικός DAX άγγιξε τις 10.436,81 μονάδες, με βουτιά 0,37%.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 4.610,25 μονάδες, έπεσε 0,57%.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε τις 17.938,5 μονάδες, αυξανόμενος κατά 0,38%.    

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 7.437 μονάδες, με πτώση 0,33%.