Αγορές

Μικτά πρόσημα στις αγορές της Ευρώπης


Με οριακές διαφοροποιήσεις έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, με τους επενδυτικούς κύκλους να αναμένουν τις σινο-αμερικάνικες υπογραφές για το εμπόριο.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου κατέγραψαν μικτά πρόσημα, ενώ αύριο θα πέσουν οι υπογραφές της εμπορικής συμφωνίας Ουάσινγκτον και Πεκίνου.

Οι επενδυτές περιμένουν πως θα δοθεί τέλος στην παρατεταμένη διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας για τους δασμούς και σηματοδοτεί το πρώτο βήμα για την αποκλιμάκωση του παρατεταμένου και επιζήμιου εμπορικού πολέμου.

Αξίζει να σημειωθεί πως το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ γνωστοποίησε πως η Κίνα αφαιρείται από τον κατάλογο των κρατών τα οποία η Ουάσινγκτον κατηγορεί ότι χειραγωγούν τα νομίσματά τους, δίνοντας στη δημοσιότητα την εξαμηνιαία έκθεσή του για νομισματικά θέματα, με την οποία αντιστρέφεται η προσθήκη του Πεκίνου στη μαύρη λίστα αυτή, που προκάλεσε ταραχή στις αγορές τον Αύγουστο.

Σήμερα, η Μοοdy’s υποβάθμισε το outlook της πιστοληπτικής ικανότητας της ευρωζώνης σε «αρνητικό» από «σταθερό» για το 2020.

Επίσης, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Υβ Μερς, τόνισε ότι η οικονομική ανάπτυξη και ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη δείχνουν «καλές ενδείξεις σταθεροποίησης» μετά από μία επιβράδυνσή τους".

Στα μακροοικονομικά της ημέρας, ο δείκτης τιμών καταναλωτή, τον Δεκέμβριο, στις Ηνωμένες Πολιτείες, κινήθηκε 0,2% υψηλότερα σε μηνιαία βάση μετά από άνοδο 0,3% τον Νοέμβριο, ενώ σε ετήσια βάση, ο διαμορφώθηκε στο 2,3% από 2,1% τον Νοέμβριο. Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων κατηγοριών των τροφίμων και της ενέργειας, ο δομικός δείκτης καταναλωτή σημείωσε κέρδη 0,1% τον Νοέμβριο, ενώ σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2018 κινήθηκε 2,3% υψηλότερα.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε στις 419.29 μονάδες, με αύξηση 0.22%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3.773,75 μονάδες, διολισθαίνοντας κατά 0,16%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 έφτασε τις 7.625,8 μονάδες, με άνοδο 0,11%.    

Ο γερμανικός DAX παρέμεινε σχεδόν αναλλοίωτος στις 13.454,56 μονάδες.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας περίπου στα ίδια, έφτασε τις 6.040,89 μονάδες.

Ο ιταλικός FTSE MIB άγγιξε τις 23.928,21 μονάδες, με κέρδη 0,13%.    

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 9.528 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες 0,17%.