Αγορές

Μικτά πρόσημα στις αγορές της Ευρώπης


Με μικτά πρόσημα έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, εν αναμονή των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής και των στοιχείων που ανακοινώθηκαν για τον πληθωρισμό.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν εκατέρωθεν διαφοροποιήσεις, καθώς οι επενδυτές τηρούν επιφυλακτική στάση ενόψει των αποφάσεων για τα επιτόκια από μεγάλες κεντρικές τράπεζες αυτή την εβδομάδα, μεταξύ των οποίων την αμερικανική Fed και την Τράπεζα της Αγγλίας. Οι αναλυτές προβλέπουν πως η Federal Reserve θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια της.

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνης, τον Αύγουστο, έτρεξε με ρυθμό 5,2%, χαμηλότερα από το 5,3% του Ιουλίου και σε σχέση με τα προκαταρκτικά στοιχεία της eurostat. Σε μηνιαία βάση και έναντι του Ιουλίου του 2023, στην Ελλάδα ο πληθωρισμός κατέγραψε αρνητικό ρυθμό μεταβολής πέφτοντας στο -0,2%, ενώ στην Ευρωζώνη κινήθηκε υψηλότερα κατά 0,5%. Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στη Δανία (2,3%), την Ισπανία και το Βέλγιο (και στις δύο χώρες 2,4%). Τα υψηλότερα ποσοστά σημειώθηκαν στην Ουγγαρία (14,2%), την Τσεχία (10,1%) και τη Σλοβακία (9,6%). Σε σύγκριση με τον Ιούλιο, σε ετήσια βάση ο πληθωρισμός μειώθηκε σε δεκαπέντε κράτη-μέλη, σε ένα κράτος παρέμεινε σταθερός και σε έντεκα αυξήθηκε.

Σύμφωνα με την ενδιάμεση έκθεση του ΟΟΣΑ (Interim Economic Outlook), το παγκόσμιο ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί 3% εφέτος και 2,7% το 2024 από 3,3% πέρυσι, καθώς η μακροοικονομική πολιτική γίνεται πολύ σφιχτή για να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός. Για την Ευρωζώνη προβλέπεται επιβράδυνση της ανάπτυξης από 3,4% το 2022 στο 0,6% εφέτος και ένας λίγο υψηλότερος ρυθμός ανάπτυξης 1,1% το 2024. Η Γερμανία είναι η μόνη από τις μεγάλες αναπτυγμένες χώρες που αναμένεται να μειωθεί το ΑΕΠ εφέτος (-0,2%). Στις ΗΠΑ η ανάπτυξη δείχνει ανθεκτική εφέτος καθώς το ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί 2,2% έναντι 2,1% πέρυσι, αλλά αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 1,3% το 2024 καθώς τα υψηλά επιτόκια θα περιορίζουν τη ζήτηση και παράλληλα θα εξαντλούνται οι πλεονάζουσες αποταμιεύσεις των Αμερικανών από την περίοδο της πανδημίας. Η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας αναμένεται να συγκρατηθεί - μετά την εντυπωσιακή επανεκκίνηση στην αρχή του έτους - λόγω της υποτονικής εγχώριας ζήτησης και των διαρθρωτικών προβλημάτων στις αγορές ακινήτων - με το ΑΕΠ να αυξάνεται 5,1% εφέτος και στο 4,6% το 2024.

Ο γενικός πληθωρισμός μειώνεται παγκοσμίως, αλλά ο δομικός - που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων - παραμένει επίμονος σε πολλές οικονομίες λόγω των πιέσεων από την πλευρά του κόστους και των υψηλών περιθωρίων κέρδους σε κάποιους τομείς. Ο γενικός πληθωρισμός στις οικονομίες της G20 προβλέπεται να μειωθεί στο 6% το 2023 και στο 4,8% το 2024, παραμένοντας υψηλότερος από τον στόχο που θέτουν οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες, ενώ ο δομικός στις αναπτυγμένες οικονομίες της G20 προβλέπεται να μειωθεί από 4,3% εφέτος στο 2,8% το 2024.

Πιθανότητες 74% δίνει στο σενάριο ύφεσης της γερμανικής οικονομίας για τους προσεχείς τρεις μήνες το Ινστιτούτο Μακροοικονομικής και Οικονομικής Έρευνας (ΙΜΚ). Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, στις αρχές Αυγούστου η πιθανότητα ύφεσης ήταν στο 71,5%, ωστόσο η οικονομία παραμένει στάσιμη, γεγονός το οποίο επιτείνει τον κίνδυνο ύφεσης.

Σε άρθρο της υπό τον τίτλο «Η νέα ατμομηχανή ανάπτυξης της Ευρώπης - Η Γαλλία αφήνει πίσω τη Γερμανία», η Handelsblatt αναφέρεται στην πρόοδο που έχει σημειώσει το τελευταίο διάστημα η Γαλλία, προωθώντας μεταρρυθμίσεις. «Ενώ η Γερμανία επαναπαυόταν στις επιτυχίες της ο γάλλος Πρόεδρος Μακρόν μεταρρύθμιζε τη χώρα του. Η οικονομική πολιτική του των τελευταίων ετών πλέον αποδίδει», τονίζει η εφημερίδα και επισημαίνει ενδεικτικά ότι ενώ το γερμανικό ΑΕΠ αναμένεται φέτος να συρρικνωθεί κατά 0,4%, το γαλλικό θα αυξηθεί κατά τουλάχιστον 1%.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 456.03 μονάδες, χάνοντας σχεδόν 0.15%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 4,242.65 μονάδες, μένοντας περίπου στα ίδια.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,660.18 μονάδες, όντας σχεδόν αμετάβλητος.

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 15,662.7 μονάδες, με πτώση 0.41%.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 7,282.12 μονάδες, δεν σημείωσε ουσιαστική διαφοροποίηση.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 28,749 μονάδες, με άνοδο 0.57%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 9,526.46 μονάδες, ανεβαίνοντας 0.47%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα