Αγορές

Μικτά πρόσημα στις αγορές της Ευρώπης


Με μικτά πρόσημα έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ στο επίκεντρο βρέθηκαν οι αποφάσεις της Fed και της Τράπεζας της Αγγλίας.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν εκατέρωθεν διαφοροποιήσεις, καθώς, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις οικονομικών αναλυτών, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ανακοίνωσε χθες αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, τηρώντας επιφυλακτική στάση εν μέσω της ανησυχίας για την ευρωστία του τραπεζικού συστήματος. Η απόφαση της Fed ελήφθη ομόφωνα. Το βασικό επιτόκιο διαμορφώνεται πλέον στο εύρος 4,75% έως 5%, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2006, ενώ αξιωματούχοι της Fed θεωρούν πως θα αυξηθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες.

Εν συνεχεία, την πλήρη δέσμευση της Federal Reserve να επαναφέρει τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ στον στόχο του 2% επανέλαβε ο πρόεδρος της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, παρότι παραδέχθηκε ότι τα πρόσφατα "μεμονωμένα” -όπως τα χαρακτήρισε- προβλήματα στον τραπεζικό κλάδο της χώρας εγείρουν νέες προκλήσεις. Ο επικεφαλής της Fed τόνισε ότι οι ροές καταθέσεων επιστρέφουν στις τράπεζες, σημειώνοντας ότι τα δραστικά μέτρα που έλαβαν η Federal Reserve, το υπουργείο Οικονομικών και η Ομοσπονδιακή Αρχή Εγγύησης Καταθέσεων (FDIC) αποδεικνύουν ότι οι αποταμιεύσεις των καταθετών και το τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλή. Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν διέψευσε ότι εξετάζεται σχέδιο πλήρους εγγύησης των καταθέσεων.

Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε τα επιτόκια κατά ένα ακόμα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας σήμερα και δήλωσε ότι αναμένει ότι η αύξηση του βρετανικού πληθωρισμού θα επιβραδυνθεί ταχύτερα από προηγουμένως. Υιοθετώντας έναν πιο αισιόδοξο τόνο για τις προοπτικές της βραδείας οικονομίας της χώρας, τα εννέα μέλη της επιτροπής χάραξης πολιτικής της κεντρικής τράπεζας τάχθηκαν με ψήφους 7 προς 2 υπέρ της αύξησης κατά 25 μονάδες βάσης του βασικού επιτοκίου στο 4,25% όπως ανέμεναν οι οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters. Πρόκειται για την 11η διαδοχική αύξηση στο κόστος δανεισμού, που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2021, αν και ήταν η μικρότερη αύξηση από πέρυσι τον Ιούνιο. Η Τράπεζα της Αγγλίας ανέφερε ότι η αύξηση των τιμών παραμένει σε τροχιά σημαντικής μείωσης την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου φέτος, παρά την απρόσμενη αύξηση του πληθωρισμού στο 10,4% τον Φεβρουάριο.

Επίσης, η κεντρική τράπεζα της Ελβετιάς αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, στο 1,5%.

Διολίσθησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη, κατά τον Μάρτιο. Συγκεκριμένα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης της ΕΕ μειώθηκε στις -19,2 μονάδες από -19 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.  Οι αναλυτές περίμεναν αύξηση στις -18,3 μονάδες.  Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η καταναλωτική εμπιστοσύνη έπεσε στις -20,7 μονάδες.

Στο χαμηλότερο σημείο των τριών τελευταίων εβδομάδων διολίσθησε ο αριθμός των Αμερικανών που έκαναν αίτηση για επίδομα ανεργίας. Ειδικότερα, την τελευταία εβδομάδα, οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας έφτασαν τις 191.000, όντας κάτω από τις 192.000 της προηγούμενης εβδομάδας. Αναλυτές της Wall Street Journal περίμεναν πως ο αριθμός των νέων αιτήσεων θα διαμορφωθεί στις 198.000.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 446.29 μονάδες, μειωμένος σχεδόν 0.19%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 4,206.35 μονάδες, με κέρδη 0.25%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,497.92 μονάδες, πέφτοντας 0.91%.

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε, σχεδόν αμετάβλητος, στις 15,207.55 μονάδες.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 7,139.25 μονάδες, διολίσθησε 0.11%.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 26,486 μονάδες, με πτώση 0.14%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,968.01 μονάδες, χάνοντας 0.46%.   

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα