Αγορές

Μικτά πρόσημα στις αγορές της Ευρώπης


Με μικτά πρόσημα έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ επικρατεί επιφυλακτικότητα.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν εκατέρωθεν διαφοροποιήσεις, καθώς η ευρωζώνη βρίσκεται σε τροχιά αποφυγής της ύφεσης, επιτυγχάνοντας  ανάπτυξη, στο τέταρτο τρίμηνο του 2022, όπου σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat διαμορφώθηκε στο 0,1%, διαψεύδοντας τις προβλέψεις που υποστήριζαν ότι έχει εισέλθει σε υφεσιακό καθεστώς στο οποίο θα βαδίσει και τους πρώτους μήνες του 2023. Συνολικά για το 2022, όπως αναφέρει η Eurostat, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης  αυξήθηκε κατά 3,5% και κατά 3,6% στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Για το δ’ τρίμηνο το ΑΕΠ στην ΕΕ παρέμεινε αμετάβλητο.

Το τρίτο τρίμηνο του 2022, το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 0,3% τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην ΕΕ. Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το εποχικά διορθωμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,9% στη ζώνη του ευρώ και κατά 1,8% στην ΕΕ το τέταρτο τρίμηνο του 2022, μετά από +2,3% στη ζώνη του ευρώ και +2,5% στην ΕΕ το προηγούμενο τρίμηνο.

Τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης εντός της Ευρωζώνη, σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο, κατέγραψε η Ιρλανδία με +3,5%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Λιθουανία με -1,7%. Μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης, το ΑΕΠ αυξήθηκε στην Ισπανία (0,2 %, το ίδιο με το τρίτο τρίμηνο) και τη Γαλλία (0,1% έναντι 0,2%), αλλά συρρικνώθηκε στη Γερμανία (-0,2% έναντι 0,5%) και την Ιταλία (-0,1% έναντι 0,5 τοις εκατό).

Oι επενδυτές αποφεύγουν τις επιθετικές κινήσεις εν αναμονή ενός ακόμα γύρου αύξησης των επιτοκίων από μεγάλες κεντρικές τράπεζες αυτή την εβδομάδα. Η αμερικανική κεντρική τράπεζα ξεκινά σήμερα τη διήμερη συνεδρίασή της, ενώ την Πέμπτη συνεδριάζουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας.

Στη Γαλλία, ανάπτυξη 0,1% εμφάνισε στο τέταρτο τρίμηνο του 2022 η οικονομία της χώρας, που αποδίδεται στις εξαγωγές, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία για το ΑΕΠ. Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης επιβράδυνε μεν από το 0,2% του τρίτου τριμήνου, αλλά ξεπέρασε τις προβλέψεις των αναλυτών που εκτιμούσαν ότι θα παρέμενε στάσιμη σε δημοσκόπηση του Reuters. Στο σύνολο του 2022 η οικονομία της Γαλλίας αναπτύχθηκε κατά 2,6%,  σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας INSEE. Σημειώνεται ότι η Τράπεζα της Γαλλίας στις προβλέψεις της τον Δεκέμβριο είχε εκτιμήσει ότι η ανάπτυξη θα μειωθεί στο 0,3% το 2023 από το 2,6% το 2022. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Γαλλία επιτάχυνε στο 7% ετησίως από το 6,7% του Δεκεμβρίου, ξεπερνώντας την εκτίμηση των αναλυτών που περίμεναν μικρότερη αύξηση στο 6,9%. Σε μηνιαίο επίπεδο οι τιμές αυξήθηκα με ρυθμό 1,4% από το 1,2% που είχε προηγηθεί, την ώρα μάλιστα που οι αναλυτές περίμεναν να παρουσιάσουν επιβράδυνση με ρυθμό 0,8%.

Το ΑΕΠ της Ιταλίας αυξήθηκε το 2022 κατά 3,9%, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Τα στοιχεία παρουσιάσθηκαν από το Ιταλικό Ινστιτούτο Στατιστικής Istat και τα μέσα ενημέρωσης της χώρας υπογραμμίζουν ότι πρόκειται για στοιχεία θετικότερα από τις προβλέψεις που είχε κάνει, αρχικά, η κυβέρνηση της Ρώμης. Βάσει των προβλέψεων αυτών, για το περασμένο έτος αναμενόταν αύξηση του ΑΕΠ του 3,7%. Σε ό,τι αφορά, δε, την φετινή χρονιά, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το εγχώριο ακαθάριστο προϊόν της Ιταλίας θα αυξηθεί κατά 0,6%, ενώ το 2024 κατά 0,9%. Τον περασμένο Οκτώβριο, η πρόβλεψη του ΔΝΤ για το φετινό ΑΕΠ της Ιταλίας ήταν αρνητική, της τάξης του -0,2%.

Σε αναθεώρηση προς τα πάνω των εκτιμήσεών της για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας το 2023, προχώρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ δεν φοβάται πλέον πως θα ενσκήψει ύφεση σε Γερμανία και Ιταλία, αντίθετα με τις εκτιμήσεις που δημοσιοποιούσε τον Οκτώβριο. Η ανάπτυξη στην ευρωζώνη, που άντεξε καλύτερα από ό,τι αναμενόταν την ενεργειακή κρίση εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, αναμένεται σύμφωνα με το Ταμείο, να φθάσει το 0,7% (+0,2% σε σχέση με την πρότερη πρόβλεψη).

Στα εταιρικά αποτελέσματα, η Unicredit ανακοίνωσε κέρδη ρεκόρ που ανακοίνωσε, υπερδιπλάσια των εκτιμήσεων. Η UBS κατέγραψε πτώση στα έσοδα και ενώ το outlook του 2023 είναι αβέβαιο.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 453.50 μονάδες, μειωμένος σχεδόν 0.20%

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 4,163.05 μονάδες, με κέρδη 0.11%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,772.19 μονάδες, χάνοντας 0.16%.    

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 15,127.45 μονάδες, σχεδόν αμετάβλητος.    

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 7,082.42 μονάδες, έμεινε περίπου στα ίδια.   

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 26,593 μονάδες, με άνοδο 0.98%.    

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 9,035.84 μονάδες, πέφτοντας 0.15%. 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα