Αγορές

Νέα ιστορικά ρεκόρ S&P και Nasdaq


Τίποτε δεν φαίνεται πλέον ικανό να ανακόψει τον "καλπασμό" των αμερικανικών αγορών, που συνεχίζουν να καταγράφουν διαδοχικά ιστορικά ρεκόρ, κόντρα στις ανησυχίες για την αναζωπύρωση της πανδημίας  και στους προβληματισμός που προκαλεί η επιτάχυνση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

 Εν αναμονή των νέων στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ -που μάλλον θα επιβεβαιώσουν τις προβλέψεις -εκτιμήσεις για επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης -  ο S&P 500 και ο  Nasdaq σημείωσαν τη Δευτέρα νέα ιστορικά υψηλά, ενώ ο Dow Jones έχασε έδαφος.

Ο Dow Jones υποχώρησε 0,44% στις 34.293,27 μονάες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,23% στις 4.290,61 ενώ ο Nasdaq κέρδισε 0,98% κλείνοντας στις 14.500,51 μονάδες.

Θετική επίδραση στις αγορές είχαν οι δηλώσεις του επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι τα επιτόκια δεν θα αυξηθούν προληπτικά και ότι η κεντρική ομοσπονδιακή τράπεζα θα αναμένει ασφαλέστερες ενδείξεις  για τον πληθωρισμό.

Η Wall Street παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις διεργασίες για τη διαμόρφωση ενός σχεδίου δημοσίων επενδύσεων σε υποδομές, που θα τονώσει πολλούς κλάδους της αμερικανικής οικονομίας και θα δημιουργήσει απασχόληση.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος Μπάιντεν επέτυχε μία συμφωνία με τη Γερουσία. «Έχουμε συμφωνία» ανακοίνωσε σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο μετά τη συνάντησή του με μέλη της λεγόμενης ομάδας των 21, που είχε αναλάβει τις διαπραγματεύσεις.. «Έγιναν σημαντικοί συμβιβασμοί και από τις δύο πλευρές» υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, η συμφωνία αφορά σε προϋπολογισμό 559 δισ. δολαρίων για τις υποδομές στις ΗΠΑ, ενώ ο συνολικός «πήχης» μπορεί να φτάσει περίπου το 1 τρισ. δολάρια για πάνω από πέντε χρόνια. Το νομοσχέδιο εστιάζει αποκλειστικά σε φυσικές υποδομές όπως δρόμους, γέφυρες, σιδηρόδρομους, αγωγούς, ευρυζωνικές συνδέσεις και ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Το σχέδιο δεν θα περιλαμβάνει αύξηση του εταιρικού φόρου, στην οποία ήταν αντίθετοι οι Ρεπουμπλικάνοι

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις