Αγορές

Μικτά πρόσημα στη Wall


Με οριακές διαφοροποιήσεις κινήθηκε σήμερα η Wall Street, με τα μακροοικονομικά και τον COVID-19 να βρίσκονται στο επενδυτικό προσκήνιο.

Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατέγραψε μικτά πρόσημα, καθώς η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά 0,3% σε εποχιακά προσαρμοσμένη βάση τον Ιανουάριο από τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε η Federal Reserve, ενώ ενώ μικρή μείωση κατά 0,1% εμφάνισε τον ίδιο μήνα η μεταποιητική παραγωγή.

Ενισχυμένος εμφανίστηκε ο τζίρος στο λιανεμπόριο τον Ιανουάριο στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τις δαπάνες να βρίσκονται σε φυσιολογικά επίπεδα. Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,3% τον περασμένο μήνα, όντας σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις. Παράλληλα, άνοδο 2,1% επέτυχαν οι πωλήσεις οικιακών ειδών, ενώ μπαρ και εστιατόρια είχαν απότομη άνοδο, με τις πωλήσεις να ενισχύονται για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, κατά 1,2%.

Σε υψηλό περίπου 7 μηνών έφτασε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ, κατά τον Φεβρουάριο. Συγκεκριμένα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν άγγιξε τις 100,9 μονάδες από 99,8 τον Ιανουάριο. Οι αναλυτές περίμεναν να πέσεις στις 99,5 μονάδες.  Στις 92,6 μονάδες αυξήθηκε ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών από 90,5 τον Ιανουάριο, ενώ ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών διολίσθησε στις 113,8 μονάδες από 114,4.

Την ίδια ώρα, δίχως διαφοροποίηση έμεινε ο δείκτης εισαγωγών στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Ιανουάριο, σε μηνιαία βάση. Ειδικότερα, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι τιμές των εισαγόμενων προϊόντων αυξήθηκαν οριακά κατά 0,2%. Η άνοδος των τιμών εισαγωγών σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018, έπεσε στο 0,3% από 0,5%.

Σήμερα, ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε πως οι ΗΠΑ επιδιώκουν να αναπτύξουν μια σύμπραξη με τη βιομηχανία των τηλεπικοινωνιών ώστε να προσφέρουν εναλλακτικές επιλογές έναντι της κινεζικής Huawei Technologies.

Στο μέτωπο του COVID-19, η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε ότι 121 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας, χθες, Πέμπτη. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανήλθε έτσι σε τουλάχιστον 1.483. ενώ το σύνολο των κρουσμάτων ξεπέρασε τα 64.600 σε όλη την ηπειρωτική Κίνα.  Επιπλέον, εντοπίστηκαν σε όλη την ηπειρωτική Κίνα 5.090 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του COVID-19, γεγονός που αυξάνει σε 55.748 το σύνολο των κρουσμάτων.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones τερμάτισε στις 29,397.26 μονάδες, με απώλειες 0.09%.    

Παράλληλα, ο S&P 500 άγγιξε τις 3,379.33 μονάδες, ανεβαίνοντας 0.16%.    

Κλείνοντας, ο τεχνολογικός Nasdaq βρέθηκε στις 9,731.18 μονάδες, με κέρδη 0.2%.