Αγορές

Μικτά πρόσημα στη Wall


Με μικτά πρόσημα έκλεισε απόψε η συνεδρίαση στη Wall Street.

Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατέγραψε εκατέρωθεν διαφοροποιήσεις, ενώ η παγκόσμια οικονομία κινείται σε τροχιά "ήπιας προσγείωσης" και αυτό θα καταστήσει δυνατή την αντιστροφή της τάσης των επιτοκίων, εκτιμά το ΔΝΤ. «Είμαστε πολύ βέβαιοι ότι η παγκόσμια οικονομία ετοιμάζεται για αυτή την ήπια προσγείωση που ονειρευόμασταν», δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, προσθέτοντας ότι τα επιτόκια θα αρχίσουν να μειώνονται γύρω στα μέσα του τρέχοντος έτους.

Ανάλογες απόψεις εξέφρασαν αξιωματούχοι πολλών διεθνών οργανισμών και κυβερνήσεων στην στην Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής «World Government Summit», που διεξάγεται στο Ντουμπάι. Σχετικά με την προοπτική μείωσης των επιτοκίων σε κορυφαίες οικονομίες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η κ. Γκεοργκίεβα δήλωσε: «Περιμένω να δω μέχρι τα μέσα του έτους τα επιτόκια να κινούνται προς την κατεύθυνση που ακολουθεί ο πληθωρισμός τον τελευταίο χρόνο».

Εντός της εβδομάδας αναμένονται οι ανακοινώσεις από ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, όπως Airbus, Renault, Natwest και Commerzbank, αλλά και παγκόσμιες ( Sony, Coca-Cola και Airbnb).

Στις ΗΠΑ, το δημοσιονομικό έλλειμμα τον Ιανουάριο έφτασε στα 22 δισ. δολάρια τον Ιανουάριο, μειωμένο κατά 17 δισ. δολ. ή 43%, έναντι 39 δισ. δολαρίων τον αντίστοιχο μήνα του περασμένου έτους, ενώ οι αναλυτές περίμεναν 21 δισ. δολάρια. Τα έσοδα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης βρέθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ στα 477 δισ. δολάρια τον Ιανουάριο, με κέρδη 7% από 447 δισ. δολάρια τον Ιανουάριο του 2023. Οι δαπάνες ενισχύθηκαν κατά 3% στα 499 δισ. δολάρια.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones τερμάτισε στις 38,797.38 μονάδες, με κέρδη 0.33%.    

Παράλληλα, ο S&P 500  έφτασε στις 5,023.7 μονάδες, όντας σχεδόν αμετάβλητος.

Κλείνοντας, ο τεχνολογικός Nasdaq βρέθηκε στις μονάδες, με πτώση 0.3%.

Στο πετρέλαιο, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Μαρτίου ανέβηκε 8 σεντς ή 0,1% στα 76,92 δολ. το βαρέλι, ενώ το Brent Απριλίου έπεσε 19 σεντς ή 0,2% στα 82 δολάρια το βαρέλι.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα