Αγορές

Μικτά πρόσημα στη Wall


Με οριακές αλλαγές έκλεισε απόψε η συνεδρίαση στη Wall Street, ενώ οι νέες θέσεις εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στο "μικροσκόπιο".

Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατέγραψε μικτά πρόσημα, καθώς οι θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα ενισχύθηκαν κατά 374.000 για τον Αύγουστο και η έκθεση της εταιρείας υπηρεσιών μισθοδοσίας ADP αναθεώρησε τις θέσεις εργασίας του Ιουλίου στις 326.000 από 330.000 αρχικά.

Οι επενδυτές περιμένουν την έκθεση για την πορεία της απασχόλησης τον Αύγουστο, την Παρασκευή, που πιθανότατα θα δείξει το χρονικό σημείο που η Fed θα αρχίσει να μειώνει τις αγορές ομολόγων από τα τωρινά επίπεδα. 

Αύξηση κατέγραψε η μεταποιητική δραστηριότητα κατά τον Αύγουστο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Συγκεκριμένα, ο δείκτης μεταποίησης του ινστιτούτου ISM κινήθηκε ανοδικά στις 59,9 μονάδες τον περασμένο μήνα, από τις 59,5 μονάδες τον Ιούλιο.  Αναλυτές, σύμφωνα με το Reuters, περίμεναν απώλειες του δείκτη στις 58,6 μονάδες.  Ο δείκτης νέων παραγγελιών έφτασε στις 66,7 μονάδες μετά από μήνες πτώσης. Ο δείκτης των τιμών που πληρώνουν οι κατασκευαστές για την αγορά πρώτων υλών έπεσε στο χαμηλό οκτώ μηνών των 79,4 μονάδων από τις 85,7 μονάδες τον Ιούλιο. Τον Ιούνιο ο δείκτης είχε σκαρφαλώσει στο επίπεδο ρεκόρ των 92,1 μονάδων.

Στα ίδια επίπεδα θα παραμείνει η συμφωνία για την παραγωγή πετρελαίου, όπως έκαναν γνωστό την Τετάρτη τα μέλη του OPEC+. Οι υπουργοί των χωρών του OPEC+ επιβεβαίωσαν το σχέδιο προσαρμογή της παραγωγή και τον μηχανισμό μηνιαίας προσαρμογής της παραγωγής, το οποίο και συμφώνησαν  κατά την προηγούμενη συνάντησή τους τον Ιούλιο. Στο εν λόγω σχέδιο προβλέπεται η προσαρμογή προς τα πάνω της μηνιαίας συνολικής παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως, για τον Οκτώβριο. Πριν την τηλεδιάσκεψη των υπουργών, ο OPEC+ αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις του για το ύψος της ζήτησης του 2022, αλλά και τις πιέσεις που ασκούν κυρίως οι ΗΠΑ για ταχύτερη αύξηση της παραγωγής.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) παρακολουθεί μια νέα παραλλαγή του SARS-CoV-2, που έχει βαπτιστεί «Mu» και ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Κολομβία τον Ιανουάριο, ανακοίνωσε ο ίδιος νωρίς σήμερα. Η παραλλαγή αυτή –η B.1.621 κατά την επιστημονική ονοματολογία– προς το παρόν χαρακτηρίζεται «παραλλαγή ενδιαφέροντος», διευκρίνισε ο ΠΟΥ στο εβδομαδιαίο δελτίο του για την εξέλιξη της πανδημίας. Ο Οργανισμός υπογράμμισε πως το παραλλαγμένο στέλεχος αυτό παρουσιάζει μεταλλάξεις που μπορεί να σημαίνουν ότι είναι ανθεκτικό στα εμβόλια και τονίζει πως απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να κατανοηθούν τα χαρακτηριστικά του.

Δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη για χορήγηση ενισχυτικών δόσεων εμβολίων σε πλήρως εμβολιασμένα άτομα στο γενικό πληθυσμό, σύμφωνα με τεχνική έκθεση που ανακοινώθηκε σήμερα από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Ισχυρή παρέμεινε η ανάπτυξη του μεταποιητικού τομέα της Ευρωζώνης τον Αύγουστο, αλλά τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα λόγω του κορονοϊού συνέχισαν να περιορίζουν την προσφορά πρώτων υλών που χρειάζονται τα εργοστάσια, αυξάνοντας τις τιμές. Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας IHS Markit, η χαλάρωση των περιορισμών για τον κορονοϊό αύξησε τη ζήτηση, αλλά πολλές εταιρείες ανέφεραν προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα καθώς και ελλείψεις σε προϊόντα και εργατικό δυναμικό. Ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) της IHS Markit υποχώρησε στις 61,4 μονάδες από 62,8 τον Ιούλιο και λίγο χαμηλότερα από την πρώτη εκτίμηση (61,5 μονάδες), αλλά παραμένει πολύ υψηλότερος από τις 50 μονάδες που αποτελούν το όριο μεταξύ αύξησης και συρρίκνωσης της δραστηριότητας.

Συρρικνώθηκε η μεταποίηση στην Κίνα τον Αύγουστο με τον σχετικό δείκτη PMI να υποχωρεί κάτω από τις 50 μονάδες που διαχωρίζει την επέκταση της δραστηριότητας από τη συρρίκνωση για πρώτη φορά μετά από ενάμιση χρόνο, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα. Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI των εταιρειών Caixin/Markit για τον κλάδο της μεταποίησης υποχώρησε στις 49,2 μονάδες τον Αύγουστο από 50,3 μονάδες τον Ιούλιο.

Στον χρυσό, το συμβόλαιο Δεκεμβρίου έπεσε 2,10 δολάρια ανά μετοχή ή 0,1%, όντας πλέον στα 1.816 δολάρια ανά ουγγιά.

Το πετρέλαιο τύπου West Texas Intermediate παράδοσης Οκτωβρίου έφτασε στα 9 σεντς ή 0,1% υψηλότερα, στα 68,59 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent βρέθηκε στα 71,59 δολάρια το βαρέλι, πέφτοντας 4 σεντς ή 0,1%.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones τερμάτισε στις 35,313.22 μονάδες, με πτώση 0.13%.    

Παράλληλα, ο S&P 500  έφτασε σχεδόν αμετάβλητος στις 4,523.40μονάδες.

Κλείνοντας, ο τεχνολογικός Nasdaq βρέθηκε στις 15,309.4 μονάδες, με κέρδη 0.33%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις