Αγορές

Μικτά πρόσημα στη Wall


Με μικτά πρόσημα έκλεισε απόψε η συνεδρίαση στη Wall Street, ενώ προχώρησε σε διαβεβαιώσεις η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, για το πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης της οικονομίας και τον πληθωρισμό.

Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατέγραψε οριακές διαφοροποιήσεις, καθώς η Γέλεν τόνισε πως "θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει ένα μεγάλο πακέτο το οποίο να αντιμετωπίζει τον πόνο τον οποίο υπέστησαν 15 εκατομμύρια Αμερικανοί που έμειναν πίσω στην πληρωμή των ενοικίων τους, 24 εκατ. ενήλικες και 12 εκατ. παιδιά που δεν έχουν αρκετά χρήματα για να τραφούν αξιοπρεπώς, μικρές επιχειρήσεις που αργοσβήνουν" και πρόσθεσε ότι "το τίμημα του να κάναμε υπερβολικά λίγα θα ήταν πολύ υψηλότερο του να κάνουμε πολλά. Θεωρούμε ότι τα πλεονεκτήματα είναι πολύ περισσότερα των κινδύνων, μακροπρόθεσμα", ενώ τόνισε πως δεν αναμένει εκτίναξη του πληθωρισμού.

Ενισχύθηκε κατά τον Φεβρουάριο ο σύνθετος δείκτης PMI στις ΗΠΑ, που καλύπτει την επιχειρηματική δραστηριότητα στον κλάδο των υπηρεσιών και της μεταποίησης, όπως αναφέρει η προκαταρκτική μέτρηση της IHS Markit. Συγκεκριμένα,ο σύνθετος δείκτης ανέβηκε  στις 58,8 μονάδες από τις 58,7 μονάδες που ήταν τον προηγούμενο μήνα, που είναι η ισχυρότερη μέτρηση των τελευταίων ετών. Ο επιμέρους δείκτης για την επιχειρηματική δραστηριότητα στις υπηρεσίας αυξήθηκε, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, στις 58,9 μονάδες τον Φεβρουάριο από τις 58,3 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι αναλυτές περίμεναν  να φτάσει στις 58 μονάδες. Ο δείκτης για τον αμερικανικό μεταποιητικό τομέα διαμορφώθηκε στις 58,5 μονάδες από τις 59,2 μονάδες τον Ιανουάριο, με τις εκτιμήσεις να περιμένουν υποχώρηση στις 59 μονάδες.

Άνοδο 0,6% σημείωσαν τον Ιανουάριο οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών στις ΗΠΑ σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2020. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020 αυξήθηκαν κατά 23,7% και έφτασαν τα 6,69 εκατομμύρια κατοικίες, όπως αναφέρει η National Association of Realtors. Οι αναλυτές περίμεναν ότι οι πωλήσεις των υφιστάμενων κατοικιών θα πέσουν κατά μέσο όρο στα 6,66 εκατομμύρια. H μέση τιμή πώλησης αυξήθηκε στα 303,900 δολάρια τον Ιανουάριο, ανεβασμένη κατά 14,1% σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν. Το απόθεμα των κατοικιών προς πώληση υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό επίπεδο, στα 1,04 εκατομμύρια κατοικίες στα τέλη Ιανουαρίου, σημειώνοντας μείωση 25,7% σε ετήσια βάση.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones τερμάτισε σχεδόν αμετάβλητος στις 31,494.13 μονάδες.    

Παράλληλα, ο S&P 500  έφτασε στις 3,905.95 μονάδες, με απώλειες 0.2%.

Κλείνοντας, ο τεχνολογικός Nasdaq παρέμεινε περίπου στα ίδια όντας στις 13,874.46 μονάδες.