Αγορές

Οριακές απώλειες στη Wall


Μικρές διαφοροποιήσεις κατέγραψε, κατά το κλείσιμο, η Wall Street, καθώς οι αμερικάνικες κυρώσεις στο Ιράν και ο νέος κύκλος σινο-αμερικάνικων επαφών για τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας, ώθησαν σε αυτή την κατεύθυνση, με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ να βάλλει κατά των στελεχών της Fed.

Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης σημείωσε μικτά πρόσημα, με τον Τραμπ να αναφέρει το Twitter πως θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε την πίεση στην Τεχεράνη, προσθέτοντας ότι το εκτελεστικό διάταγμα για τις νέες κυρώσεις θα υπογραφόταν ανεξάρτητα από την κατάρριψη του αεροσκάφους και επανέλαβε πως δεν θα επιτρέψει στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, ότι η Τεχεράνη πρέπει να σταματήσει να χρηματοδοτεί την τρομοκρατία, ότι δεν επιθυμεί πόλεμο με το Ιράν και ότι θα ήθελε πολύ να συνάψει μια συμφωνία με την Ισλαμική Δημοκρατία.

Όσον αφορά τη Federal Reserve τόνισε: «Παρά το γεγονός ότι η Fed δεν ξέρει τι κάνει -αύξησε τα επιτόκια πάρα πολύ γρήγορα (πολύ χαμηλός πληθωρισμός, σε άλλα μέρη του κόσμου επιβράδυνση, μειώσεις και χαλάρωση), και προχώρησε σε σύσφιξη μεγάλου μεγέθους, $50 δισ./μήνα-, είμαστε σε πορεία για να έχουμε έναν Ιούνιο από τους καλύτερους στην αμερικανική ιστορία. Σκεφτείτε τι θα μπορούσε να γίνει, εάν η Fed τα είχε κάνει σωστά. Χιλιάδες μονάδες υψηλότερα ο Dow και το ΑΕΠ στο 4 ή ακόμη και 5%. Τώρα έχουν κολλήσει, σαν ένα πεισματάρικο παιδί, όταν χρειαζόμαστε μειώσεις επιτοκίων και χαλάρωση, για να καλύψουμε αυτό που οι άλλες χώρες κάνουν εναντίον μας. Τα έκαναν μαντάρα!».

Για τις επιθέσεις στα δεξαμενόπλοια του Κόλπου ανέφερε: «Η Κίνα περνάει το 91% του πετρελαίου της από τα Στενά (του Ορμούζ), η Ιαπωνία το 62% και πολλές άλλες χώρες παρομοίως. Γιατί να προστατεύουμε τις θαλάσσιες οδούς για άλλες χώρες (τόσα χρόνια) με μηδενική αποζημίωση;», συμπληρώνοντας ότι «όλες αυτές οι χώρες πρέπει να προστατεύουν τα δικά τους πλοία, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού που ήταν πάντα επικίνδυνο». Κλείνοντας, δήλωσε πως οι αμερικάνικες δυνάμεις δεν θα έπρεπε να βρίσκονται στον Κόλπο, σημειώνοντας, επίσης, ότι η χώρα του ζητά από το Ιράν να μην παράγει πυρηνικά και να μην χρηματοδοτεί τρομοκράτες.

Τις αγορές ανακούφισε η είδηση για νέο γύρο σινο-αμερικάνικων εμπορικών διαπραγματεύσεων.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος στις 26,729.37 μονάδες.

Παράλληλα, ο S&P έφτασε τις 2,945.32 μονάδες, χάνοντας το  0.17% της αξίας του.    

Κλείνοντας, ο τεχνολογικός Nasdaq βρέθηκε στις 8,012.51 μονάδες, με πτώση 0.24%.