Αγορές

Μικτά πρόσημα και σήμερα στις αγορές της Ευρώπης


Με οριακές διαφοροποιήσεις έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ τα μακροοικονομικά στοιχεία της ευρωζώνης βρίσκονται στο επενδυτικό επίκεντρο.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν μικτά πρόσημα, καθώς μικρότερη ύφεση της οικονομίας της Ευρωζώνης φέτος αλλά και μικρότερη ανάπτυξη το 2021 προβλέπουν οικονομικοί αναλυτές που συμμετείχαν σε σχετική έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (Survey of Professional Forecasters) για το τέταρτο τρίμηνο του 2020. Συγκεκριμένα, οι αναλυτές προβλέπουν για φέτος ύφεση 7,8% έναντι 8,3% που προέβλεπαν στην προηγούμενη έρευνα, ενώ για το 2021 και το 2022 προβλέπουν ανάπτυξη 5,3% και 2,6% έναντι 5,7% και 2,4%, αντίστοιχα. Οι προσδοκίες για τον ρυθμό ανάπτυξης το 2025 παρέμειναν σταθερές στο 1,4%. Όσον αφορά τον πληθωρισμό, οι αναλυτές έχουν αναθεωρήσει ελαφρά προς τα κάτω τις εκτιμήσεις τους, προβλέποντας ότι θα ανέλθει σε μέσα επίπεδα στο 0,3% φέτος (έναντι 0,4% στην προηγούμενη έρευνα) για να αυξηθεί στο 0,9% (έναντι 1%) το 2021 και περαιτέρω στο 1,3% το 2022. Για το 2015 αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα ανέλθει στο 1,7% έναντι 1,6% που προέβλεπαν στην προηγούμενη έρευνα.

Η ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης στο τρίτο τρίμηνο, μετά τη βουτιά που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού στο δεύτερο τρίμηνο, ήταν ισχυρότερη από ό,τι αναμενόταν, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), λόγω κυρίως της εκτίναξης του ΑΕΠ της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας που είχαν καταγράψει πολύ μεγάλες απώλειες στο δεύτερο τρίμηνο. Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 12,7% σε τριμηνιαία βάση μετά την πτώση 11,8% που είχε σημειώσει στο δεύτερο τρίμηνο. Σε ετήσια βάση, ωστόσο, δηλαδή σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2019, ήταν μειωμένο κατά 4,3% έναντι μείωσής του κατά 14,8% στο δεύτερο τρίμηνο. Ο πληθωρισμός παρέμεινε, ωστόσο, και τον Οκτώβριο αρνητικός, όπως αναμενόταν. Οι τιμές καταναλωτή στην Ευρωζώνη ήταν 0,3% χαμηλότερες σε ετήσια βάση, όπως και τον Σεπτέμβριο, κυρίως λόγω της μεγάλης πτώσης του κόστους ενέργειας . Οι τιμές ενέργειας έκαναν βουτιά 8,4% σε ετήσια βάση, αντισταθμίζοντας την αύξηση κατά 4,3% των τιμών των νωπών τροφίμων. Σύμφωνα με άλλα στοιχεία της Eurostat, η ανεργία στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο διαμορφώθηκε στο 8,3% όσο και τον Αύγουστο.

Στο 8,3% διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο ο δείκτης ανεργίας στην Ευρωζώνη, σταθερός από τον Αύγουστο και σημαντικά ενισχυμένος από το 7,5% του Σεπτεμβρίου του 2019, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat. Στην Ε.Ε. ο δείκτης ανεργίας διαμορφώθηκε στο 7,5% τον Σεπτέμβριο, σταθερός από τον Αύγουστο και ενισχυμένος από το 6,6% του Σεπτεμβρίου του 2019. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ευρωπαϊκής κεντρικής υπηρεσίας, συνολικά 15,990 εκατ. άντρες και γυναίκες στην Ε.Ε. εκ των οποίων οι 13,612 εκατ. στην Ευρωζώνη ήταν άνεργοι τον Σεπτέμβριο. Σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2020, ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 42.000 άτομα στην Ε.Ε. και κατά 75.000 στην Ευρωζώνη. Σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2019 η ανεργία αυξήθηκε κατά 1,811 εκατ. στην Ε.Ε. και κατά 1,376 εκατ. στην Ευρωζώνη.

Η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό-ρεκόρ 8,2% το τρίτο τρίμηνο καθώς η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία ανέκαμψε εν μέρει από τη χειρότερη ύφεση που έχει καταγράψει ποτέ εξαιτίας της πανδημίας της COVID-19, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία της χώρας. Το άλμα στο ΑΕΠ της χώρας από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο ήταν το μεγαλύτερο από τότε που η στατιστική υπηρεσία άρχισε να συλλέγει τριμηνιαία στοιχεία για την ανάπτυξη το 1970 και ισχυρότερο από την αύξηση κατά 7,3% που προέβλεψαν οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters.

Αλμα 16,1% έκανε η ιταλική οικονομία το γ’  τρίμηνο μετά την ραγδαία συρρίκνωση του β' τριμήνου λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε κατά 16,1% το γ' τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ιταλική στατιστική υπηρεσία Istat. Παράλληλα, η στατιστική υπηρεσία αναθεώρησε τα στοιχεία του β'  τριμήνου ανακοινώνοντας συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 13,0% αντί της αρχικής εκτίμησης για πτώση 12,4%. Σε ετήσια βάση η ιταλική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 4,7% το γ' τρίμηνο.

Στα επιχειρηματικά νέα της ημέρας, λειτουργικές ζημίες ύψους 1,05 δισ. ευρώ κατέγραψε το γ’ τρίμηνο η Air France-KLM, σύμφωνα με το Reuters. Η αεροπορική εταιρεία ανακοίνωσε πτώση 67% στα έσοδα του γ’ τριμήνου, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 2,52 δισ. ευρώ, ενώ το καθαρό της χρέος αυξήθηκε κατά 1,34 δισ. ευρώ στο τρίμηνο, στα 9,31 δισ. ευρώ στις 30 Σεπτεμβρίου.

Τη λύση του άμεσου lockdown προτείνει η Ανγκελα Μέρκελ, μιλώντας στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών των κρατών-μελών για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε επίσης την άποψη ότι αυτό θα έπρεπε να γίνει νωρίτερα ενώ ανέφερε ότι ο κόσμος είναι κουρασμένος και τάχθηκε υπέρ άμεσης παρέμβασης για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα άφησε χθες αμετάβλητα άφησε τα επιτόκια.

Στο μέτωπο της πανδημίας, νέο στέλεχος του κορονοϊού φαίνεται πως εξαπλώνεται στην Ευρώπη, μετά την ανίχνευσή του σε Ισπανούς αγρότες τον Ιούνιο. Μάλιστα, φαίνεται ότι η πλειονότητα των ευρωπαϊκών κρουσμάτων έχει προκύψει από αυτό το νέο στέλεχος, ενώ στοιχεία των Financial Times, δείχνουν ότι το 80% των κρουσμάτων της Βρετανίας είναι αποτέλεσμα αυτού. Ασαφή παραμένουν ωστόσο, ειδικότερα χαρακτηριστικά αυτής της... μετάλλαξης, όπως τα αν είναι πιο επικίνδυνη η μορφή του ή όχι.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 342.36 μονάδες, σημειώνοντας κέρδη σχεδόν 0.18%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε περίπου στα ίδια, όντας στις 2,959.25 μονάδες.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 έμεινε σχεδόν αμετάβλητος στις 5,582.3 μονάδες.  

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 11,557.4 μονάδες, με βουτιά 0.35%.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 4,594.24 μονάδες, ενισχύθηκε 0.54%.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 17,941.5 μονάδες, με άνοδο 0.39%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 6,451 μονάδες, ανεβαίνοντας κατά 0.61%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις