Αγορές

Μικτά πρόσημα και πάλι στις αγορές της Ευρώπης


Με μικτά πρόσημα έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ η αμερικανική κεντρική τράπεζα δεσμεύτηκε να διατηρήσει τη χαλαρή νομισματική πολιτική.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν οριακές διαφοροποιήσεις, καθώς οι αξιωματούχοι της Fed αναβάθμισαν τις προβλέψεις τους για την οικονομία την Τετάρτη, ενώ παράλληλα έστειλαν σήμα ότι οι κίνδυνοι έχουν υποχωρήσει. Η κεντρική τράπεζα άφησε όπως αναμενόταν αμετάβλητα τα επιτόκια στο 0% με 0,25% και διατήρησε τις αγορές ομολόγων στα 120 δισ. δολάρια τον μήνα. «Καθώς συνεχίζεται η πρόοδος στους εμβολιασμούς και η ισχυρή δημοσιονομική, οι δείκτες της οικονομικής δραστηριότητας και απασχόλησης έχουν ενισχυθεί» αναφέρεται στο ανακοινωθέν που εξέδωσε η Fed μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης. «Οι τομείς που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την πανδημία παραμένουν αδύναμοι αλλά έχουν σημειώσει βελτίωση. Ο πληθωρισμός έχει κινηθεί υψηλότερα, αντανακλώντας σε μεγάλο βαθμό παροδικούς παράγοντες» επισημαίνεται στο ανακοινωθέν. Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η Fed τονίζει ότι «παραμένουν τα ρίσκα στο oικονομικό outlook», χρησιμοποιώντας ωστόσο ηπιότερους τόνους σε σχέση με το προηγούμενο ανακοινωθέν στο οποίο προειδοποιούσαν ότι η πανδημία θέτει σημαντικά ρίσκα για την οικονομία. Η απόφαση της κεντρικής τράπεζας ήταν ομόφωνη. Η κεντρική τράπεζα επανέλαβε ότι θα συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα με τον ίδιο ρυθμό μέχρι να υπάρξει «ουσιαστική περαιτέρω πρόοδος» στους στόχους για την απασχόληση και τον πληθωρισμό.

Την ίδια ώρα, την πρόθεση της Federal Reserve αφήσει τον πληθωρισμό να ξεπεράσει τον στόχο του 2% για "κάποιο χρονικό διάστημα”, προτού ξεκινήσει τη σύσφιξη της χαλαρής νομισματικής πολιτικής της, επανέλαβε ο πρόεδρός της, Τζερόμ Πάουελ στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά τη διήμερη συνεδρίαση της της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Ο Πάουελ τόνισε ότι η οικονομία απέχει πολύ ακόμη από τον στόχο της Fed, σημάδι που ορισμένοι επενδυτές θα μπορούσαν να ερμηνεύσουν ως σήμα για συνέχιση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής στο προσεχές μέλλον. "Η οικονομία απέχει πολύ από τους στόχους μας και είναι πιθανό να πάρει λίγο χρόνο για να επιτευχθεί σημαντική περαιτέρω πρόοδος", τόνισε ο πρόεδρος της Fed, προσθέτοντας: "Αναμένουμε να διατηρήσουμε μια προσαρμοστική στάση στη νομισματική πολιτική έως ότου επιτευχθούν αυτά τα αποτελέσματα στην απασχόληση και στον πληθωρισμό”. "Όσον αφορά τα επιτόκια, συνεχίζουμε να αναμένουμε ότι θα ήταν σκόπιμο να διατηρηθεί το βασικό επιτόκιο στο τρέχον εύρος του μηδέν έως 0,25% έως ότου οι συνθήκες της αγοράς εργασίας ευθυγραμμιστούν με τον στόχο της Επιτροπής για τη μέγιστη απασχόληση και ο πληθωρισμός ανέλθει στο 2% και βρίσκεται σε καλό δρόμο για να ξεπεράσει λίγο το 2% για κάποιο χρονικό διάστημα", πρόσθεσε. Ο πρόεδρος της Fed ανέφερε επίσης ότι βλέπει μια λίγο μεγαλύτερη "αισιοδοξία” στις "αγορές μετοχών” και σε άλλους τομείς, αλλά απέδωσε το φαινόμενο αυτό σε άλλους παράγοντας και όχι τόσο στην νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας. "Ορισμένες τιμές περιουσιακών στοιχείων είναι υψηλές. Βλέπετε κάποια πράγματα στις κεφαλαιαγορές λίγο υπερτιμημένα. Αυτό είναι γεγονός. Δεν θα πω ότι δεν έχει καμία σχέση με τη νομισματική πολιτική, αλλά έχει ωστόσο τεράστια σχέση επίσης με την εξέλιξη του εμβολιασμού και την επανεκκίνηση της οικονομίας", δήλωσε ο Πάουελ. "Αυτό είναι που στην πραγματικότητα κινεί τις αγορές τους τελευταίους μήνες”, πρόσθεσε.

Στα εταιρικά αποτελέσματα, η Unilever ανακοίνωσε καλύτερες των αναμενόμενων τριμηνιαίων πωλήσεις, ενώ η Nokia κατέγραψε αύξηση στις πωλήσεις δικτύου και εξοπλισμού 5G και ενίσχυσε τα τριμηνιαία κέρδη της. Στις πετρελαϊκές εταιρίες, η βρετανική Royal Dutch Shell αύξησε το μέρισμά της κατά 4% ύστερα από ένα ισχυρό τρίμηνο και η Total γνωστοποίησε πως τα κέρδη πρώτου τριμήνου ήταν κοντά στα προ της πανδημίας επίπεδα. Η Deutsche Lufthansa ανακοίνωσε μικρότερες ζημιές στο πρώτο τρίμηνο.

Το ποσοστό της ανεργίας μειώθηκε στο 15,98% από 16,12% το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με την ισπανική στατιστική υπηρεσία, ΙΝΕ. Τα επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν στις 65.800 στο τρίμηνο, ενώ το σύνολο των ανέργων ανήλθε σε 3,65 εκατ. Δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις στην Ισπανία εντάχθηκαν στο πρόγραμμα με το οποίο η κυβέρνηση επιδοτεί μερικώς τους μισθούς των εργαζομένων προκειμένου να αποφευχθούν απώλειες θέσεων εργασίας.

Η οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ επιταχύνθηκε το πρώτο τρίμηνο, χάρη στη μαζική κρατική βοήθεια προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε με ρυθμό 6,4% με αναγωγή σε ετήσια βάση το προηγούμενο τρίμηνο, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου, παρουσιάζοντας την εκτίμησή του για τους τρεις πρώτους μήνες του έτους. Πρόκειται για τον δεύτερο υψηλότερο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ από το τρίτο τρίμηνο του 2003, ενώ το τέταρτο τρίμηνο του 2020 ο ρυθμός αύξησης διαμορφώθηκε στο 4,3%. Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ να διαμορφωθεί στο 6,1% την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου. Οι νέοι άνεργοι την τελευταία εβδομάδα έφτασαν τους 553.000, αφού ήταν κατά 13.000 λιγότερες οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 23 Απριλίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 438.84 μονάδες, χάνοντας σχεδόν 0.25%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,997.35 μονάδες, με πτώση 0.44%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος στις 6,961 μονάδες.  

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 15,165.1 μονάδες, με απώλειες 0.83%.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας σχεδόν στα ίδια, έφτασε τις 6,302.57 μονάδες.

Ο ιταλικός FTSE MIB άγγιξε τις 24,274.5 μονάδες, διολισθαίνοντας 0.76%.    

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,822 μονάδες, με κέρδη 0.25%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις