Με Άποψη

Μικρότερη ανεργία, χαμηλοί μισθοί, περισσότερη φτώχεια


Η απασχόληση αυξάνεται συνεχώς στον ανεπτυγμένο κόσμο, τα ποσοστά ανεργίας υποχωρούν σταδιακά και βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα, ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων είναι τώρα μεγαλύτερος απ’ ό,τι προ 10ετίας, πριν  ξεσπάσει η τελευταία κρίση. Όμως, οι αμοιβές εργασίας δεν αυξάνονται.

Είναι ένα  από τα παράδοξα της αγοράς εργασίας σε καθεστώς νεοφιλελεύθερης απορρύθμισης και «απελευθέρωσης».

Το επισημαίνει ο ΟΟΣΑ στην έκθεση Employment Outlook 2018, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, παρά την αυξανόμενη απασχόληση, οι μισθοί έχουν αυξηθεί ελάχιστα και με ρυθμούς πολύ πιό αργούς απ’ ό,τι  πριν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Αυτή η στασιμότητα επηρεάζει περισσότερο τους χαμηλότερα αμειβόμενους εργαζομένους, εν αντιθέσει με το υψηλότερα αμειβόμενο 1%.

Το 2017 η μέση αύξηση των ονομαστικών μισθών στις χώρες του ΟΟΣΑ ήταν περίπου η μισή (3,2%) αυτής του 2007 (5,8%), παρότι η ανεργία κυμαινόταν και τις δύο χρονιές στα ίδια επίπεδα.

Ο γενικός διευθυντής του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία τονίζει ότι η τάση της «ανάπτυξης χωρίς αξιοπρεπείς μισθούς» αντικατοπτρίζει τις διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία και αναδεικνύει την επείγουσα ανάγκη να βοηθηθούν οι εργαζόμενοι με χαμηλές δεξιότητες, που έχουν κατά τεκμήριο τις χαμηλότερες αποδοχές.

Στην έκθεση του Οργανισμού επισημαίνεται ως ανησυχητικό στοιχείο ότι αυξάνεται συνεχώς το ποσοστό των χαμηλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας

Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η ανεργία στις χώρες-μέλη του θα υποχωρήσει φέτος στο 5,3% και το 2019 στο 5,1%.
Αυτή η θετική εικόνα διαλύεται όταν εστιάσει κανείς στην ποιότητα των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργούνται και στο επίπεδο ασφάλειας που προσφέρουν.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι παρά την αύξηση της απασχόλησης, η φτώχεια στις τάξεις του οικονομικά ενεργού πληθυσμού έφτασε το 2015 το 10,6%, από 9,6% δέκα χρόνια πριν.

Ο ΟΟΣΑ προτείνει στις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν υψηλής ποιότητας συστήματα διά βίου εκπαίδευσης και κατάρτισης των εργαζομένων και να προωθήσουν τις  συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Πάντως στις εκθέσεις του για την Ελλάδα άλλες συστάσεις έκανε και οι προτάσεις του δεν απείχαν πολύ από τις απόψεις του ΔΝΤ...

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΗΜΗΤΡΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα