Αγορές

Μικρή άνοδος στο χρηματιστήριο, ερήμην των τραπεζών - Θετική εικόνα στις αγορές


Θετική εικόνα διαμορφώνεται στις αγορές στο κλείσιμο της εβδομάδας, παρά το σοκ που προκάλεσαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη. Μετά από δύο ημέρες απωλειών τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται σε τροχιά ανάκαμψης, το ΧΑ έκλεισε με μικρά κέρδη και τον τραπεζικό δείκτη στο κόκκινο, ενώ στις αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης βρίσκεται σε εξέλιξη μινι-ράλι ανάκαμψης.

Στα χρηματιστήρια προσδοκίες για έναν νέο κύκλο ανάκαμψης διατηρούνται. Ομως τα δεδομένα στο μέτωπο της ενεργειακής κρίσης και στην οικονομία δεν έχουν αλλάξει, συντηρώντας την αβεβαιότητα.

Τις προοπτικές "γκριζάρουν" περισσότερο τα ανησυχητικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για πληθωρισμό 10% στην Ευρωζώνη και 12,1% στην Ελλάδα. Πέραν της επίδρασης στην οικονομία, ο καλπάζων πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα αναγκάσει την ΕΚΤ να προχωρήσει σε τολμηρές κινήσεις αύξησης των επιτοκίων και σε δραστική περιστολή της διοχετευόμενης ρευστότητας στο σύστημα.

 Μετά την επίσημη γνωστοποίηση των στοιχείων για τον πληθωρισμοί οι βασικοί ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες έχασαν περίπου 1/4 των κερδών τους, ενώ στο ΧΑ τα κέρδη των τραπεζικών μετοχών μηδενίστηκαν. Η εικόνα βελτιώθηκε στη συνέχεια. Στη Φρανκφούρτη ο DAX κερδίζει τώρα ο,80%, ο γαλλικός CAC-40 είναι +1%, ενώ ο βρετανικός FT-100 σημειώνει οριακή μεταβολή. Η Wall.Street ξεκίνησε με αρνητικά πρόσημα, αλλά οι βασικοί δείκτες κερδίζουν σταδιακά έδαφος.

Εντυπωσιακή μεταστροφή στις αγορές ομολόγων. Περίπου 11 μονάδες βάσης υποχωρούν οι αποδόσεις του γερμανικού και του γαλλικού 10ετούς, κατά 13 μβ του ιταλικού, ενώ του ελληνικού σημείωσε πτώση 5,6 μβ.

Θετική εξέλιξη η συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση της τιμής του φυσικού αερίου, που υποχώρησε κατά 7,9% στα 187,6 ευρώ, παρά την κινδυνολογία που αναπτύσσεται με αφορμή τις δολιοφθορές τον αγωγό της Βαλτικής.

Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ η συνεδρίαση ξεκίνησε με αξιόλογα κέρδη, τα οποία στη συνέχεια περιορίστηκαν. Οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν  σε μικρό εύρος διακύμανσης, διατηρώντας θετικό πρόσημο. Πιέσεις εκδηλώθηκαν τις τελευταίες ώρες στα τραπεζικά χαρτιά,με αποτέλεσμα ο κλαδικός τους δείκτης να  κλείσει στο κόκκινο.

O Γενικός Δείκτης πήγε από τις 789,98  μονάδες (+0,19%) μέχρι τις 796,18 (+0,98%). Τερμάτισε στις 792,9 μονάδες με κέρδη 0,56%.

Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης κέρδισε 0,55% κλείνοντας στις 1.904,45 μονάδες. Ανοδο 0,17% σημείωσε ο δείκτης των mid caps.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε μέχρι +1,09% και τερμάτισε στο απόλυτο χαμηλό ημέρας με απώλειες 0,33%. Πειραιώς +0,7%, Eurobank +0,5%. Στο κόκκινο Alpha -1,9%, Attica Bank -0,9%, Τρ. Ελλάδος -0,3%, Εθνική -0,1%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ξεχώρισε ο ΟΤΕ με άλμα +3,1%. Ακολούθησαν ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +3%, ΟΠΑΠ +2,2%, ΕλβάλΧαλκόρ και Σαράντης +1,5%, Quest +1%. και Τιτάν +1,3%, Motor Oil  +1%, ΤΕΝΕΡΓΑ και Ελλάκτωρ +0,9%.

Στο κόκκινο Jumbo -2,2%, Aegean -0,7%, ΑΔΜΗΕ -0,6%.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση συνεχίζουν ανοδικά οι Ικτίνος (+3,2%) και Epsilon (+2,7%).

 Στη μικρή κεφαλαιοποίηση  ξεχώρισε και σήμερα με νέο άλμα +9,8% η Δομική Κρήτης, η οποία φέρεται ότι αποτελεί στόχο εξαγοράς από νεοπαγές επιχειρηματικό σχήμα. Δεύτερη μημέρα ανοδου και για την Αφοί Κορδέλου (+8,1% με μεγάλο όγκο συναλλαγών).

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα