Επιχειρήσεις

M.Heise/E.Erian: Τι μας επιφυλάσσει 2016 και το 2017


Οι μετανάστες ορόσημο στην αύξηση της κατανάλωσης στην Ευρώπη

Για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας το 2016 – 2017 μιλούν από κοινού o Michael Heise, Επικεφαλής Οικονομολόγος της Αllianz και o Mohamed A. El-Erian, Επικεφαλής Οικονομικός Σύμβουλος στο Allianz.com. Ανάπτυξη θα υπάρξει τονίζουν, ωστόσο, θα είναι ισχυρότερη στις βιομηχανικές χώρες και ασθενέστερη στις αναδυόμενες οικονομίες 

Μετάφραση – Απόδοση : Ελενα Ερμείδου

Allianz.com: Τι είδους ανάπτυξη αναμένεται το 2016 και το 2017 και ποιοι παράγοντες θα είναι καθοδηγητές;

Μ. Heise:  Προσωπικά, αναμένω ένα ικανοποιητικό επίπεδο ανάπτυξης παγκοσμίως, ωστόσο θα είναι διαφορετική από αυτή του περασμένου έτους. Η ανάπτυξη θα είναι ισχυρότερη στο βιομηχανικό κόσμο και ασθενέστερη στις αγορές που εξαρτώνται από τα προϊόντα πετρελαίου και τις εξαγωγές εμπορευμάτων. Η μεγάλη πτώση στο πετρέλαιο θα αποτελέσει τον οδηγό των εξελίξεων. Αν, η τιμή του πετρελαίου παραμείνει μεταξύ 30 και 50 ευρώ το βαρέλι, η κατανάλωση στις περισσότερες χώρες θα ενισχυθεί. Όμως, η πρόβλεψη της τιμής του πετρελαίου είναι δύσκολη.
 
El-Erian: Η παγκόσμια οικονομία θα τα πάει καλά. Αλλά θα παρουσιάσει μία μικρή κάμψη. Θα αντιμετωπίσουμε υψηλότερη μεταβλητότητα. Το βασικό ερώτημα είναι, αν  η μεταβλητότητα αυτή μείνει εντός των αγορών κεφαλαίων ή θα αρχίσει να επιδρά στην οικονομική δραστηριότητα.

- Φαίνεται ότι αρκετά εξαρτώνται από τις κεντρικές τράπεζες. Δεν έχουν υπερφορτωθεί υποχρεώσεις από το 2088 το έτος της οικονομικής κρίσης;

El-Erian: Μπορούμε να διακρίνουμε τρεις φάσεις από την έκρηξη της χρηματοοικονομικής κρίσης το 2008. Αφετηρία για όλα υπήρξε το «το πράξω ότι θα χρειαστεί» . Αυτό εμπόδισε την παγκόσμια κατάρρευση και την διάλυση της ευρωζώνης. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, (FED) και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εισήλθανστην δεύτερη φάση το 2010 και το 2014 αντίστοιχα, όταν ανέλαβαν την ευθύνη όχι μόνο την νομισματικής πολιτικής αλλά και ολόκληρης της οικονομίας.

Τα μέτρα συνέβαλλαν στο να υπάρξει ανάπτυξη, αλλά δεν δημιούργησαν συνθήκες νέας παραγωγής. Η  τρίτη φάση θα έρθει αντιμέτωπη με πιέσεις. Θα έδινα στις κεντρικές τράπεζες A+ για την πρώτη φάση και  B+ για την δεύτερη φάση. Είναι νωρίς να βαθμολογήσω της τρίτη φάση.
 
Μ. Heise:  Όπως εξήγησε ο Mohamed, έχουμε βασιστεί αρκετά στις κεντρικές τράπεζες. Δεν μπορούμε να περιμένουν υψηλότερη παραγωγή ή ανάπτυξη με το να συνταγογραφούμε το ίδιο νομισματικό φάρμακο

- Η Fed ξεκίνησε αργά να αυξάνει τα επιτόκια. Πότε θα ακολουθήσει την τακτική αυτή η Ευρώπη; Ποιες θα είναι οι συνέπειες των αποκλίσεων της πολιτικής μεταξύ  Fed και ΕΚΤ;

 Μ.Heise: Πριν αυξηθούν τα επιτόκια, η ΕΚΤ θα πρέπει να ανοίξει την κάνουλα του προγράμματος της ποσοτικής χαλάρωσης. Αφού το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και μέχρι το 2017 δεν προβλέπουμε να υπάρξει καμία μετακίνηση από τα μηδενικά επιτόκια πριν από το τέλος του δευτέρου εξαμήνου του επομένου έτους. Και, για το 2017 θα ήταν ακραίο, πιστέψτε,  να γίνει κάποια πρόβλεψη.
 
El-Erian: Μιλώντας για Fed, κατά την προσωπική μου άποψη το 2016 θα υπάρξουν αυξήσεις. Ο κύκλος των επιτοκίων θα παραμείνει ρηχός και θα κλείσει κάτω του ιστορικού μέσου όρου του 4%.

 Είδαμε την πρώτη βουτιά την Κινεζικής οικονομίας το 2015. Εντάθηκε η κατάσταση το 2016. Βρισκόμαστε απέναντι σε ένα  έτος αναταραχών;

 El-Erian: Στην Κίνα η επιβράδυνση της οικονομίας είναι αναπόφευκτη. Καθώς μεταβάλλεται το εισόδημα της μεσαίας τάξης, θα πρέπει να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ισχυρότερης ανάπτυξης της εγχώριας οικονομίας. Είναι η επιβράδυνση στην παγκόσμια οικονομία σε συνδυασμό με πρώην και νυν πολιτικές που προκαλούν απώλειες.

Για παράδειγμα, η Κίνα επιδίωξε να ενισχύσει την κεφαλαιαγορά και την συμμετοχή των πολιτών στην αγορά αυτή. Όμως, όπως και στις ΗΠΑ με τα στεγαστικά δάνεια, μία δεκαετία πίσω, αυτό δεν προχώρησε. Η Κίνα θα πρέπει να αντιμετωπίσει την χρηματιστηριακή φούσκα, τώρα.

 - Η Ινδία θα γίνει μία νέα Κίνα;  Θα συνεχίσουν οι αναδυόμενες αγορές να είναι η ατμομηχανή της παγκόσμιας ανάπτυξης ;

Μ. Heise: Όχι, από άποψη μεγέθους. Η Κινεζική οικονομία είναι πέντε φορές μεγαλύτερη της Κινέζικης. Το ΑΕΠ της Κίνας είναι στα 10 δισεκ ευρώ συγκριτικά με τα 2 δισέκ της Ινδίας. Ας, πούμε ότι η Ινδία βρίσκεται εκεί που ήταν η Κίνα πριν 10 χρόνια. Θα αναπτυχθεί ταχέως, αλλά δεν θα συγκλίνει με την οικονομία της Κίνας.

- Με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη;

 Μ. Heise: Τρεις παράγοντες είναι πολύ θετικοί για την Ευρώπη. Το ευρώ είναι φτηνό, οι τιμές των πετρελαιοειδών είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα και κάποιες ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένου των μεταρρυθμίσεων που έχουν γίνει στην Γαλλία και την Ιταλία.

Χάριν των μεταρρυθμίσεων αυτών, εξαρτώμεθα λιγότερο από τις χαμηλές τιμές των πετρελαιοειδών και το φτηνό ευρώ. Η ανάπτυξη έχει καταστεί κάπως βιώσιμη. Και οι πρόσφατες ροές των μεταναστών που αναζητούν άσυλο στην Ευρώπη και την Γερμανία ειδικότερα θα αυξήσουν τις κρατικές δαπάνες, αυξάνοντας την ιδιωτική κατανάλωση.

Το μεταναστευτικό ποικιλοτρόπως αποτελεί πρόσκληση, αλλά επί της παρούσης επιδρά θετικά στην οικονομία. 

El-Erian: Αρκετά δομικά θέματα σε ΗΠΑ και ειδικά στην Ευρώπη θα πρέπει να ξεπεραστούν.
 


Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις