Οικονομία

Μέτρα στήριξης των εργαζομένων ζητά η Φ. Γεννηματά


Mε τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Γιάννη Παναγόπουλο και τον αναπληρωτή γραμματέα οργανωτικού, Θάνο Βασιλόπουλο, συναντήθηκε το μεσημέρι η Φώφη Γεννηματά στα γραφεία του ΚΙΝΑΛ στη Βουλή. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπεύθυνος του αρμόδιου κοινοβουλευτικού τομέα, Γιώργος Μουλκιώτης, και οι υπεύθυνοι τομέων Εργασίας και Συνδικαλιστικού, Χρήστος Μέγας και Γιώργος Βασιλόπουλος.

Σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής σημείωσε ότι «η εργασία είναι βασικός επιταχυντής της ανάπτυξης» και επέκρινε την κυβέρνηση ότι «επιλέγει να πληρώσουν και πάλι οι εργαζόμενοι το μάρμαρο της κρίσης» επικαλούμενη την έκθεση Πισσαρίδη ως ενδεικτική για τις αντιλήψεις και τις επιλογές της κυβέρνησης. «Με την εφαρμογή του δόγματος "μισή δουλειά-μισός μισθός". Με επιδόματα φτώχειας Την υπονόμευση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων», ανέφερε η κ. Γεννηματά και τόνισε ότι απαιτούνται «να ληφθούν άμεσα μέτρα για να μείνει όρθια η κοινωνία και ζωντανή η οικονομία» .

Πρότεινε άμεσα μέτρα στήριξης των εργαζομένων, με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους και τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους, τα οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:

  • «Την εφαρμογή Προγράμματος Επιδότησης Εργασίας (αντί του αποτυχημένου ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ) για τις επιχειρήσεις που υφίστανται τις συνέπειες της κρίσης, με κάλυψη από το κράτος του 40% του μισθού των εργαζομένων. Με αντάλλαγμα την διατήρηση των θέσεων εργασίας , των υφιστάμενων συμβάσεων και των δικαιωμάτων.
  • Την κάλυψη όλων των εργαζόμενων που χάνουν την δουλειά τους, αλλά και των ήδη ανέργων με αυξημένα επιδόματα ανεργίας.
  • Εγγυημένο αξιοπρεπές εισόδημα για τους φθινοπωρινούς-χειμερινούς μήνες σε όλους τους εργαζόμενους εποχιακά στον τουρισμό και στην εστίαση. Χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Για τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, μέριμνα για την χορήγηση του επιδόματος αδείας και του δώρου Χριστουγέννων.
  • Την κήρυξη ως υποχρεωτικών όλων των κλαδικών συμβάσεων εργασίας που υπογράφονται με πρώτη αυτή του επισιτισμού».

Ειδικότερα το πρόγραμμά του ΚΙΝΑΛ περιλαμβάνει τις εξής 9 θέσεις:

  1. Σταθερή πολιτική μας είναι ο ανοιχτός διάλογος με τα συνδικάτα για όλα τα θέματα της οικονομίας και της κοινωνίας.
  2. Νέες Δουλειές για τους ανέργους.
  3. Ένα νέο «Κοινωνικό Συμβόλαιο της Ψηφιακής Εποχής» για την πρόσβαση όλων στην γνώση, σε νέα δίκτυα υψηλών ταχυτήτων, την αξιοποίηση ανοιχτών τεχνολογιών.
  4. Δουλειές με δικαιώματα και αξιοπρέπεια: α.) Ο καθορισμός του κατώτερου μισθού, περνά στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ώστε να καθορίζεται με απόφαση των ίδιων των Κοινωνικών Εταίρων, β.) Ενίσχυση των Κλαδικών Συμβάσεων Εργασίας, με βάρος στην υποχρεωτικότητα και την καθολική εφαρμογή τους σε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου, είτε συμμετέχουν στις εργοδοτικές οργανώσεις, είτε όχι.
  5. Κανόνες στην εργασία
  6. Γα τους τηλεργαζόμενους: α.) Να εξασφαλίζεται η συναίνεση του εργαζομένου και όχι να εξαναγκάζεται αυτός σε αλλαγή της μορφής εργασίας του, β.) Να τηρούνται απαρέγκλιτα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ιδιαίτερα το ωράριο εργασίας.
  7. Πολιτικές στήριξης των ανέργων. Το επίδομα ανεργίας μπορεί να χρησιμοποιείται και ως επιδότηση εργασίας για την πρόσληψη του άνεργου.
  8.  Δημόσιο, Κοινωνικό Ασφαλιστικό Σύστημα που εγγυάται την αξιοπρέπεια για όλους. «Είμαστε έτοιμοι για ένα νέο εθνικό διάλογο για μια πραγματική ασφαλιστική μεταρρύθμιση που είναι όσο ποτέ αναγκαία» τόνισε και προσέθεσε: «Νέοι πόροι μπορούν να αντληθούν και από την αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας, των υδρογονανθράκων και του ορυκτού πλούτου. Όπως έχουμε δείξει με το νόμο για το Ταμείο Αλληλεγγύης Γενεών».
  9. Αντιμετώπιση των διακρίσεων-Στήριξη των γυναικών εργαζόμενων.

«Αδιανόητο να μην υπάρχει εθνικό μέτωπο κι εθνική γραμμή απέναντι στη Τουρκία τούτες τις ώρες»

Παράλληλα η Φώφη Γεννηματά μιλώντας στον Ρ/Φ REAL FM τόνισε την ανάγκη να υπάρχει εθνικό μέτωπο απέναντι στη Τουρκία.

«Εμείς βάζουμε πλάτη για τη χώρα. Είναι αδιανόητο να μην υπάρχει εθνικό μέτωπο στην χώρα μας για να στείλουμε μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας για την υπεράσπιση των εθνικών μας δικαιωμάτων. Χρειάζονται πράξεις, βαρεθήκαμε τα μεγάλα λόγια και αφού δεν το κάνει η κυβέρνηση το κάνουμε εμείς», υπογράμμισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, επισημαίνοντας πως «δυστυχώς όπως όταν ο κ. Τσίπρας χειριζόταν τη συμφωνία των Πρεσπών έτσι και τώρα ο κ. Μητσοτάκης, που χειρίζεται τα ελληνοτουρκικά, δεν δέχτηκαν να συνεδριάσει το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών».

«Όσο δεν υπάρχει εθνική γραμμή και δεν ξέρουμε που το πάμε, θα γίνονται πράγματα σκόρπια, χωρίς συνοχή, χωρίς συνέχεια και με αντιφάσεις. Θα δίνουμε παράλληλα χώρο στον εθνικισμό και στην πατριδοκαπηλία, πράγμα που είναι επικίνδυνα για την χώρα» προσέθεσε και επέρριψε πλήρως τη ευθύνη γι αυτό στον κ. Μητσοτάκη.

«Δεν μπορούμε να έχουμε περισσότερα από 15 παιδιά στις σχολικές τάξεις»

Στο στόχαστρο της Φώφης Γεννηματά βρέθηκαν και οι κυβερνητικοί χειρισμοί σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού και η έλλειψη σχεδίου για την επανέναρξη των σχολείων.

«Είναι ευθύνη της κυβέρνησης να παρουσιάσει ένα σχέδιο να μας κρατήσει ασφαλείς, αλλά και για να μην δημιουργηθούν ερείπια στην ελληνική οικονομία», σημείωσε και τόνισε ότι.

«Ακόμα και τώρα να φτιάξουν ένα σχέδιο πολύ γρήγορα γιατί έρχεται χειμώνας και τα παράθυρα στα σχολεία θα κλείσουν. Ένα σχέδιο σε διάλογο με τους καθηγητές. Γι' αυτό ζήτησα προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για να εκδηλώσουμε την αγωνία μας, να προλάβουμε πράγματα, για να είναι ασφαλείς μαθητές, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στα σχολεία. Κλειδί είναι τα τεστ, περισσότερα τεστ. Δεν μπορούν να έχουν όμως αυτές τις τιμές, να μπει πλαφόν, να τα καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ . Να γίνεται σοβαρή ιχνηλάτηση. Ήξεραν το πρόβλημα στα νησιά, έπρεπε εκεί τα κινητά συνεργεία να κάνουν τα τεστ για να απομονώσουμε εκεί το πρόβλημα, στα νησιά και όχι να αφήσουμε να γίνει η διασπορά και να κατηγορούμε τους νέους για το αυτονόητο, ό,τι θέλουν να ζήσουν», παρατήρησε η κ. Γεννηματά.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις