Αγορές

Μετοχές και ομόλογα στα απόνερα της ιταλικής κρίσης


Πριν ακόμη τελειώσει η αναταραχή που προκάλεσε στις αγορές ο σινοαμερικανικός εμπορικός και νομισματικός πόλεμος, μία νέα “εστία φωτιάς” εμφανίζεται στην Ευρώπη, απειλώντας τις εύθραυστες ισορροπίες στα χρηματιστήρια και στις αγορές ομολόγων. Είναι η πολιτική κρίση στην Ιταλία, που δημιουργεί κινδύνους αποσταθεροποίησης και μπορεί να αποδειχθεί βραδυφλεγής βόμβα για την ΕΕ.

Η αβεβαιότητα αποτυπώνεται στην πορεία των ευρωπαϊκών ομολόγων, που βρίσκονται ξαφνικά σε δίνη πιέσεων μετά από ένα παρατεταμένο ράλι, το οποίο προκάλεσαν οι μετακινήσεις κεφαλαίων από μετοχές σε τίτλους μεγαλύτερης ασφάλειας. Πιέσεις εκδηλώνονται και στα ελληνικά κρατικά χρεόγραφα, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις τους να ανακάμπτουν, απομακρυνόμενες από τα ιστοτικά χαμηλά.

Ιδιαίτερα αρνητικ'η εικόνα στα χρηματιστήρια, που καταγράφουν σήμερα σημαντικές απώλειες. Πάνω από 1% χάνει αυτή την ώρα ο γερμανικός DAX, με τάση περαιτέρω διολίσθησης.

Αρνητικοί παράγοντες

Στο ελληνικό χρηματιστήριο όλοι οι δείκτες κινούνται στο κόκκινο. Στις 13:00 σημείωσαν χαμηλά ημέρας και εν συνεχεία έχουν ελαφρώς ανακάμψει.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι η αγορά βρίσκεται τώρα σε αναζήτηση στηριγμάτων, αντιμέτωπη όχι μόνον με την έξωθεν επίδραση από τις διεθνείς εξελίξεις, αλλά και με εσωγενείς αρνητικούς παράγοντες.

Την αβεβαιότητα ενισχύει η τεχνική εικόνα στο ΧΑ. Ο Γενικός Δείκτης κινείται σε ζώνη βραχυχρόνιας στήριξης. Αν διασπάσει αυτή την περιοχή, είναι πολύ πιθανόν να συνεχίσει καθοδικά δοκιμάζοντας χαμηλότερες στηρίξεις. 

Μετοχές και δείκτες

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με θετικά πρόσημα  και αξιόλογα κέρδη σε μετοχές και δείκτες, ενώ η συναλλακτική κίνηση ήταν υποτονική. Στη συνέχεια οι δείκτες πήραν καθοδική κατεύθυνση υπό την πίεση αυξανόμενης προσφοράς.
Αυτή την ώρα έχουν αλλάξει κατεύθυνση και οι απώλειες περιορίζονται.  Ο Γενικός Δείκτης πήγε αρχικά +0,64% στις 852,21 μονάδες.  Εν συνεχεία υποχώρησε  στις 838,24 (-1,01%). Τώρα κινείται στις 842,50 καταγράφοντας απώλειες περίπου 0,50%.
 Ο FTASE25 χάνει 0,45% στις  2.074,8 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης ξεκίνησε με +1,02% και τώρα  έχει γυρίσει στο κόκκινο, υποχωρώντας κατά 1,50%. Με αρνητικό πρόσημο όλες οι μετοχές του κλάδου. Eurobank  και Πειραιώς -2%, Alpha και Attica Bank -1,3%,  Εθνική -0,8,%, Τρ. Ελλάδος -0,4%

Στα εμποροβιομηχανικά blue chips ελάχιστες μετοχές βρίσκονται οριακά στο συν. Τιτάν +1,1%, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Motor Oil +0,7%.
Με τις μεγαλύτερες απώλειες ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -2%, ΟΛΠ και ΔΕΗ -1,8%,  Βιοχάλκο -1,7%,  ΑΔΜΗΕ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή -1,4%.

Στα mid caps  Αβαξ -3,6%, Intracom -3%, Ολυμπιακή Τεχνική -2,4%.

Διαβάστε επίσης