Ελλάδα

Μετωπική με τους ακραίους της Ιεραρχίας


Αποφασισμένος ο πρωθυπουργός να σπάσει το "Ιερό μπλόκο" στη συμφωνία Εκκλησίας - Πολιτείας

Αποφασισμένη να προχωρήσει στο σχέδιο Νόμου για τη συμφωνία Εκκλησίας – Κράτους εμφανίζεται η κυβέρνηση, ανοίγοντας μέτωπο με τους "σκληρούς" Μητροπολίτες της Ιεραρχίας που διεκδικούν να μείνει το ζήτημα της μισθοδοσίας των κληρικών εκτός της συμφωνίας Τσίπρα – Ιερώνυμου και ως εκ τούτου να παραμείνουν στο καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων και να μη διαγραφούν από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών.

Αξιοσημείωτη είναι η στάση δύο Μητροπολιτών, του Μεσσηνίας Χρυσόστομου και του Δημητριάδος Ιγνάτιου.O πρώτος φέρεται να αποχώρησε οργισμένος από τη συνεδρίαση, επειδή δεν του επετράπη να αναγνώσει εισήγηση- πολιτική πλατφόρμα κατά της κυβέρνησης. Για τον δεύτερο πηγές του εκκλησιαστικού ρεπορτάζ αναφέουν ότι ζήτησε να παραπεμφθεί η συζήτηση για τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας σε μεταγενέστερο χρόνο και «με άλλη κυβέρνηση».

Το κλίμα στους κόλπους της Ιεραρχίας φαίνεται ότι έχει φορτιστεί και οι διαφωνίες -αντιπαραθέσεις προσλαμβάνουν πολιτικό χαρακτήρα. Αυτό ανάγκασε τον αρχιεπίσκοπο να αποδεχθεί εν τέλει το αίτημα να μην αλλάξει το καθεστώς της μισθοδοσίας των κληρικών, υποχωρώντας προκειμένου να μην επέλθει πλήρης διχασμός στους κόλπους της Εκκλησίας.

Ενδεικτική των προθέσεων των σκληρών της Ιεραρχίας, είναι η νέα πολεμική εμφάνιση του Μητροπολίτη Πειραιώς, Σεραφείμ, ο οποίος εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση κατά της κυβέρνησης, στην οποία καταλόγισε "αυταρχισμό και δολιότητα". Κατονόμασε ως υπεύθυνους γι' αυτό τον Αλ. Τσίπρα και τον Π. Καμμένο, σημειώνοντας παράλληλα πως το «κλειδί» των εξελίξεων το κρατά ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ.

Επιπλέον, άφησε αιχμές και κατά του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου. Η Εκκλησία, διεμήνυσε, διοικείται βάσει του συνοδικού θεσμού και δεν είναι ενός ανδρός αρχή.  «Ο μόνος ο οποίος υποχρεώνει την Εκκλησία είναι το ιερό σώμα της ιεραρχίας όλοι οι υπόλοιποι είναι απλά εντολοδόχοι» ανέφερε και διεμήνυσε ότι θα αγωνιστεί έως τέλους, προσφεύγοντας ακόμη και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. 

Από την πλευρά της η κυβέρνηση απορρίπτει το αίτημα της Ιεραρχίας να παραμείνουν οι κληρικοί σε καθεστώς δημοσίου υπαλλήλου – μια προοπτική που, εάν γίνει δεκτή, θα ακυρώσει και την εξαγγελία του πρωθυπουργού για 10.000 προσλήψεις στο Δημόσιο.

«Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος κατέληξε ομοφώνως στην απόφαση να συνεχιστεί ο διάλογος Πολιτείας – Εκκλησίας στα θέματα κοινού ενδιαφέροντος» αναφέρει η ανακοίνωση του γραφείου του Πρωθυπουργού, δίνοντας το στίγμα για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης: «Ως εκ τούτου, η Ελληνική Κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην εκπόνηση Σχεδίου Νόμου, στο πλαίσιο του Κοινού Ανακοινωθέντος της 6ης Νοεμβρίου, που αποτελεί ένα ιστορικό βήμα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους» σημειώνει η σχετική ανακοίνωση και τονίζει πως «το Σχέδιο Νόμου θα τεθεί σε γνώση της Ειδικής Επιτροπής της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, πριν κατατεθεί στη Βουλή.Το δε καθεστώς της μισθοδοσίας των εκκλησιαστικών λειτουργών, αποτελεί –σε κάθε περίπτωση- ευθύνη και απόφαση της Πολιτείας».

Την πρόθεση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, να επιμείνει στον ουσιαστικό διάλογο Εκκλησίας- Πολιτείας χαιρέτισε με δήλωσή του στο ΑΠΕ ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ο οποίος επιθυμεί τη συνέχιση του διαλόγου. «Η από κοινού συνεργασία αποτελεί ένα περαιτέρω βήμα για την εμβάθυνση των διακριτών μας ρόλων στο πλαίσιο πάντα της από κοινού εξυπηρέτησης των συμφερόντων του λαού μας» τόνισε χαρακτηριστικά.

Και η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, σε σημερινές της δηλώσεις επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει κανονικά στη βάση του κειμένου συμφωνίας Τσίπρα- Ιερώνυμου.

Νομοθέτηση και χωρίς συμφωνία

Στο πλαίσιο αυτό, κυβερνητικές πηγές αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να νομοθετηθεί ακόμη και μονομερώς η εκχώρηση της μισθοδοσίας των ιερέων στην Εκκλησία με επιδότησή της από το κράτος, παρ’ ότι αυτό θα σημάνει και την κήρυξη ολοκληρωτικού πολέμου από τον σκληρό άξονα της Ιεραρχίας και όσους παρασκηνιακά στηρίζουν ή και ενισχύουν την πολεμική τους.

Στο τραπέζι όμως υπάρχουν και εισηγήσεις "κατευνασμού", δηλαδή να δοθούν πρόσθετες «εγγυήσεις» για το μισθολογικό και εργασιακό καθεστώς των κληρικών όταν θα περάσουν στη δικαιοδοσία της Εκκλησίας. Μια τέτοια εγγύηση θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι η συνταγματική κατοχύρωση της επιδότησης της μισθοδοσίας τους από το Κράτος, μέχρι στιγμής όμως τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί.

Από την πλευρά της η αντιπολίτευση προς στιγμήν -έστω και ανεπισήμως- επιχαίρει κάνοντας λόγο για «προσωπικό φιάσκο» Τσίπρα και για «προσωπική πολιτική συναλλαγή» του πρωθυπουργού με τον αρχιεπίσκοπο η οποία δεν έγινε δεκτή. Επιμένουν δε πως πλέον δεν υφίσταται καμία συμφωνία Εκκλησίας – κυβέρνησης και κατά συνέπεια δεν υπάρχουν και οι 10.000 προσλήψεις στο δημόσιο που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις