Ελλάδα

Μετωπική επίθεση της ΡΑΕ κατά ΥΠΕΝ και διαχειριστών δικτύου


Το χθεσινό «ξέσπασμα» του προέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Αθανάσιου Δαγούμα, ο οποίος άνοιξε… μέτωπο με το υπουργείο Ενέργειας και με τους διαχειριστές δικτύου, έχει προκαλέσει πολιτικό σάλο και σφοδρές αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Άλλωστε το ενεργειακό ζήτημα και δη η ακρίβεια που απεικονίζεται στα άκρως «τσιμπημένα» ενεργειακά τιμολόγια, αποτελεί μείζον θέμα κοινωνικής αντίδρασης και πολιτικής αντιπαράθεσης.

Στο στόχαστρο του επικεφαλής της ΡΑΕ βρέθηκε το υπουργείο Ενέργειας, το οποίο δεν υιοθέτησε έως σήμερα της εισήγησης της ΡΑΕ να επιστραφούν 67 εκατ. ευρώ στους καταναλωτές από την αγορά εξισορρόπησης. Ο κ.Δαγούμας υποστήριξε ότι η Αρχή θα παραπέμψει τον φακέλο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας το τελευταίο 8μηνο στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

 «Ρωτήστε το υπουργείο γιατί δεν έχει υιοθετήσει την εισήγηση της ΡΑΕ να επιστραφούν 67 εκατ. ευρώ στους καταναλωτές από την αγορά εξισορρόπησης», είπε ο επικεφαλής της ΡΑΕ. Εξέφρασε, επίσης, τη διαφωνία του προς την τροπολογία με την οποία καταργείται η πιστοποίηση που έχει παράσχει η ΡΑΕ στους διαχειριστές των δικτύων διανομής φυσικού αερίου και τόνισε ότι θα στείλει τον φάκελο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Διαφώνησε, επίσης, με τη ρύθμιση που επιβάλλει την επανυποβολή του συνόλου των φακέλων για τις μονάδες αποθήκευσης ενέργειας η οποία, όπως υποστήριξε, λειτουργεί υπέρ μελετητών, συμβούλων και ακαδημαϊκών που παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες. Τόνισε πάντως ότι η μείωση στην χονδρεμπορική τιμή και η φορολόγηση των υπερκερδών είναι στη σωστή κατεύθυνση», είπε ο κ.Δραγούμας και πρόσθεσε:

«Είμαστε σε συνεννόηση με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, έχουμε κοινοποιήσει το σύνολο στοιχείων για τα τιμολόγια ανά τάση, με δικαστικό επιμελητή, την περασμένη Παρασκευή», ανέφερε, και προσέθεσε ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού ελέγχει τις εναρμονισμένες πρακτικές και την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης. Σε σχέση δε με την νομοθετική ρύθμιση για την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στα κυμαινόμενα τιμολόγια (αναμένεται να ψηφιστεί την Τετάρτη), είπε ότι αναμένει τα αποτελέσματα από την εφαρμογή της, αν και η πρόταση της ΡΑΕ, όπως ανέφερε, ήταν διαφορετική (συγκεκριμένα, αντί της κατάργησης να αποτυπώνεται η ρήτρα αναπροσαρμογής στην ιστοσελίδα του κάθε προμηθευτή).

-Για τον ΑΔΜΗΕ: Ο πρόεδρος της ΡΑΕ απέρριψε το αίτημα του Διαχειριστή για αύξηση του επιτρεπόμενου εσόδου. Αιτιολόγησε την απόφαση της ΡΑΕ με την οποία καθορίστηκε η απόδοση των κεφαλαίων του ΑΔΜΗΕ για το 2022 στο 6,1 % (έναντι 7,5% που ήταν η αρχική πρόταση του ΑΔΜΗΕ και 5,57% το 2021) με το σκεπτικό ότι έχει μειωθεί η φορολογία, άφησε όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο αν αυξηθεί στο μέλλον το κόστος δανεισμού να υπάρξει αναθεώρηση προς τα πάνω. «Θέλουμε να γίνονται επενδύσεις, αλλά δεν θέλουμε να χαρίζονται χρήματα. Ο ΑΔΜΗΕ θα πάρει 6,1% και θα πει ευχαριστώ. Αν κάποιος δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά του, να το πει» ήταν οι δηλώσεις του κ.Δαγούμα.

-Για τον ΔΕΔΔΗΕ: «Ζητούμε συνεργασία για τον καθορισμό των αποζημιώσεων των καταναλωτών σε περίπτωση διακοπής ρεύματος. Αν δεν θέλουν, θα το επιβάλλουμε. Ο καταναλωτής πρέπει να αντιμετωπίζεται με αξιοπρέπεια», ανέφερε ο κ. Δαγούμας. Ανήγγειλε, επίσης, ότι θα επιβληθούν κυρώσεις στον ΔΕΔΔΗΕ συνολικά για την εξυπηρέτηση των καταναλωτών. «Έχουν ξεπεράσει κάθε όριο, δεν απαντούν στα παράπονα των καταναλωτών που υποβάλλονται στη ΡΑΕ και λάβαμε την θρασύτατη απάντηση ότι έχουν δικό τους εργαλείο παραπόνων», ανέφερε μεταξύ άλλων.

ΥΠΕΝ: Δεν τίθεται κανένα ζήτημα για την ανεξαρτησία της ΡAE

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εφαρμόζει την ευρωπαϊκή οδηγία 2009/73/ΕΚ που προβλέπει νομικό και λειτουργικό διαχωρισμό για τη δραστηριότητα της διανομής φυσικού αερίου και συνεπώς δεν τίθεται κανένα ζήτημα για την ανεξαρτησία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ).

Ως εκ τούτου η κατάργηση των αποφάσεων της ΡΑΕ που αφορούν στην πιστοποίηση των εταιρειών διανομής αερίου δεν συνιστά παρέμβαση στην ανεξαρτησία της Αρχής, την όποια σέβεται το ΥΠΕΝ και ουδόλως αμφισβητεί, αλλά επακόλουθο της εφαρμογής της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας.

Αυτά επισημαίνει το ΥΠΕΝ με αφορμή δημοσιεύματα που αφορούν στον διαχωρισμό της δραστηριότητας της διανομής φυσικού αερίου, ύστερα από σχετικές σημερινές δηλώσεις του προέδρου της ΡΑΕ Αθ. Δαγούμα.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα