Πολιτική

Μεταβλητότητα και χαμηλός τζίρος στο Χρηματιστήριο


Με μεταβλητότητα και εναλλαγές προσήμων κινείται το Χρηματιστήριο ενώ σε αρκετά χαμηλά επίπεδα κυμαίνεται η αξία των συναλλαγών. Η αναταραχή στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά συνεχίζεται και την τρέχουσα εβδομάδα και τα ερωτήματα για τις προοπτικές και την πορεία της αντί να μειώνονται, αυξάνονται…

Σε όλη την Ευρώπη και ενόψει των αποτελεσμάτων των stress tests των Ευρωπαϊκών Τραπεζών τέλος Ιουλίου, αυξάνεται η ανησυχία των επενδυτών, κάτι που αποτυπώνεται στην πορεία των μετοχών τους.
Στο επίκεντρο της ανησυχίας αυτής οι Ιταλικές Τράπεζες με σημαντικό ποσοστό κόκκινων δανείων και με έντονες διαφωνίες ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Ιταλική Κυβέρνηση για τον τρόπο στήριξης τους.

Αλλά και σε τράπεζες όπως η Deutsche Bank, με μεγάλη έκθεση στην Αγορά Παραγώγων, βλέπουμε καθημερινά νέα χαμηλά και να έχει χάσει σχεδόν το 50% της χρηματιστηριακής της αξίας από την αρχή του έτους.
Σε αυτό το περιβάλλον οι μετοχές των Ελληνικών Τραπεζών έχουν πιεστεί έντονα, παρόλο που πρόσφατα έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί και έχουν επανέλθει οι τιμές τους αρκετά κάτω από τις τιμές των τελευταίων αυξήσεων ως και πάνω από 50%.

Η επιστροφή καταθέσεων, η αποτελεσματική διαχείριση των “κόκκινων” δανείων και η ανάσχεση της ύφεσης, είναι οι καθοριστικοί παράγοντες στην μελλοντική πορεία των μετοχών τους.
Υποθέσεις όπως του Μαρινόπουλου και της Jet Oil αυξάνουν τις ανησυχίες για το τι έπεται.

Την τρέχουσα εβδομάδα έχουμε λήξη Παραγώγων για τα συμβόλαια και δικαιώματα του FTSE Large Cap, ενώ σήμερα έχουμε Eurogroup με βασικό θέμα την Μ. Βρετανία αλλά και τα προαπαιτούμενα ενόψει της υποδόσης του Σεπτεμβρίου.

Τεχνική ανάλυση

Πλέον η αγορά μπορεί να κάνει την διαφορά με κατοχύρωση σε μήνα των 580 μονάδων επίπεδο που έχει γίνει σημαντική μεσοπρόθεσμη αντίσταση. Οι όγκοι συναλλαγών είναι αισθητά χαμηλοί σε τίτλους εκτός του τραπεζικού κλάδου, γεγονός που δείχνει ότι οι πωλητές δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν τίτλους σε αυτές τις αποτιμήσεις τουλάχιστον στην παρούσα φάση.
Οι 552 μονάδες και 1.484 μονάδες επίπεδο σε ΓΔ και F25 είναι κύριες αντιστάσεις και που κατοχύρωση μας δίνει αγοραστικό σήμα, με πιθανή κίνηση στις 1.600 και 575 μονάδες αντίστοιχα. Eπίπεδα που είναι και σημαντικές αντιστάσεις στην παρούσα.

Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να χαθούν οι 520 μονάδες, μιας και διάσπαση μπορεί να μας δώσει συνέχιση της κίνησης. Ο τραπεζικός κλάδος κέρδισε ένα κομμάτι της υπερβολής του προηγούμενου διαστήματος με τον κλάδο να έχει την μερίδα του λέοντος στους όγκους συναλλαγών.

Στατιστικά συνεδρίασης

Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο +0,82% στις 541,28 μονάδες.  Κέρδη +0,88% ο FTSE στις 1.450,09 μονάδες. Κέρδη +1,61% ο τραπεζικός δείκτης στις 679,53 μονάδες. Στα 6,7 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών.

Κέρδη +1,85% η Alpha Bank στα 1,65 ευρώ, +0,68% η Πειραιώς στα 0,147 ευρώ, +0,53% η Εθνική στα 0,187 ευρώ, +1,33% η Eurobank στα 1,14 ευρώ.