Αγορές

Μεταβλητότητα και διακυμάνσεις με ισχνό τζίρο στο χρηματιστήριο


Σε φάση συσσώρευσης βρίσκεται η χρηματιστηριακή αγορά, εν αναμονή ειδήσεων και γεγονότων που θα μπορούσαν να διαμορφώσουν κλίμα και τάση. Σε μικρό εύρος διακύμανσης κινούνται οι βασικοί δείκτες, αλλάζοντας κατεύθυνση καθημερινά ή και ενδοσυνεδριακά. Απόλυτη συναλλακτική άπνοια επικρατεί στη σημερινή συνεδρίαση και ο συνολικός τζίρος είναι μόλις 9,7 εκατ. ευρώ σε τρεις ώρες συναλλαγών! Κατά 0,65% ενισχύεται αυτή την ώρα ο ΓΔ, στο +1,20% ο τραπεζικός.

Λίγο καλύτερη εικόνα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου οι βασικοί δείκτες (DAX, CAC40, FTSE100)  σημειώνουν άνοδο 0,85%. Πιέσεις εκδηλώνονται στα ομόλογα της Ευρωζώνης, κατά 2 μονάδες βάσης ανεβαίνει η απόδοση του γερμανικού και του γαλλικού 10ετούς,  σχεδόν αμετάβλητη του ελληνικού στο 0,922%.

Κυρίαρχο θέμα τα ενεργειακά και οι επιπτώσεις από τη μεγάλη άνοδο των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου, που αποδυναμώνει την αναπτυξιακή δυναμική, τροφοδοτεί τον πληθωρισμό και προκαλεί μεγάλη δημοσιονομική επιβάρυνση.

Σημαντική παράμετρος για το ΧΑ και οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, που κρατούν ανοιχτό το ενδεχόμενο τοπικών lockdown.

Προβληματισμό στην αγορά προκαλεί η συρρίκνωση του όγκου συναλλαγών και του ημερήσιου τζίρου, που υποδηλώνει στάση αναμονής από πλευράς των μεγάλων funds.

Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζουν οι αναλυτές, επισημαίνοντας ότι πρώτος στόχος είναι τώρα η υπέρβαση των 895 μονάδων, που γίνονται ισχυρή αντίσταση και η υπέρβαση της προϋποθέτει αύξηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος και του όγκου συναλλαγών.

Μετοχές και δείκτες

Οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν ανοδικά το πρώτο 15λεπτο και εν συνεχεία πήραν καθοδική κατεύθυνση, σημειώνοντας χαμηλά ημέρας ως τις 12:00. Ακολούθησε ισχυρή ανοδική αντίδραση, η οποία συνεχίζεται φέρνοντας τους δείκτες σε υψηλά ημέρας.

Ο Γενικός Δείκτης  πήγε από τις 885,4 μονάδες (+0,15%) μέχρι τις 891 (+0,72%). Τώρα βρίσκεται στις 890,2 με κέρδη 0,70%.

Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης κερδίζει επίσης 0,70%, στις 2.150,8 μονάδες. Στο +0,40% ο δείκτης των Mid Caps.

Ο τραπεζικός δείκτης βρέθηκε για λίγο στο κόκκινο, σημειώνοντας -0,31%. Τώρα έχει ανακάμψει  στο +1,10%. Προηγείται η Alpha με +2,3%. Ακολουθούν Πειραιώς +1,3%, Εθνική και Τρ. Ελλάδος +0,8%. Στο κόκκινο Attica Bank -0,5% και Eurobank -0,3%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips Aegean +2%, Τιτάν +1,3%, ΑΔΜΗΕ και Jumbo +1,2%, ΕΛΠΕ +1%. Στο κόκκινο μόνον 4μετοχές με μικρές απώλειες: ΕλβάλΧαλκόρ -0,5%, Βιοχάλκο, Μυτιληναίος και ΟΛΠ -0,2%.

 Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση Κρι-Κρι +2,1%, ΕΥΑΘ και Φουρλής +1,8%, Autohellas +1,2% BriQ, Πλαστικά Θράκης και Πλαίσιο +0,5%.Ικτίνος +0,8%, Cenergy και  Αβαξ +0,6%. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνει η Intracom (-2,4%). Ακολουθούν Elton -1,3% Ολυμπιακή Τεχνική -1,2%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης