Ενέργεια

Μεταβιβάστηκε το 66% του ΔΕΣΦΑ


Ολοκληρώθηκε η πώληση του 66% του Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, στην κοινοπραξία «SENFLUGA Energy Infrastructure Holdings S.A.», έναντι ποσού ύψους 535 εκατ. ευρώ. To 31% παραχωρήθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ και το 35% από τα ΕΛΠΕ.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε το Ταμείο, η κοινοπραξία που αποτελεί το νέο μέτοχο του ΔΕΣΦΑ και απαρτίζεται από τους μεγαλύτερους ευρωπαίους Διαχειριστές Συστημάτων Φυσικού Αερίου, τις εταιρείες Snam S.p.A., Enagás Internacional S.L.U. και Fluxys S.A., επιβεβαιώνει την ελκυστικότητα της ελληνικής αγοράς, αναδεικνύει την επενδυτική προοπτική της Ελλάδας και τη δυναμική της να αναδειχθεί σε έναν από τους σημαντικότερους ενεργειακούς κόμβους της Ευρώπης.

Ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Άρης Ξενόφος, υπογράμμισε πως ολοκληρώνεται μια εξαιρετικά επιτυχημένη διαγωνιστική διαδικασία, η οποία προσέλκυσε σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον. Σύμφωνα με τον ίδιο, η νέα εποχή που ξεκινά για τον ΔΕΣΦΑ είναι παράλληλα μια νέα σελίδα για τον ενεργειακό ρόλο της χώρας στην Ε.Ε. και την ευρύτερη γεωγραφικά περιοχή μας, ο οποίος είναι κομβικός και βαίνει ενισχυμένος, ενώ συμπλήρωσε πως «έχουμε εμπιστοσύνη στους νέους μετόχους του ΔΕΣΦΑ και στα αναπτυξιακά σχέδια που θα υλοποιήσουν, μεταφέροντας την διεθνή εμπειρία και την τεχνογνωσία τους και θα είμαστε κοντά τους όποτε το χρειαστούν».

Παράλληλα, ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου, Ριχάρδος Λαμπίρης, τόνισε ότι η ολοκλήρωση της σημαντικής επένδυσης θα ωφελήσει σημαντικά τον ΔΕΣΦΑ, τους ανθρώπους του και συνολικά τη χώρα, προσθέτοντας ότι «αξίζουν συγχαρητήρια στο προσωπικό του Ταμείου, των ΕΛΠΕ, του ΔΕΣΦΑ και της ΔΕΠΑ, στα υπουργεία Ενέργειας και Οικονομικών, στους συμβούλους όπως και σε όλους όσους συνέβαλαν τα μέγιστα για να περαιωθεί ένα εξαιρετικά απαιτητικό έργο. Θα ήθελα να ευχηθώ στην κοινοπραξία SENFLUGA κάθε επιτυχία και να επαναλάβω την δέσμευση του Ταμείου να βοηθήσει, όπου χρειάζεται, για την ευημερία του ΔΕΣΦΑ».