Χρηστικά

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Στον «αέρα» χιλιάδες συμβόλαια με παλαιές αντικειμενικές


Το… αδιαχώρητο επικρατεί σε συμβολαιογραφικά γραφεία, εφορίες, υποθηκοφυλάκια και κτηματολογικά γραφεία, καθώς οι φορολογούμενοι σπεύδουν να υπογράψουν συμβόλαια μεταβίβασης, γονικών παροχών και δωρεές ακινήτων, με βάση τις παλαιές αντικειμενικές αξίες. Οι φορολογούμενοι, οι οποίοι έχουν ήδη υποβάλλει στις ΔΟΥ ή ηλεκτρονικά τις δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, γονικών παροχών και δωρεών, έχουν προθεσμία έως τις 31 Ιανουαρίου για να ολοκληρώσουν τη διαδικασία.

Ιδιοκτήτες κα αγοραστές ακινήτων, συμβολαιογράφοι και θεσμικοί φορείς  της συγκεκριμένης αγοράς, ζητούν από το υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει σε νέα παράταση για τα συμβόλαιο με τις παλαιές αντικειμενικές. Οι φορολογούμενοι, που όπως προαναφέρθηκε έχουν ήδη υποβάλλει τις σχετικές δηλώσεις, σπεύδουν κατά «κύματα» να ολοκληρώσουν τη διαδικασία, προκειμένου να αποφύγουν την πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση, εξαιτίας της αύξησης των αντικειμενικών αξιών από την 1η Ιανουαρίου.

Το σύστημα, όμως, έχει «φρακάρει», με συνέπεια χιλιάδες φορολογούμενοι να κινδυνεύουν να επιβαρυνθούν με έξτρα φόρους και χρεώσεις, προκειμένου να μεταβιβάσουν τα ακίνητά τους. Γι’ αυτό τον λόγο ζητούν νέα παράταση από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο επισήμως δεν έχει απαντήσει έως τώρα. Αναγνωρίζει, ωστόσο, το μείζον πρόβλημα που έχει προκύψει και γι’ αυτό τον λόγο φέρεται διατεθειμένο να εγκρίνει και νέα παράταση στις γονικές παροχές που αφορούν φθηνές μεταβιβάσεις, που θα γίνουν δηλαδή με βάση τις παλαιές αντικειμενικές αξίες.

Τα μηνύματα, άλλωστε που λαμβάνει η διοίκηση του ΥΠΟΙΚ από τις εφορίες, καταδεικνύουν ότι μάλλον είναι ανέφικτη η ολοκλήρωση ελέγχου όλων των υποθέσεων-αιτήσεων που έχουν υπεβλήθησαν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021, έως το τέλος του τρέχοντος μηνός. Κατά συνέπεια, με δεδομένη την πίεση στο «σύστημα» αλλά και τις εκκλήσεις των ενδιαφερομένων, το σενάριο για νέα παράταση έχει κερδίσει πόντους.

Να θυμίσουμε ότι από τις 24 Δεκεμβρίου ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής είχε εντοπίσει-επισημάνει το μείζον... πρόβλημα και με εγκύκλιό του προς τις εφορίες, τις καλούσε να "τρέξουν" άμεσα και πριν την ενεργοποίηση των νέων αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, χιλιάδες εκκρεμείς δηλώσεις για μεταβιβάσεις ακινήτων, γονικές παροχές και κληρονομιές.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα