Χρηστικά

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Νέες ρυθμίσεις στη φορολογική ενημερότητα


Ανοίγει η «βεντάλια» των περιπτώσεων που αφορούν μεταβιβάσεις ακινήτων, όπου δεν θα απαιτείται η προσκόμιση φορολογικής ενημερότητας. 

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων εμπλουτίζει τη λίστα με τις απαλλαγές για την ενημερότητα, στοχεύοντας να κάνει πιο απλή και γρήγορη τη διαδικασία μεταβίβασης, για περισσότερους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η απόφαση του επικεφαλής της ΑΑΔΕ κ.Πιτσιλή «δεν απαιτείται προσκόμιση αποδεικτικού ενημερότητας, εάν πρόκειται για διανομή ή ανταλλαγή κοινών ακινήτων, σύσταση οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας ή τροποποίηση αυτών χωρίς τίμημα, από τον οφειλέτη που θα αποκτήσει εμπράγματο δικαίωμα επί ακινήτου αξίας τουλάχιστον ίσης ή μεγαλύτερης της αξίας του εμπράγματου δικαιώματος που είχε, όπως αυτή προσδιορίζεται για την επιβολή του φόρου μεταβίβασης ακινήτων».

Το επόμενο διάστημα, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει στην κατάργηση του πιστοποιητικού μη οφειλής φόρου κληρονομίας-γονικής παροχής και δωρεάς. Παράλληλα δρομολογεί μια νέα ψηφιακή εφαρμογή, όπου οι φορολογικές αρχές θα λαμβάνουν στοιχεία και δεδομένα από την πλατφόρμα myProperty και θα συμπληρώνουν αυτόματα τη δήλωση Ε9.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα