Χρηστικά

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Επανελέγχονται χιλιάδες φάκελοι


Συμβολαιογράφοι και υποθηκοφύλακες θα ελεγχθούν από την ΑΑΔΕ – Ποιες υποθέσεις θα περάσουν από «κόσκινο»

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα περάσει από «κόσκινο» ανοικτές υποθέσεις μεταβίβασης ακινήτων που ανάγονται στο 2017. Στο «μικροσκόπιο» των ελεγκτικών αρχών θα βρεθούν και συμβολαιογράφοι και υποθηκοφύλακες, για περιπτώσεις όπου υπάρχουν ενδείξεις ότι οι αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές και μεταβιβάσεις ακινήτων, είχαν λειψό φάκελο αλλά παρόλα αυτά η διαδικασία ολοκληρώθηκε. 

Αυτό που διερευνήσουν οι φορο-ελεγκτικές αρχές είναι αν σ’ αυτές περιπτώσεις μεταβίβασης ακινήτων πληρώθηκε ή όχι ο ΕΝΦΙΑ των τελευταίων 5 ετών. Το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ είναι υποχρεωτικό για κάθε μεταβίβαση ακινήτου και πιστοποιεί ότι το ίδιο ακίνητο περιλαμβάνεται στη δήλωση ΕΝΦΙΑ, καθώς και ότι ο φορολογούμενος έχει καταβάλει, ή νόμιμα απαλλαγεί από τον ΕΝΦΙΑ για το συγκεκριμένο ακίνητο και έχει καταβάλει τις ληξιπρόθεσμες δόσεις, έχει ρυθμίσει ή έχει νόμιμα απαλλαγεί από τον ΕΝΦΙΑ για τα υπόλοιπα ακίνητα, για τα οποία είναι υπόχρεος για τα πέντε προηγούμενα έτη.

Σ’ ό,τι αφορά στο νέο γύρο των αυστηρών ελέγχων στις μεταβιβάσεις ακινήτων, αφορά κυρίως αυτές που έγιναν σε περιοχές εκτός συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού, με τους φορολογούμενους να μην έχουν δεχθεί την προεκτίμηση της Εφορίας και ως εκ τούτου να απέχουν μόνο μερικούς μήνες από την παραγραφή που έρχεται στο τέλος του τρέχοντος έτους.

Ο έλεγχος θα είναι διττός για τις συγκεκριμένες υποθέσεις. Θα «τσεκαριστεί» αν υφίστανται η αναγραφόμενη στο συμβόλαιο τιμή, το εμβαδόν των ακινήτων, καθώς και αν πληροί τις προϋποθέσεις απαλλαγής από τον φόρο μεταβίβασης.

Ωστόσο, οι έλεγχοι δεν περιορίζονται μόνο στις υπό παραγραφή υποθέσεις. H αύξηση του αφορολόγητου ορίου για γονικές παροχές και δωρεές στις 800.000 ευρώ αλλά και οι αγοραπωλησίες ακινήτων, πολλές εκ των οποίων γίνονται με μετρητά, ενεργοποιούν τον ελεγκτικό μηχανισμό της ΑΑΔΕ που αναζητεί φορολογικές παραβάσεις, αλλά και διακίνηση μαύρου χρήματος.

Ειδικότερα θα εξεταστούν και υποθέσεις που σχετίζονται με μεταβίβαση ακινήτων με μετρητά και με μεταβίβαση ακινήτων σε αλλοδαπούς στο πλαίσιο του προγράμματος "Χρυσής Βίζας", αλλά και εκτός αυτού.  
.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα