Τράπεζες

“Μεταβατική” κρατικοποίηση της Τρ. Πειραιώς- Ο SSM την οδηγεί στα χέρια του Δημοσίου


Μονόδρομος καθίσταται πλέον η έμμεση κρατικοποίηση της Τρ. Πειραιώς, που θα αποτελέσει ενδιάμεση μεταβατική λύση για την εξυγίανση της τράπεζας  με τεράστια οικονομική ζημία του Δημοσίου, ώστε  στη συνέχεια να αποδοθεί κεφαλαιακά ισχυρότερη σε ιδιώτες μεγαλοεπενδυτές.

Οπως έγινε γνωστό ανεπίσημα, ο SSM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Εποπτείας) “απεφάνθη” ότι για να μην αποδυναμωθεί περαιτέρω η τράπεζα, δεν πρέπει να καταβάλει τους τόκους (165 εκατ. ευρώ) των ομολογιών Cocos που έχει εκδώσει υπέρ του Δημοσίου.

Ετσι οι ομολογίες μετατρέπονται αναγκαστικά σε μετοχές και το ποσοστό συμμετοχής του Δημοσίου θα αυξηθεί από 26,4% σε 61,3%.

Θα είναι μιά εξαιρετικά επαχθής κρατικοποίηση, καθώς το ΤΧΣ/Δημόσιο θα αποκτήσει τις νέες μετοχές με τιμή 6 ευρώ – περίπου 8πλάσια(!) από την τρέχουσα χρηματιστηριακή.

Κατά πληροφορίες από τραπεζικές πηγές, η διοίκηση της τράπεζας και η κυβέρνηση ενημερώθηκαν ήδη για την απόφαση του SSM,  η οποία πρέπει τώρα να επικυρωθεί τυπικά από την ΕΚΤ.

Κυβέρνηση, ΤΧΣ και διοίκηση της Τρ. Πειραιώς θα προσπαθήσουν τώρα από κοινού να διαμορφώσουν ένα σχέδιο “μεταβατικής” κρατικοποίησης, που θα δώσει στις αγορές το μήνυμα ότι πρόκειται για “προσωρινή λύση ανάγκης” και ότι σύντομα η τράπεζα θα αποδοθεί πάλι σε ιδιώτες, μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και πώλησης πακέτου μετοχών από το ΤΧΣ.

Στο πλαίσιο αυτής της άτυπης συμφωνίας το ΤΧΣ θα αναλάβει δέσμευση ότι θα προχωρήσει σε επανιδιωτικοποίηση της τράπεζας “το συντομότερο δυνατόν” - πιθανότατα εντός του επομένου έτους.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα