Επιχειρήσεις

Μετασχηματίζεται η Ελλάκτωρ- Τα σχέδια Reggeborgh-Motor Oil και ο ρόλος της Reds


 Βήμα-βήμα ο όμιλος Ελλάκτωρ αλλάζει φυσιογνωμία και το επιχειρηματικό του αντικείμενο διαφοροποιείται, καθώς οι δύο βασικοί του μέτοχοι – το ολλανδικό γκρουπ Reggeborgh και ο όμιλος Motor Oil – υλοποιούν τους σχεδιασμούς τους.

  • Η Reggeborgh κάνει (και) στην Ελλάκτωρ αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα: Να μεγιστοποιεί την απόδοση των επενδυτικών της τοποθετήσεων,  πουλώντας “κομμάτι-κομμάτι” τις εξαγορασθείσες επιχειρήσεις
  •  Η  Motor Oil υλοποιεί τη στρατηγική “πράσινης μετάβασης”, ενισχύοντας σταδιακά την παρουσία της στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της διαχείρισης  απορριμμάτων.

Στους στρατηγικούς σχεδιασμούς των δύο μεγαλομετόχων εντάσσονται οι τελευταίες μεγάλες κινήσεις του ομίλου Ελλάκτωρ, ο οποίος την τελευταία διετία πούλησε τον κλάδο ΑΠΕ (εταιρεία “Ανεμος” κλπ) στην Motor Oil, παραχώρησε τον κατασκευαστικό του βραχίονα (“Ακτωρ”) στην Intrakat και τώρα  μεταβιβάζει στην Motor Oil την θυγατρική του εταιρεία Ηλέκτωρ, που δραστηριοποιείται στη διαχείριση απορριμμάτων-αποβλήτων και σε έργα περιβαλλοντικής προστασίας.

Η επόμενη πώληση

Το επόμενο βήμα θα είναι πιθανότατα η πώληση των θυγατρικών που δραστηριοποιούνται στα έργα ΣΔΙΤ και στις παραχωρήσεις (εταιρεία “Ακτωρ Παραχωρήσεις” κλπ).

Μετά την απώλεια της Αττικής Οδού (που η εκμετάλλευση της περιέρχεται στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), η αξία του βραχίονα παραχωρήσεων της Ελλάκτωρ ασφαλώς μειώνεται. Παραμένει όμως σημαντική  και η μεταβίβαση της “Ακτωρ Παραχωρήσεις” μπορεί να αποφέρει μεγάλα κέρδη στον όμιλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν γίνει ήδη οι πρωώτες διερευνητικές συζητήσεις με πιθανούς υποψήφιους αγοραστές. Οι Ολλανδοί μεγαλομέτοχοι και ο όμιλος Βαρδινογιάννη/Motor Oil δεν βιάζονται. Η θυγατρική της Ελλάκτωρ θα βγει προς πώληση όταν θα υπάρχουν συνθήκες για την επίτευξη ικανοποιητικού τιμήματος, ή εάν υπάρξουν προτάσεις για ένα σύνθετο deal ευρύτερου επιχειρηματικού ενδιαφέροντος.

 Στο real estate με τα κτήματα του “Καμπά”

  Μετά την πώληση του κατασκευαστικού, του ενεργειακού και του περιβαλλοντικού κλάδου (“Ακτωρ”, “Ανεμος”, “Ηλέκτωρ”) και με την προοπτική πώλησης της “Ακτωρ Παραχωρήσεις”, το επιχειρηματικό κέντρο βάρους του ομίλου Ελλάκτωρ μετατοπίζεται στο real estate και στο development. Βασικός του επιχειρηματικός βραχίονας καθίσταται η εταιρεία Reds (πρώην “Καμπάς”), που διαθέτει ακόμη πολλά και μεγάλης αξίας ακίνητα προς αξιοποίηση.

Ενδειξη του ενδιαφέροντος που παρουσιάζει για τον όμιλο είναι το γεγονός ότι αποφάσισε να εξαγοράσει το σύνολο των μετοχών της και να την αποσύρει από το χρηματιστήριο.

Αυτό το “κομμάτι” του ομίλου Ελλάκτωρ ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Reggeborgh, η οποία έχει  παρουσία δεκαετιών στον κλάδο, διαθέτοντας πείρα και τεχνογνωσία στην αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα