Πολιτική

Μεταναστευτικό: Αγωνία για τη νέα έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα


Εκθεση για την πορεία των εργασιών στη διαχείριση του Μεταναστευτικού θα παρουσιάσει σήμερα Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο την καταγραφή της προόδου που γίνεται σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα στο προσφυγικό ζήτημα και την παρακολούθηση του κοινού σχεδίου δράσης Ε.Ε. - Τουρκίας.

Η νέα έκθεση για την πορεία των εργασιών θα εξετάζει την αλλαγή της κατάστασης από τον Νοέμβριο του 2015 στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή την Ιταλία, την Ελλάδα και την οδό των Δυτικών Βαλκανίων. Κύρια ζητήματα της έκθεσης θα είναι η επισκόπηση της προόδου στη δημιουργία των κέντρων υποδοχής (hotspots) και οι συμφωνίες επανεισδοχής.

Στο «μικροσκόπιο» θα μπει επίσης και το κοινό σχέδιο δράσης Ε.Ε. - Τουρκίας ως προς την απελευθέρωση των θεωρήσεων βίζα για τους Τούρκους πολίτες και τη συμφωνία επαναπροώθησης πολιτών από τρίτες χώρες στην Τουρκία.

Αυστηρές συστάσεις για την Ελλάδα
 
 Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο αποπομπής από μια ευρωπαϊκή δομή: Από τον κοινό ευρωπαϊκό χώρο ελεύθερης διακίνησης προσώπων και προϊόντων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δώσει στην Αθήνα διορία τριών μηνών προκειμένου να ελέγξει τα σύνορά της, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση οι άλλες χώρες της ζώνης ελεύθερης μετακίνησης θα κλείσουν τα σύνορά τους με την Ελλάδα.
 
«Το σχέδιο έκθεσης καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα παραμέλησε σοβαρά τις υποχρεώσεις της και ότι υπάρχουν σοβαρές παραλείψεις στους ελέγχους των εξωτερικών συνόρων που πρέπει να αντιμετωπιστούν (...) από τις ελληνικές Αρχές», είχε τονίσει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.
 
Σστο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στο Άμστερνταμ οι υπουργοί ζήτησαν από την Κομισιόν την σύνταξη μιας έκθεσης προόδου για την Ελλάδα. Αν η έκθεση της Κομισιόν υιοθετηθεί απ' τα κράτη μέλη -ακόμη και με αυξημένη πλειοψηφία- η Ελλάδα θα έχει τρεις μήνες για να διορθώσει την κατάσταση στα εξωτερικά της σύνορα με βάση το άρθρο 19α της συνθήκης Σένγκεν. 
 
Εάν η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να βελτιώσει την κατάσταση σε διάστημα τριών μηνών, τότε η Κομισιόν μπορεί να προτείνει την επαναφορά των συνοριακών ελέγχων στα ελληνικά σύνορα, μέτρο που μπορεί να παραταθεί για ανώτατο χρονικό όριο μέχρι και δύο έτη (άρθρο 26). Η εξέλιξη αυτή θα σημάνει την έξοδο της Ελλάδας από τον ενιαίο χώρο Σένγκεν, έστω και για διάστημα δύο ετών με το αιτιολογικό ότι δεν μπορεί να ελέγξει τα εξωτερικά σύνορά της. 
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις