Αγορές

Μέρος των χαμένων ανέκτησαν οι ευρωαγορές


Με κέρδη έκλεισαν, απόψε, οι αγορές στην Ευρώπη, μετά τις μεγάλες απώλειες των τελευταίων ημερών εξαιτίας του COVID-19 και των τιμών στο πετρέλαιο.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν άνοδο, καθώς η Ευρωπαϊκή Ενωση θα αναλάβει επενδυτική πρωτοβουλία ύψους 37 δισεκατομμυρίων ευρώ ως τμήμα ενός πακέτου μέτρων για την προστασία των οικονομιών της Ενωσης απέναντι στις επιπτώσεις της επιδημίας του κορονοϊού. Αλλά μέτρα που η Κομισιόν θα αναλάβει για να στηρίξει τις οικονομίες των χωρών μελών είναι η ευελιξία ως προς τα δημοσιονομικά ελλείμματα και την κρατική βοήθεια. Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα εγγυηθεί επίσης την χορήγηση 8 δισεκατομμυρίων ευρώ σε δάνεια προς 100.000 επιχειρήσεις για την στήριξη του επιχειρηματικού τομέα.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της κεντρικής τράπεζας, Philip Lane αποκάλυψε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατηρεί την επιλογή να μειώσει στο μέλλον τα επιτόκια της, αν κάτι τέτοιο δικαιολογείται από την σύσφιξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών ή κάποια απειλή στους στόχους της για τον πληθωρισμό. Παράλληλα, πρόσθεσε πως μια μείωση των επιτοκίων δεν θα ήταν τόσο αποτελεσματική στην παρούσα φάση, ενώ συμπλήρωσε ότι "μία κίνηση στα βραχυπρόθεσμα επιτόκια τυπικά είναι πιο ισχυρή όταν αναμένεται να είναι επίμονη". "Αν και αυτό το μεγάλο σοκ μας πλήττει με μεγάλη ταχύτητα, το βασικό μας σενάριο είναι ότι θα είναι τελικά προσωρινό σε διάρκεια", κατέληξε ο ίδιος.

Την ίδια ώρα, η Κρατική Αναπτυξιακή Τράπεζα της Γερμανίας (KfW) διαθέτει περί το 0,5 τρισεκατομμύρια ευρώ για την υποστήριξη της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης απέναντι στις επιπτώσεις της επιδημίας. Παράλληλα, στο 1,7% διαμορφώθηκε ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη Γερμανία το Φεβρουάριο, ενώ σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία κινήθηκαν ανοδικά κατά 0,4%. Ο πληθωρισμός, εναρμονισμένος για να μπορεί να συγκριθεί με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, διαμορφώθηκε στο 1,7% σε ετήσια βάση και στο 0,6% σε μηνιαία.

Σήμερα, ο ΠΟΥ ανακοίνωσε πως ο αριθμός των νεκρών εξαιτίας του νέου κορονοϊού ξεπέρασε το «τραγικό ορόσημο» των 5.000.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε στις 299.16 μονάδες, κινούμενος ανοδικά κατά 1.43%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 2,586.02 μονάδες, με κέρδη 1.6%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 έφτασε τις 5,366.11 μονάδες, ανεβαίνοντας 2.46%.

Ο γερμανικός DAX άγγιξε τις 9,232.08 μονάδες, με άλμα 0.77%.    

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 4,118.36 μονάδες, αυξήθηκε 1.83%.

Ο ιταλικός FTSE MIB κινήθηκε στις 15,949 μονάδες, με άνοδο 6.69%.    

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 6,629.6 μονάδες, ενισχυμένος κατά 3.73%.