Πολιτική

Μέρος της τελικής συνολικής συμφωνίας η ελάφρυνση του χρέους


Χωρίς αποφάσεις το Eurogroup. Η πρόταση της Κομισιόν, η εκταμίευση της δόσης και το χρέος

Έχοντας περάσει στη Βουλή το ασφαλιστικό και το φορολογικό, o υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προσέρχεται στο έκτακτο Eurogroup έχοντας μπροστά του τα μεγάλα "αγκάθια" του πακέτου προληπτικών μέτρων και του χρέους. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι υπάρχει κατ' αρχήν συμφωνία στο ασφαλιστικό, το φορολογικό και τους έμμεσους φόρους, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και τα «κόκκινα» δάνεια, ωστόσο στις Βρυξέλλες επικρατεί η εκτίμηση ότι στο Eurogroup δεν θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις, καθώς  η συμπερίληψη του χρέους του επίσημου τομέα στα προς συζήτηση θέματα απαιτεί περισσότερο χρόνο. Αναμένεται πάντως να γίνει ξεκάθαρο, εάν γίνεται να υπάρξει σχετική απόφαση στο Εurogroup της 24ης Μαΐου και τι εύρους θα μπορούσε να είναι αυτή. Η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι προγραμματισμένη για τις 15.00 τοπική ώρα.

Η ελληνική πλευρά έχει ετοιμάσει και διαβιβάσει στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης ολοκληρωμένη πρόταση για τη δομή και τον τρόπο ενεργοποίησης του μηχανισμού.

Παρότι παραμένουν σημαντικές διαφωνίες τόσο μεταξύ του ΔΝΤ και της ελληνικής κυβέρνησης, όσο και ανάμεσα στους δανειστές, το κλίμα της συνεδρίασης δεν προδιαγράφεται συγκρουσιακό. Πρόκειται ωστόσο για μία ιδιαίτερα σημαντική συνεδρίαση, 
καθώς, αφενός η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει για να μη δημιουργηθεί πρόβλημα ρευστότητας στη χώρα και ενταθεί η αβεβαιότητα και αφετέρου για να υπάρξει κάποια πρόοδος στο ζήτημα του χρέους σε επίπεδο συζήτησης.

Όσο αφορά το τελευταίο και ακανθώδες αυτό θέμα, που θα συζητηθεί για πρώτη φορά στο Eurogroup, στόχος είναι να εξασφαλιστεί ότι οι ετήσιες πληρωμές δεν θα υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο ποσοστό του ΑΕΠ, προκειμένου το χρέος να καταστεί βιώσιμο. Η συζήτηση αναμένεταιβ έντονη, καθώς από την μία το ΔΝΤ έχει εκφράσει ξεκάθαρα μέσω της επιστολής Λαγκάρντ ότι τα μέτρα, η αναδιάρθρωση του χρέους και η χρηματοδότηση θα πρέπει να συζητηθούν ταυτόχρονα, ενώ μία σειρά από κράτη όπως η Γερμανία, η Φινλανδία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία έχουν αντίθετη θέση.

Μπλόκο από τον ESM στα χαμηλά επιτόκια για την Ελλάδα

Εν τω μεταξύ, ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης της Ευρωζώνης (ESM) εξέφρασε την αντίθεσή του στο «κλείδωμα» των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδος στα σημερινά χαμηλά επίπεδα, με επιστολή που απέστειλε ο επικεφαλής του, Κλάους Ρέγκλινγκ στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης ενόψει του σημερινού Eurogroup.

Ο ESM βάζει φρένο στα σενάρια για μετατροπή των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας σε σταθερά από κυμαινόμενα που είναι σήμερα. Μια μετατροπή θα σήμαινε ότι, εάν αυξηθούν τα επιτόκια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αναπροσαρμοστούν, αυξάνοντας το μελλοντικό βάρος της εξυπηρέτησης χρέους της Ελλάδας. Εάν προχωρούσε μια τέτοια λύση, η Ελλάδα θα είχε μεγάλο όφελος. Μάλιστα, η συγκεκριμένη πρόταση είναι και η μοναδική που έχει τόσο σημαντικό θετικό αντίκτυπο στην εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους.

Αυτή τη στιγμή τα επιτόκια δανεισμού από την Ευρώπη είναι χαμηλά, αλλά είναι και κυμαινόμενα. Αυτό σημαίνει ότι τα επόμενα χρόνια αναμένεται να αυξηθούν, επιβαρύνοντας τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την καταβολή τόκων. Εάν προχωρούσε η μετατροπή τους σε σταθερά, η Ελλάδα θα διασφάλιζε για σειρά ετών χαμηλές υποχρεώσεις για τόκους.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις