Τουρισμός

Μέρκελ: Οι πλήρως εμβολιασμένοι Βρετανοί θα μπορούν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη χωρίς καραντίνα


«Παράθυρο» για τα ταξίδια των πλήρως εμβολιασμένων Βρετανών στην Ευρωπαϊκή Ένωση άνοιξε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, που συναντήθηκε στο Τσέκερς με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

«Στο προσεχές μέλλον, αυτοί που έχουν κάνει δύο δόσεις και τώρα οι Βρετανοί, θα μπορούν να ταξιδεύουν και πάλι χωρίς να χρειάζεται να τεθούν σε καραντίνα» ανέφερε η Άνγκελα Μέρκελ, με τον Μπόρις Τζόνσον να σχολιάζει: «Είναι σπουδαίο, φαίνεται ότι έγινε πρόοδος».

Το ζήτημα των ταξιδιωτικών περιορισμών αποτελούσε βασικό θέμα στην ατζέντα της συνάντησης, ενώ η Άνγκελα Μέρκελ τις προηγούμενες ημέρες είχε προτείνει την απαγόρευση εισόδου Βρετανών στην Ευρώπη, λόγω της ευρείας διασποράς της Μετάλλαξης Δέλτα.

Η Άνγκελα Μέρκελ πραγματοποιεί την 22η επίσκεψή της στη Βρετανία και την τελευταία της ως καγκελάριος μετά από 16 χρόνια. Κατά τη συνάντησή της με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον υπήρξε συμφωνία να χτιστεί νέα σχέση μεταξύ των δύο χωρών, μετά από πέντε χρόνια εντάσεων, που προκάλεσε το Brexit.

Η ανακοίνωση της Μέρκελ να επιτραπεί στους πλήρως εμβολιασμένους Βρετανούς να εισέλθουν στην Ευρώπη θεωρήθηκε ως κίνηση καλής θελήσεως καθώς τις προηγούμενες ημέρες είχε ζητήσει να χαρακτηριστεί ως περιοχή «υψηλού κινδύνου», προκαλώντας την έντονη αντίδραση Ελλάδας, Ισπανίας και Πορτογαλίας, που δέχονται μεγάλο όγκο Βρετανών τουριστών.

Η Βρετανία εξετάζει να άρει την καραντίνα για τους πλήρως εμβολιασμένους από τις 26 Ιουλίου

Η απελευθέρωση των ταξιδιών για τους πλήρως εμβολιασμένους Βρετανούς που θα ταξιδέψουν σε πορτοκαλί χώρες από τις 26 Ιουλίου αποτελεί ζήτημα που εξετάζουν οι βρετανικές αρχές, ενόψει και της έναρξης των σχολικών διακοπών. Στόχος της κυβέρνησης είναι να χαλαρώσει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς. Ωστόσο, η τελική της θέση εξαρτάται και από τα μέτρα που θα επιβάλλουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Τις προηγούμενες ημέρες, οι πρεσβευτές του Ηνωμένοτυ Βασιλείου είχαν αναλάβει να επικοινωνήσουν με εκπροσώπους των κρατών-μελών, για τη χαλάρωση των περιορισμών.

Μέχρι στιγμής, η Βρετανία εμμένει στη σύσταση για αποφυγή ταξιδιών στις χώρες της πορτοκαλί λίστας, ενώ όσοι επιστρέφουν υποχρεούνται να μείνουν σε απομόνωση 10 ημερών. Η χαλάρωση των περιορισμών καραντίνας για τους διπλά εμβολιασμένους θα μπορούσε να ανοίξει εκ νέου δεκάδες χώρες, δίνοντας ώθηση στον τουρισμό και στις αερομεταφορές, που έχουν δεχθεί μεγάλο πλήγμα λόγω πανδημίας. Επίσης, υπάρχει αισιοδοξία ότι η λίστα με τις πράσινες χώρες θα μεγαλώσει σημαντικά.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις