Πολιτική

Μέρκελ και Λαγκάρντ κρατούν τα «κλειδιά» του ελληνικού χρέους


Η Die Zeit θεωρεί αναπόφευκτο το κούρεμα ελληνικού χρέους. Αγώνας δρόμου για να τηρηθεί το deadline

Μπορεί η περιρρέουσα ατμόσφαιρα που δημιουργείται και στους κύκλους του Βερολίνου - ύστερα από τις αναταράξεις Αθήνας-ΔΝΤ- να δείχνει μια επικείμενη συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η γερμανική εφημερίδα Die Zeit εκτιμά πως ένα πραγματικό "κούρεμα" του ελληνικού χρέους δεν μπορεί ν' αποφευχθεί. Για την ώρα, σε αγώνα δρόμου βρίσκεται το κυβερνητικό επιτελείο με σκοπό να  αποτυπωθεί σ' ένα κείμενο η πρόοδος και τα σημεία σύγκλισης, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει ως  πλαίσιο ενδιάμεσης συμφωνίας (state of play).

Θα πρόκειται ουσιαστικά για δύο διαφορετικές συμφωνίες - μία με τους ευρωπαίκούς Θεσμούς και μία με το ΔΝΤ. Το προσύμφωνο με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς  θα περιγράφει τη συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και θα περιλαμβάνει όλα τα μέτρα των 5,5 δισ. ευρώ, αλλά ταυτόχρονα ενδεχομένως και να αποτελεί τη βάση για την έναρξη της συζήτησης για το χρέος. Ανάλογο, αλλά όχι ίδιο, θα υπάρχει και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), με τη διαφορά ότι σε αυτό θα καταγράφονται οι ενστάσεις του Ταμείου για το ελληνικό πρόγραμμα και η ανάγκη για σημαντική ελάφρυνση του χρέους. Το ΔΝΤ στο κείμενο θα ξεκαθαρίζει ότι τα μέτρα δεν καλύπτουν το δημοσιονομικό κενό και δεν επιτυγχάνεται ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Η τελευταία συνάντηση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ καταδεικνύει το χάσμα απόψεων, αποδεικνύει όμως πως αποτελούν και οι βασικοί ρυθμιστές για το μέλλον του ακανθώδες ζητήματος του ελληνικού χρέους

Για την ώρα αίσιο τέλος βλέπουν βουλευτές του κόμματος της Μέρκελ στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση Αθήνας-δανειστών με τρόπο μάλιστα που θα ικανοποιεί την πλευρά τους. «Όπως και στο παρελθόν, στο τέλος θα υπάρξει συμφωνία με το ΔΝΤ για ελάφρυνση του χρέους, χωρίς να την αποκαλέσουμε ελάφρυνση του χρέους», δήλωσε στο οικονομικό πρακτορείο ο Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Κάρστεν Λίνεμαν, ο οποίος τον Ιούλιο καταψήφισε το τρίτο Μνημόνιο στη γερμανική Βουλή. Ωστόσο, ακόμα δεν είναι σαφές πώς θα γίνει ο συγκερασμός της απαίτησης του ΔΝΤ γιαελάφρυνση του χρέους και της στρατηγικής του Βερολίνου να αποφύγει ή τουλάχιστον να μεταθέσει το ζήτημα.

Οι Γερμανοί βουλευτές θεωρούν πως το ελληνικό ζήτημα είναι ευκολότερο (ώστε να βρεθεί λύση) εν συγκρίσει με άλλα θέματα που απασχολούν αυτη τη στιγμή την Ε.Ε, όπως την προσφυγική κρίση ή ένα ενδεχόμενο Brexit. 

Την ίδια ώρα παράγοντες από το Βερολίνο σπεύδουν να υπενθυμίσουν πως πάντα υπάρχει η δυνατότητα ευελιξίας αρκεί να ικανοποιούνται οι δημοσιονομικοί στόχοι. Παραπέμπουν μάλιστα και σε παρόμοιες δηλώσεις του ισχυρού άντρα της γερμανικής οικονομίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. 

«Πάντα λέγαμε ότι υπάρχει ευελιξία», είπε στο Bloomberg ο εκπρόσωπος πολιτικής των Χριστιανοδημοκρατών στην επιτροπή προϋπολογισμού της κάτω Βουλής, εξηγώντας ότι αυτό μπορεί να σημαίνει ότι οι στόχοι θα επιτευχθούν μέσω της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, αντί μέσω περικοπών σε κοινωνικές παροχές.

Όπως υπερθεματίζει από την άλλη πλευρά η Die Zeit, οι προστριβές και καθυστερήσεις που στο τέλος καταλήγουν σε κάποια συμφωνία ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές. 

Η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι πως η Αθήνα θα πρέπει να διευκολυνθεί για την ώρα με ότι της προσφέρεται χωρίς να θέσει τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια μπροστά σε τέτοιες ευθύνες -συζητήσεις οικονομικού και νομικού χαρακτήρα- με πολιτικό κόστος. Όπως σημειώνει, «η Αθήνα απειλείται εκ νέου με χρεοκοπία -μια συμφωνία ανάμεσα στην Άνγκελα Μέρκελ και την Κριστίν Λαγκάρντ θα μπορούσε να την αποτρέψει».

Εν κατακλειδι, η εφημερίδα σημειώνει πως οι τελευταίες ρυθμίσεις που προωθούνται για να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος δεν θα φανούν ικανές να θέσουν υπό έλεγχο το ελληνικό χρέος τονίζοντας πως αργά ή γρήγορα θα τεθεί επί τάπητος το πολυπόθητο πραγματικό κούρεμα χρέους.

 

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις