Επικαιρότητα

Μέρκελ για εμπόριο με ΗΠΑ: Είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε την άρση εμποδίων


Η ΕΕ είναι πρόθυμη να συζητήσει την άρση εμποδίων στο εμπόριο με τις ΗΠΑ, αλλά μόνο σε βάση αμοιβαιότητας και μόνο αν η Ουάσινγκτον δεν επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές μετάλλων από την ΕΕ, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ την Πέμπτη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε επιβάλει δασμούς εισαγωγών 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο για λόγους εθνικής ασφαλείας, ωστόσο εξαίρεσε προσωρινά τους παραγωγούς της ΕΕ, μέχρι την 1η Ιουνίου, εν όψει των αποτελεσμάτων των σχετικών συνομιλιών.

«Έχουμε μια κοινή θέση. Θέλουμε μόνιμη εξαίρεση και μετά είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε πώς θα μπορέσουμε αμοιβαία να μειώσουμε τα εμπόδια στο εμπόριο» είπε η Μέρκελ σε δημοσιογράφους πριν τη σύνοδο στη Σόφια.

Τα σχόλια της Μέρκελ σηματοδοτούν μια αλλαγή στάσης τόσο από δικής της πλευράς, όσο και από πλευράς ΕΕ, σχετικά με τους εμπορικούς δασμούς και επιβαρύνσεις στις εισαγωγές που ο Τραμπ χαρακτήρισε ως απαραίτητα στοιχεία για την εθνική ασφάλεια.

Προηγουμένως, ο αρμόδιος για θέματα εμπορίου Επίτροπος δήλωσε ότι οι προτάσεις Τραμπ για τους δασμούς ισοδυναμούν με «απειλές» και «εκφοβισμό», ενώ ο Βέλγος Πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν παρομοίασαν την την κατάσταση ως απειλή με το όπλο στον κρόταφο.