Πολιτική

Μερικής απασχόλησης, με 300-400 ευρώ το μήνα, μία στις 2 νέες θέσεις εργασίας


Οι δείκτες ανεργίας υποχωρούν "στα χαρτιά", αλλά οι συνθήκες στην αγορά εργασίας επιδεινώνονται: Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μία στις δύο νέες θέσεις εργασίας  είναι μερικής απασχόλησης ή ελαστικών μορφών απασχόλησης, με μηνιαίες αμοιβές της τάξεως των 300-400 ευρώ.

Το επισήμανε ο τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Γαβρήλος, απαντώντας στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι ο δείκτης ανεργίας έπεσε τον Δεκέμβριο στο 9,2%- έναντι 11,7% τον Δεκέμβριο του 2022.

«Η ΝΔ προσπαθεί να κάνει πολιτική με θέσεις εργασίας μερικής απασχόλησης ή και εκ περιτροπής εργασίας, με μισθούς ψίχουλα, με ενοικιαζόμενους υπαλλήλους, με εργολαβικούς εργάτες και με απανωτές νομοθετικές αλλαγές που ακυρώνουν τα εργασιακά δικαιώματα και αφήνουν ανοχύρωτο τους εργαζόμενους, ιδίως τους νέους, σε κάθε καπρίτσιο των εργοδοτών».

Ο κ. Γαβρήλος σχολιάζει ότι «μάλλον θα "χάλαγε" το success story της κυβέρνησης για τα εργασιακά, αν ο κ. εκπρόσωπος συνόδευε τις ανακοινώσεις του με το γεγονός ότι το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία από την ΕΡΓΑΝΗ, περίπου το 50% των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν, αφορούσαν σε ελαστικές μορφές απασχόλησης, με μισθούς από 300-400 ευρώ τον μήνα».  

Αναφέρει ότι «κάθε υπόσχεση περί αυξήσεων των μισθών, όπως επανέλαβε πάλι σήμερα ο κ. Μαρινάκης, φαντάζει κοροϊδία για το σύνολο της κοινωνίας, αφού όλοι πια γνωρίζουν πως έχουν απέναντί τους μια κυβέρνηση σε αγαστή συνεργασία με την αισχροκέρδεια. Μια κυβέρνηση που φέρει στο σύνολό της την ευθύνη για την φτωχοποίηση των εργαζομένων και για την εκτίναξη του κόστους ζωής».

Ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «ο κόσμος της Εργασίας χρειάζεται σταθερό πλαίσιο προστασίας, ενώ όσοι βρίσκονται στο φάσμα της ανεργίας χρειάζονται μόνιμες, σταθερές και καλοπληρωμένες δουλειές, ώστε να μπορούν να ζήσουν τους εαυτούς και τις οικογένειές τους». Τονίζει ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ αυτές είναι «οι πραγματικές προϋποθέσεις ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας που θα γίνουν πραγματικότητα με μιαν άλλη κυβέρνηση, σταθερά προσανατολισμένη στην υπεράσπιση των ασθενέστερων στρωμάτων, των νέων, των ανέργων, των γυναικών και των συνταξιούχων».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα