Ελλάδα

Μενδώνη στην οικογένεια Μικρούτσικου: Λυπάμαι, αν τον φόρο τιμής τον εκλαμβάνετε ως φιλανθρωπία


 Η Λίνα Μενδώνη επέλεξε να απαντήσει στη σύζυγο και στα παιδιά του εκλιπόντα, σχετικά με την απόρριψη της προσφοράς  του υπουργείου Πολιτισμού να τελεστεί η κηδεία του δημοσία δαπάνη, μέσω μιας επιστολής που τούς έστειλε, το βράδυ της Παρασκευής, την οποία μάλιστα κοινοποίησε και στον τύπο.

«Η πρωτοβουλία  του Ελληνικού Δημοσίου να τελεστεί δημοσία δαπάνη η κηδεία του Θάνου Μικρούτσικου ήταν η ελάχιστη τιμή σε έναν σπουδαίο δημιουργό» αναφέρει μεταξύ άλλων στην απάντησή της η υπουργός Πολιτισμού συμπληρώνοντας σε άλλο σημείο:«Λυπάμαι ειλικρινά, αν τον φόρο τιμής που η Ελληνική Πολιτεία θέλησε να αποτίσει στον κοσμαγάπητο συνθέτη, στον δικό σας πολυαγαπημένο Θάνο, τον εκλαμβάνετε ως φιλανθρωπία». Για να καταλήξει με την ετκίμηση πως «στους ανθρώπους που ένωσαν με τα τραγούδια τους αυτή τη χώρα, που απογείωσαν το λαό, μόνο σεβασμός, αγάπη και τιμή προσήκει».

Απάντηση για τα πνευματικά δικαιώματα

Η Λίνα Μενδώνη, μάλιστα, αναφέρεται, αναλυτικά, και στην πορεία των πρόσφατων διεργασιών στον χώρο της διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων, επαναλαμβάνοντας, τη θέση που  κρατά σταθερά εδώ και καιρό, τουλάχιστον στις δημόσιες δηλώσεις της, ότι δηλαδή, «οι ίδιοι οι δημιουργοί πρέπει να διαχειρίζονται το θέμα των πνευματικών του δικαιωμάτων μέσα από έναν ανεξάρτητο φορέα αυτοδιαχείρισης, όπως ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία». Διαβεβαιώνει δε την οικογένεια Μικρούτσικού πως «ουδεμία πρόθεση υφίσται εκ μέρους του υπουργείου Πολιτισμού να αναλάβει ιδιώτης τη διαχείριση των δικαιωμάτων των συνθετών και των στιχουργών».

Η υπουργός Πολιτισμού κάνει επίσης λόγο για «επιχείρηση δημιουργίας εντυπώσεων, για πολιτικούς ή άλλους λόγους, από συγκεκριμένες πλευρές μέσω της μεταφοράς επιλεκτικών πληροφοριών μέσα σ' ένα γενικότερο κλίμα παραπληροφόρησης» .

men

men