Διεθνή

Μελόνι: Ο βηματισμός στο μεταναστευτικό άλλαξε


Συνέντευξη στην οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore παραχώρησε η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι με αναφορά σε κυρίαρχα θέματα της εσωτερικής και διεθνούς επικαιρότητας.

Πιο αναλυτικά, απαντώντας σε ερώτηση για το μεταναστευτικό το οποίο, όπως υπογραμμίζει η εφημερίδα του Μιλάνου, αποτελεί κύριο θέμα όλων των επαφών της «και αναμένεται να συζητηθεί, αύριο, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Αθήνα», η Ιταλίδα πρωθυπουργός υπογραμμίζει:

«Θεωρώ, είμαι βέβαιη ότι ο μόνος τρόπος για να δράσουμε με μόνιμο τρόπο στο μεταναστευτικό, είναι να συζητήσουμε με τις χώρες της βόρειας Αφρικής, με την συμμετοχή όλης της Ευρώπης. Ο βηματισμός άλλαξε, διότι σήμερα η ΕΕ πρώτα συζητά το πώς να παρεμποδίσει την παράνομη μετανάστευση στις μεσογειακές διαδρομές και στην συνέχεια για το πώς να ανακατανεμηθούν οι μετανάστες. Στο παρελθόν η συζήτηση αφορούσε μόνο το δεύτερο θέμα.

«Πρόκειται για μεγάλης διάρκειας, τεραστίων διαστάσεων δουλειά, αλλά στο τέλος θα αποδειχθεί ότι έχουμε δίκιο. Στο μεταξύ, όμως, δεχόμαστε τεράστια πίεση και καταλαβαίνω ότι οι Ιταλοί ζητούν άμεσες απαντήσεις. Για τον λόγο αυτό αποφάσισα την πλήρη εφαρμογή του διατάγματος που αφορά τους επαναπατρισμούς. Θα επεξεργαστούμε νέους κανόνες, αλλά θεωρώ ότι χρειάζεται μεγαλύτερος συντονισμός, στην κυβέρνηση, τόσο σε εσωτερικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο. Για τον λόγο αυτό, την Δευτέρα συγκάλεσα μόνιμα την Επιτροπή για την Δημόσια Ασφάλεια.

Σε σχέση με το θετικό κλίμα που επικράτησε κατά την επίσκεψή της στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιταλίδα πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι «η εξωτερική πολιτική δεν ασκείται προς ενίσχυση του κόμματός στο οποίο ανήκεις, αλλά της χώρας σου» και ότι «για τον λόγο αυτό πρέπει να μιλάμε και να προχωρούμε σε διάλογο με όλους, κυρίως με τους συμμάχους». «Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν και είναι, ιστορικά, ανέκαθεν οι κύριοι σύμμαχοί μας, ανεξαρτήτως της αλλαγής των κυβερνήσεων», προσθέτει η Μελόνι.

Υπογραμμίζει, δε, ότι οι σχέσεις της χώρας της με την Κίνα είναι θετικές, και ότι «ανεξάρτητα από την Συμφωνία για τον Δρόμο του Μεταξιού, με επιλογές που θα πρέπει να συζητηθούν και να αναλυθούν από το κοινοβούλιο, δεν υπάρχει άμεση σχέση ανάμεσα στην υπογραφή αυτή και στις εμπορικές σχέσεις των δυο χωρών».

Με αναφορά στις ευρωεκλογές του επόμενου έτους, δε, η Τζόρτζια Μελόνι δηλώνει αισιόδοξη ότι τα κόμματα που συνθέτουν την κυβέρνησή της «θα συνεχίσουν να βρίσκουν σημεία σύγκλισης, στο σύνολο των κύριων θεμάτων» διότι «οι πάντες καταλαβαίνουν ότι χρειάζεται υπεύθυνη στάση, ότι η κυβέρνηση αυτή μπορεί να έχει μεγάλη διάρκεια, και κανείς δεν θα διακινδυνεύσει, όλα αυτά, για μια επιπλέον ποσοστιαία μονάδα στις ευρωεκλογές».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα