Οικονομία

Μελέτη ΕΔΕΥ: Οι προοπτικές ανάπτυξης της Δυτικής Μακεδονίας μετά την απολιγνιτοποίηση


Μελέτες για τις προοπτικές ανάπτυξης της Δυτικής Μακεδονίας μετά την απολιγνιτοποίηση και την υπόγεια γεωλογική αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα στην Ελλάδα δημοσίευσε η επιστημονική ομάδα της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ).

Η μελέτη «Υπόγεια Γεωλογική Αποθήκευση CO2 και Φυσικού Αερίου στην Ελλάδα» ασχολείται με την δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα και το δυναμικό αποθήκευσης στις ελληνικές λεκάνες (Μεσοελληνική Αύλακα, Λεκάνες Πρίνου και Φλώρινας, Δυτική Θεσσαλονίκη, αλλά και της περιοχής του Βόλου).Υπό αυτήν την οπτική, η αξιοποίηση του υπεδάφους της Δυτικής Μακεδονίας κατέχει μία ιδιαίτερη θέση με την πιθανή αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα ως μίας καινοτόμου επιλογής σαν παράγωγο της χρήσης του λιγνίτη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Ήδη από την ετήσια έκθεσή της του 2018, η ΕΔΕΥ έχει τοποθετηθεί υπέρ της ενσωμάτωσης της εκμετάλλευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα και της εκμετάλλευσης του μεθανίου εγκλεισμένου στους ελληνικούς λιγνίτες. Η μελέτη εκπονήθηκε από τους συνεργάτες της ΕΔΕΥ, Δημήτρη Κτενά, Βασιλική Κοσμίδου και Σπύρο Σπίνο.

Στόχος της δεύτερης μελέτης, η οποία έχει τίτλο «Περιβαλλοντική και χωροταξική μελέτη της Μεσοελληνικής Αύλακας και προοπτικές ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας» είναι να προβληθεί το χωροταξικό πλαίσιο της περιοχής και η συμβολή του στις βιομηχανικές προοπτικές όπως αυτές θα διαμορφωθούν στο εγγύς μέλλον. Η διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου TAP από το βόρειο μέρος της περιοχής παρουσιάζει ένα επιπλέον υποστηρικτικό χαρακτηριστικό για την ανάπτυξη αυτής της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με τον αγωγό «Ποσειδών» αλλά και τις οδικές διασυνδέσεις (Εγνατίας, Κεντρικής Ελλάδας και Ιόνιας οδού). Σήμερα με την προοδευτική απολιγνιτοποίηση των γειτονικών περιοχών, η περιοχή θα μπορούσε να προσφέρει άλλες χρησιμότητες συμβάλλοντας κατά κάποιο τρόπο στην εξισορρόπηση του ενεργειακού ελλείμματος που θα δημιουργηθεί στην ευρύτερη περιοχή για τα αμέσως επόμενα χρόνια. Τη μελέτη υπογράφουν οι Σπύρος Σπίνος, Αλέξανδρος Παπαδόπουλος και Δημήτρης Πούλος.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις