Η κυβέρνηση του Μεξικού δεσμεύθηκε χθες Τετάρτη να τερματίσει την κουλτούρα “μάτσο που σκοτώνει” περίπου 3.800 γυναίκες κάθε χρόνο στη χώρα, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.
“Η κουλτούρα μάτσο σκοτώνει, καταστρέφει τις ζωές των γυναικών και περιορίζει την ανάπτυξη της χώρας μας”, δήλωσε χθες η υπουργός Εσωτερικών Όλγα Σάντσες.
Την ίδια ώρα χιλιάδες γυναίκες είχαν βγει στους δρόμους της πόλης του Μεξικού για να διαδηλώσουν την αγανάκτησή τους για τη βία εναντίον τους που είναι ενδημική στη χώρα. Οι διαδηλώτριες συγκεντρώθηκαν γύρω από το Μνημείο της Επανάστασης προτού πραγματοποιήσουν πορεία προς την Σόκαλο, την κεντρική πλατεία του Μεξικού όπου βρίσκεται ο καθεδρικός ναός και το προεδρικό μέγαρο.
“Να μην ξεχνάμε ότι αν αυτή η βία μας ενώνει, μετατρέπεται και σε κάτι πιο δυνατό, την αξιοπρεπή, φεμινιστική οργή”, δήλωσε μία από αυτές, η 27χρονη φοιτήτρια Λούκι Κουτίνο.
Επιμένοντας στην ανάγκη “να μην αναπαράγεται πλέον η πατριαρχική, μάτσο κουλτούρα” που είναι ευρέως διαδεδομένη στο Μεξικό, η υπουργός Εσωτερικών εκτίμησε ότι η χώρα “έχει ιστορικό χρέος προς τις γυναίκες”. “Έχουμε ιστορικό χρέος προς τις γυναίκες, κυρίως προς τα θύματα βίας, και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την ατιμωρησία”, τόνισε η Σάντσες.
Ατιμωρησία
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας τα οποία επικαλέστηκε η υπουργός, περίπου 3.800 γυναίκες δολοφονούνται κάθε χρόνο στο Μεξικό. Τα τελευταία δέκα χρόνια έξι στις δέκα γυναίκες έχουν πέσει θύματα κάποιου είδους βίας.
Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν επίσης ότι κατά μέσο όρο 32 κορίτσια ηλικίας 10 με 14 χρονών γίνονται μητέρες κάθε ημέρα έπειτα από σεξουαλική επίθεση που δέχθηκαν με ένα στα τέσσερα να έχει υποστεί επίθεση στο σχολικό περιβάλλον.
Η ατιμωρησία της οποίας χαίρουν οι δράστες των επιθέσεων αυτών στο Μεξικό είναι ιδιαίτερα προβληματική, καθώς κατά μέσο όρο μόνο οι μισοί δράστες γυναικοκτονιών καταδικάζονται.
Σε κάποιες μεξικανικές πολιτείες η ατιμωρησία φτάνει ακόμη και το 98%, σύμφωνα με έκθεση που παρουσίασε κατά τη διάρκεια της ημερήσιας συνέντευξης Τύπου του ο Μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.
Με την ευκαιρία αυτή ο Λόπες Ομπραδόρ υπογράμμισε ότι το φαινόμενο της βίας εναντίον των γυναικών οφείλεται “στις συνθήκες φτώχειας και οικονομικής ανισότητας”.
Στις 9 Νοεμβρίου η αστυνομία της τουριστικής πόλης Κανκούν πυροβόλησε στον αέρα την ώρα που διαδηλωτές, στην πλειονότητά τους γυναίκες, διαδήλωναν μπροστά από το δημαρχείο της πόλης μετά τον βίαιο φόνο μιας νεαρής γυναίκας. Το περιστατικό αυτό, πρωτόγνωρο στο Μεξικό, προκάλεσε έντονες επικρίσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και το εξωτερικό.