Διεθνή

Μεξικανός πρόεδρος: Χάρη στη συμφωνία με τις ΗΠΑ αποφεύχθηκε η «οικονομική κρίση»


Ο Μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ τόνισε σε ομιλία του το Σάββατο ότι το Μεξικό δεν θα βρεθεί αντιμέτωπο «με οικονομική κρίση» μετά τη συμφωνία που έκλεισε η κυβέρνησή του με την Ουάσιγκτον για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της παράτυπης μετανάστευσης, με την οποία αποφεύχθηκε η επιβολή τελωνειακών δασμών σε όλα τα μεξικανικά αγαθά που εξάγονται στις ΗΠΑ, όπως απειλούσε ο ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ.

«Τη Δευτέρα δεν θα υπάρξουν δασμοί, δεν θα υπάρξουν φόροι, ούτε οικονομική ή χρηματοπιστωτική κρίση στη χώρα μας», είπε ο Λόπες Ομπραδόρ μιλώντας σε πλήθος χιλιάδων υποστηρικτών του που συγκεντρώθηκε στην Τιχουάνα, στα σύνορα των δύο κρατών, στο βορειοδυτικό άκρο του Μεξικού.

Νωρίτερα, ο Λόπες Ομπραδόρ γνωστοποίησε ότι συνομίλησε με τον Τραμπ, τον διαβεβαίωσε ότι θέλει φιλικές σχέσεις και δεσμεύθηκε να συνεχιστεί ο διμερής διάλογος, μία ημέρα μετά τη σύναψη in extremis της συμφωνίας που προβλέπει μέτρα για να ανακοπούν οι μεταναστευτικές ροές προς τις ΗΠΑ.

«Είπα (στον Τραμπ) ότι στην Τιχουάνα δεν θα υψώσω σφιγμένη γροθιά, αλλά θα τείνω ανοικτό το χέρι, με ειλικρίνεια», ανέφερε ο πρόεδρος του Μεξικού σε ανάρτησή του στο Twitter εν όψει της ομιλίας του.