Χρηστικά

Μειώθηκε για πρώτη φορά το πλαστικό χρήμα στην αγορά!


Στροφή στα μετρητά καταγράφει η Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τράπεζας της Ελλάδος

Μείωση των χρεωστικών καρτών πληρωμών καταγράφεται το πρώτο εξάμηνο του 2023, για πρώτη φορά από το 2015, όταν και ξεκίνησε η ανάπτυξη του πλαστικού χρήματος.

Παράλληλα μειώθηκαν και οι συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες, όπως προκύπτει από την Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται σε διαφόρους λόγους, όπως η μείωση της κατανάλωσης λόγω της πρωτοφανούς ακρίβειας, αλλά και στην προτίμηση της πληρωμής με μετρητά αντί του πλαστικού χρήματος, εξασφαλίζοντας εκπτώσεις στο κόστος των αγορών.

Αναλυτικότερα,  σύμφωνα με την ΤτΕ, οι ενεργές κάρτες πληρωμών σε κυκλοφορία ανήλθαν σε 20,1 εκατομμύρια στις 30 Ιουνίου του 2023, παρουσιάζοντας μείωση 2% σε σχέση με τις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Στις επιμέρους μεταβολές ανά κατηγορία καρτών καταγράφεται για πρώτη φορά πτώση στον αριθμό χρεωστικών καρτών κατά 3% και αύξηση στον αριθμό πιστωτικών καρτών κατά 1%.

Σημειώνεται ότι το ποσοστό συμμετοχής των χρεωστικών και πιστωτικών καρτών επί του συνόλου των καρτών πληρωμών μεταβλήθηκε οριακά και διαμορφώθηκε στο επίπεδο του 85% και 15%, αντίστοιχα.

Συναλλαγές με κάρτες πληρωμών

Ο συνολικός αριθμός και η συνολική αξία των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν με κάρτες πληρωμών το α΄ εξάμηνο του 2023 δεν παρουσίασαν σημαντικές μεταβολές σε σχέση με το β΄ εξάμηνο του 2022. Συγκεκριμένα, ο όγκος των συναλλαγών με κάρτες ανήλθε σε 1.048 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση 2%, ενώ η αναλογούσα αξία διαμορφώθηκε στα 49 δισ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση 3%.

Ο μέσος αριθμός συναλλαγών ανά κάρτα εμφανίστηκε αυξημένος στις 52, από 50 το προηγούμενο εξάμηνο και οι χρεωστικές κάρτες συνεχίζουν να αποτελούν το κύριο υποκατάστατο των μετρητών και συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται ευρέως για συναλλαγές μικρής αξίας.

Ο μέσος αριθμός συναλλαγών ανά χρεωστική κάρτα ανήλθε σε 56 συναλλαγές, από 53 το προηγούμενο εξάμηνο, ενώ ο μέσος αριθμός συναλλαγών ανά πιστωτική κάρτα διατηρήθηκε αμετάβλητος στις 27 συναλλαγές.

Ακόμη, η μέση αξία συναλλαγών ανά κάρτα δεν παρουσιάζει σημαντική μεταβολή από το β΄ εξάμηνο του 2022. Συγκεκριμένα, η μέση αξία συναλλαγών ανά κάρτα ανήλθε σε 2.414 ευρώ, σημειώνοντας μείωση 0,48% συγκριτικά με το προηγούμενο εξάμηνο.

Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στη μηδενική σχεδόν μεταβολή της μέσης αξίας συναλλαγών ανά χρεωστική κάρτα κατά 0,05%, η οποία διαμορφώθηκε σε 2.611 ευρώ, από 2.610 ευρώ το προηγούμενο εξάμηνο.

Η μέση αξία συναλλαγών ανά πιστωτική κάρτα μειώθηκε κατά 3,5% και διαμορφώθηκε σε 1.273 ευρώ, από 1.320 ευρώ το προηγούμενο εξάμηνο, ενώ η μέση αξία ανά συναλλαγή για το σύνολο των καρτών μειώθηκε κατά 5% σε 46 ευρώ, από 48 ευρώ το β΄ εξάμηνο του 2022.

Στις επιμέρους κατηγορίες καρτών, η μέση αξία ανά συναλλαγή με χρήση χρεωστικής κάρτας υποχώρησε σε 46 ευρώ από 48, παρουσιάζοντας μείωση 5%, ενώ η μέση αξία ανά συναλλαγή με χρήση πιστωτικής κάρτας μειώθηκε σε 47 ευρώ από 48, παρουσιάζοντας μείωση 3% συγκριτικά με το προηγούμενο εξάμηνο.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα