Οικονομία

Μειώθηκε 45% το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, λόγω τουρισμού


Ένα καλό κι ένα κακό νέο από τα στοιχεία της ΤτΕ για τις εξελίξεις στο μέτωπο των διεθνών συναλλαγών της χώρας μας: Το εμπορικό έλλειμμα διευρύνθηκε στο 11μηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2019, λόγω επιβράδυνσης των εξαγωγών. Όμως  οι εντυπωσιακές εισπράξεις από τον τουρισμό οδήγησαν σε δραστική μείωση (κατά 45%!) του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών περιορίστηκε κατά 1,7 δισεκ. ευρώ και διαμορφώθηκε σε 2,0 δισεκ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών – όπου περιλαμβάνεται ο τουρισμός - και στη βελτίωση των ισοζυγίων πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων.
Σημειώνεται πάντως ότι οι εξαγωγές αγαθών (χωρίς να περιλαμβάνονται τα πετρελαιοειδή) αυξήθηκαν κατά 4% σε τρέχουσες τιμές, με ρυθμό οριακά ταχύτερο από τις  αντίστοιχες εισαγωγές (+3,6%).

Οι εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες και αφίξεις ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 13% και 4% αντίστοιχα σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2018. Οι εισπράξεις από μεταφορές, κυρίως θαλάσσιες, αυξήθηκαν κατά 4,3%.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων περιορίστηκε λόγω της μείωσης των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη, αντισταθμίζοντας τη μείωση του πλεονάσματος στα λοιπά εισοδήματα.

Βελτίωση τον Νοέμβριο

Το Νοέμβριο το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε βελτίωση σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018, καταγράφοντας έλλειμμα 1,4 δισεκ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στη βελτίωση των ισοζυγίων πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων, καθώς και στη μικρή μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών. Αντίθετα, το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών περιορίστηκε.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών (εισαγωγές-εξαγωγές) περιορίστηκε. Οι συνολικές εξαγωγές και εισαγωγές αγαθών περιορίστηκαν σχεδόν ισόποσα.

Η μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών κατά 114 εκατ. ευρώ οφείλεται στη μείωση του πλεονάσματος στα ισοζύγια ταξιδιωτικών υπηρεσιών και μεταφορών και στην καταγραφή ελλείμματος έναντι πλεονάσματος στο ισοζύγιο λοιπών υπηρεσιών. Οι εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες περιορίστηκαν κατά 0,8%, παρόλο που οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 18,2% σε σχέση με το Νοέμβριο του 2018. Το πλεόνασμα του ισοζυγίου μεταφορών σημείωσε μείωση κατά 2,7%, λόγω της μείωσης των εισπράξεων από θαλάσσιες μεταφορές.
Το έλλειμμα του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων συρρικνώθηκε κυρίως λόγω της μείωσης των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη, ενώ μείωση κατέγραψε και το έλλειμμα του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων λόγω της μείωσης των πληρωμών του τομέα της γενικής κυβέρνησης.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα